100.000 de kurzi din Siria au fugit in Turcia de teama jihadistilor. Turcii au inchis granitele si au folosit tunuri cu apa

22-09-2014 10:00


kurzi

Aproximativ 100.000 de kurzi din Siria au ajuns in Turcia in ultimele zile, fugind de avansul extremistilor din cadrul gruparii Stat Islamic (SI) in nord-estul Siriei, a anuntat luni Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati.

"Guvernul turc a anuntat numarul de 100.000", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a UNHCR, Melissa Fleming, relateaza Mediafax.

Turcia a dechis vineri frontiera pentru refugiatii sirieni care au inceput sa paraseasca inca de joi sectorul localitatii Ain al-Arab (Kobane, in limba kurda), incercuita de combatantii gruparii extremiste sunnite SI.

Ain al-Arab, al treilea oras kurd ca marime din Siria, a fost relativ ocolit de conflictul din aceasta tara si aproximativ 200.000 de sirieni si-au gasit refugiu aici, potrivit ONU.

Dar recentul avans al SI in regiune si asediul pe care acesti combatanti l-au impus orasului au determinat un numar mare de locuitori, in special kurzi, sa plece.

Pe de alta parte, potrivit Russia Today, turcii au inchis granitele in ultimele ore din cauza fluxului urias de refugiati si i-au oprit pe acestia, folosind gaze lacrimogene si tunuri cu apa. La randul lor kurzii i-au atacat cu pietre pe soldatii turci de la granita cu Siria, in provincia Sanliurfa.
 

Sursa: Mediafax

Tags: siria, kurzi, turcia,

VIDEO PROTVPLUS.RO