Stațiunea montană sufocată de mizerie. Focare de infecţie și bătaie de joc pe bani europeni

×
Codul embed a fost copiat

Multe investiții se fac doar pe jumătate în stațiunea turistică de interes național, Bușteni. Canalizarea pleacă din casele oamenilor, dar se varsă în râuri cu efecte devastatoare asupra mediului.

Iar stația de colectare selectivă a deșeurilor, care a înghițit zeci de milioane de euro, este inutilă având în vedere că nimeni nu selectează gunoiul.

Inspectorul Pro, a văzut cum sunt primiți turiștii, pe Valea Prahovei. Imaginea mizeriei, care sufocă frumusețea munților, este revoltătoare.

Delăsare totală, gunoaie peste tot, focare de infecţie, bătaie de joc pe bani europeni şi neasumarea responsabilităţii. Vorbim din păcate despre staţiunea turistică de interes naţional: Buşteni. Una dintre cele mai populare destinaţii de munte de pe Valea Prahovei. Adevărata poartă de intrare în platoul Munţilor Bucegi.

Inspectorul Pro a luat la pas oraşul de munte, din Poiana Ţapului şi până-n Valea Cerbului. Şi iată ce a descoperit: dejecţiile din canalizarea celor aproape 9.000 de locuitori sunt deversate direct în râul Prahova.

Citește și
Polovragi
Tabără de sculptură în loc de infrastructură, într-o localitate declarată recent stațiune
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Cristi Achim, consilier local: Bușteniul şi Azuga deversează direct în Prahova. Prahova a fost transformată într-un focar de infecţie.

Cristi Achim: "În primul rând trebuia conectivitate 100% la canalizare şi apă. Nu există."

Potrivit legii, staţiunile turistice sunt obligate să funcţioneze cu sistem de canalizare centralizat. În Buşteni a existat un proiect pe fonduri europene care ar fi trebuit finalizat de acum câţiva ani. S-a împotmolit la jumătate, recunoaşte tot Cristi Achim. S-au introdus ţevile de canalizare, dar nu şi canalul colector. Şi astfel, în loc să ajungă într-o staţie de epurare, mizeria sfârşeşte în râuri. Efectul este devastator pentru mediu.

Şi, ca şi cum lipsa canalului colector nu ar fi fost suficientă ca să ţină turiştii departe de zonă, autorităţile locale insistă să iasă în evidenţă şi prin necolectarea gunoiului.

Drumul de la telecabina de unde pornesc traseele montane către Jepii Mari şi Mici, Cascada Urlătoarea, Babele şi Sfinxul este mizerabil şi deplorabil.

Dispreţ total aşadar față de turism şi faţă de turişti. Dar şi faţă de cei care locuiesc aici. Priviţi în ce condiţii supravieţuiesc câteva sute de oameni, în anexe şi coteţe, la câţiva metri de traseele frecventate de vizitatori.

Localnic: "Sunt bolnav, am două operaţii pe picior şi trebuie să mă duc la pansat dar nu vin maşinile."

Localnic: "De curând nu mai avem nici maşina de pompieri, până acum era una care s-a luat la fier vechi." 

Iar exemplele pot continua. Nu există departament de turism şi toalete publice. Şi nici autorităţi în primărie cu care să discutăm despre aceste neajunsuri.

Reporter: "Nu ne răspunde domnul primar. Mai încercăm."

Primarul Irinel Ghiţă n-a fost de găsit. Iată ce a declarat cu puţin timp în urmă pentru Știrile ProTV.

Irinel Ghiţă, primar Buşteni: "Problemă acolo este şi a localnicilor, dar şi a turiştilor care au grijă să lase urmele vizitei lor în staţiune."

Reporter: "A cui este resposabilitatea să cureţe acolo?"

Primar: "A noastră a tuturor, domnişoară." 

Lipsa de responsabilitate a autorităţilor poate fi văzută cu ochiul liber şi în Poiana Ţapului, atestată ca staţiune climaterică încă din anii '50. Parte integrantă din Buşteni, zona concentrează peste 40 % din cele aproape 300 de unităţi de cazare din regiune.

Roxana Prodan: "Vedem cu mare tristețe că lucrurile se schimbă în rău, se închid magazine. Sunt foarte multe case de vânzare."

Cristi Achim: "În Poiana Țapului nu mai există poştă, nu mai există aproape un punct medical, nu au farmacie, nu au nimic."

Oraşul s-ar fi putut lăuda totuşi cu ceva: staţia de colectare selectivă a deşeurilor. Dacă nu ar fi reuşit să blocheze acest proiect pe fonduri europene care a înghiţit până acum 34 milioane de euro.

Angajat: "Noi nu avem banda sa le selectăm, deci cum îl face lumea în pubelă."

Reporter: "Și dacă nu-l pune bine în pubelă?"

Angajat: "N-avem noi vină. Nu avem să-l selectăm. A treia componentă a proiectului care n-a mai fost realizată."

La finalul acestei drumeţii de o zi n-am vrut să plecăm cu mâna goală. Am insistat să primim explicaţii de la primărie în numele turiştilor care reclamă ce am văzut şi noi. Nepasarea afişată de autorităţi este revoltătoare.

Reporter: "Bună ziua! Puteţi să vă uitaţi un pic la mine?"

Adriana Vâjeu, primăria Bușteni: "Bună ziua! N-am ce să vorbesc. Din păcate domnul vice e în concediu, domnul primar nu este. Cred că administratorul public al staţiunii ar fi cel mai în măsură după domnul primar. Şi administratorul, dar nu este acum, nu e în momentul acesta."

Reporter: "Putem să facem cumva să îl chemăm? Sau pe domnul primar puteţi să îl sunaţi?"

Adriana Vâjeu: "L-am sunat şi eu dar nu îmi răspunde. L-a sunat şi secretara lui Elena şi nu răspunde."

După două ore de aşteptare, într-o discuţie surprinsă cu camera ascunsă dintre un angajat al primăriei şi doamna care se ocupa de relaţiile cu publicul, aceasta a recunoscut că administratorul public al oraşului ar fi totuşi în clădire, dar se ascunde de echipa de la Inspectorul Pro.

Adriana Vâjeu: "Cornel este în primărie ştii? Cum e în primărie că a zis că e la Poiană. Pe undeva trebuie să iasă. Sau o fi ieşit pe undeva. E ieşit ca doar am vorbit cu el la telefon a zis că e în Poiana Ţapului. M-a băgat în faţă. Taci din gură ca el m-a trimis jos. Nu pot să-i zic fetei ăsteia dar aşa ca idee. Adică când el e aici vorbesc eu? Lasă-o dracu de treabă. Taci din gură ca el m-a trimis jos. E pe undeva pe la etajul 2. Se ascund toţi şi mă baga pe mine."

Evident că o astfel de atitudine poate fi considerată un răspuns din moment ce nimeni nu şi-a asumat lipsa de implicare în acest oraş în care vin totuşi 320.000 de turişti pe an.

Reporter: "Domnul care se ascunde prin primărie de ce nu vrea să vorbească cu noi?"

Adriana Vâjeu: "E problema dumnealui. Nu sunt în măsură, nu am nicio informaţie despre ce doriţi."

Reporter: "Dar cine este în măsura dacă toată lumea fuge de noi, nu ne răspunde nimeni la telefon, de la domnul primar până la domnul administrator public. Au ceva de ascuns?"

Adriana Vâjeu: "N-am nicio problemă. La revedere!"

Administrat cu responsabilitate, Bușteniul ar putea - ca staţiune turistică de interes naţional - să ia fonduri suplimentare atât de la buget, cât şi bani europeni. Ar avea prioritate la toate proiectele de investiții ale Ministerului Turismului.

Şi ar putea să iasă în faţă prin atragerea vizitatorilor în locuri unice în Europa şi nu printre gunoaiele care au pus stăpânire pe oraş, pe râuri şi pe tot ce a creat frumos natura în această zonă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Destinul tragic al stațiunii românești care ascunde ”comori” unice în Europa
Destinul tragic al stațiunii românești care ascunde ”comori” unice în Europa

Deși are resurse naturale importante, țara noastră nu dispune de o strategie pentru modernizarea turismului balnear, așa că autoritățile locale fac ce pot.

Tabără de sculptură în loc de infrastructură, într-o localitate declarată recent stațiune
Tabără de sculptură în loc de infrastructură, într-o localitate declarată recent stațiune

La un an de zile de când a fost declarată staţiune de interes local, comuna Polovragi din judeţul Gorj încă nu a reuşit să facă rost de bani pentru a dezvolta infrastructura menită să îi atragă pe turişti.

Turiştii, dezamăgiţi de staţiunea Predeal. După ce apune soarele, staţiunea pare părăsită
Turiştii, dezamăgiţi de staţiunea Predeal. După ce apune soarele, staţiunea pare părăsită

La munte, Predealul, stațiunea aflată la cea mai mare altitudine din România, pare locul ideal pentru o escapadă în aceste zile fierbinți.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.