10 bombe au explodat în Afganistan de Ziua Independenței. Peste 30 de oameni sunt răniți

Dată publicare: 19-08-2019 12:53
Dată actualizare: 19-08-2019 12:59


Afganistan

Orașul Jalalabad din Afganistan a fost zguduit, luni, de mai multe explozii care au avut loc în restaurante și piețe publice.

Potrivit Reuters, cel puțin 34 de oameni au fost răniți în ziua în care Afganistanul celebrează 100 de ani de la independența sa.

Până la această oră niciun grup terorist nu a revenendicat cele 10 bombe, însă atât Statul Islamic, cât și talibanii operează în această zonă. În weekendul trecut, Statul Islamic a revendicat un atentat sinucigaș cu o bombă la o nuntă în Kabul, unde au murit 63 de oameni, iar alți aproape 200 au fost răniți.

Bombele din Jalalabad au fost plantate lângă o piață unde sute de oameni se adunaseră după ce participaserăa la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Independenței.

Într-un discurs susținut cu ocazia Zilei Independenței, președintele afgan Ashraf Ghani a făcut apel la comunitatea internațională să susțină Afganistanul în acțiunea sa de eradicare a ”cuiburilor” de militanți.

Potrivit Agerpres, Marea Britanie a dus trei războaie pentru a aduce Afganistanul sub controlul său şi a opri expansiunea spre sud a Imperiului Rus. După a doua campanie din 1878-1880, care s-a încheiat în 1879 cu Tratatul de la Gandamak, Afganistanul a devenit colonie britanică semiautonomă: Londra decidea în probleme de politică externă, în timp ce problemele interne au fost lăsate la latitudinea afganilor.

Regele Amanullah Khan a declarat independenţa totală faţă de Marea Britanie după ce a fost întronat, ceea ce a dus la un al treilea război, care a durat din mai până în august 1919. Deja slăbită de Primul Război Mondial, armata britanico-indiană nu a putut repurta o victorie, ceea ce a făcut ca Afganistanul să devină independent.

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO