Măsurile contra urșilor ar putea fi aprobate. Cine se află în spatele planului ce propune vânătoarea

Ultimul update: Joi 07 Iunie 2018 10:05
Data publicarii: Miercuri 06 Iunie 2018 19:14
Categorie: Inspectorul PRO

Procurorii din Braşov au deschis o anchetă penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals.

În prim plan se află o echipă de specialişti care a încercat, acum 2 ani, să obţină vânarea unor animale protejate de lege. Sunt aceeași oameni care acum au elaborat un plan de măsuri ce promovează vânătoarea urşilor, ca soluţie de reducere a pagubelor din gospodarii.

1.700 de animale din specii protejate ar fi putut fi împuşcate acum doi ani, în urma unui studiu făcut la Braşov, care stabilea cotele de vânătoare. Urşi, râşi, lupi şi pisici sălbatice ar fi putut ajunge în bătaia puştii, dacă ministrul Mediului de la acea vreme nu şi-ar fi dat seama că la mijloc s-ar afla afacerea trofeelor.

Reporter: - Câte kilograme trebuie să aibă ursul să devină interesant?

Martor: - Mai sus de 300, 350, 400 de kilograme. Eu nu cred că o asociație de vânătoare o să vândă un urs de 3 ani sau de 5 ani, fiind că nu are trofeu, n-are greutate, n-are blană frumoasă, n-are nimic.

Ancheta fostului ministru Cristina Pasca Palmer a scos la iveală, în 2016, că cei care au stabilit cotele de vânat erau mână în mâna cu vânătorii.

Planul a fost realizat de Facultatea de Silvicultură, Fundaţia Carpaţi şi Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea, toate din Braşov.

Numele comun care leagă cele 3 instituţii este Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultăţii de Silvicultura Braşov, fondator al Fundaţiei Carpaţi, şef al Asociaţiei Vânătorilor din Braşov şi fost director I.C.A.S. Bucureşti, responsabil cu cercetarea. Procurorii braşoveni s-au autosesizat în această încrengătură şi aşteaptă, de mai bine de 1 an, un răspuns de la Autoritatea Naţională de Integritate.

A.N.I. trebuie să stabilească dacă există vreun conflict de interese ori incompatibilitate între funcţiile deţinute de Ovidiu Ionescu şi faptul că facultatea pe care o conduce a coordonat studiul, care recomandă omorârea a 1700 de exemplare protejate de lege. Contactat telefonic şi prin email, Ovidiu Ionescu a refuzat să ofere un punct de vedere.

"Cercetările se efectuează în REM sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals", a spus Ramona Mănescu, purtător de cuvânt la Parchetul Curții de Apel Brașov.

Aceeaşi oameni sunt implicaţi acum şi în noul plan de măsuri, ce propune vânătoarea ca soluţie de reducere a efectivelor de urşi. Echipa de la Inspectorul Pro a încercat să obţină răspunsuri de la fiecare dintre ei.

Georgeta Ionescu, de la Institutul Marin Dracea din Braşov, a fost desemnată să vorbească din partea institutului.

Reporter: - Vă rog s-o anunţaţi pe doamna Ionescu că am venit aici.

Paznic: - Nu ştiu dacă e aici.

Reporter: - Verificaţi.

Paznic: - Sunt în şedinţă. Nu are cum să vină.

Reporter: - O aşteptăm până se termină şedinţa.

Georgeta Ionescu este nimeni alta decât soţia lui Ovidiu Ionescu.

Conduce Departamentul Biologia Vânatului din institut şi este, totodată, responsabil ştiinţific şi tehnic în cadrul noului proiect de conservare a speciei urs.

Reporter: - Domnul spune că este în şedinţă, dumneavoastră spuneţi că este pe teren. Care este adevărul?

Colegul Georgetei Ionescu: - Haideţi la dânsa în birou să vedem, dacă în timpul orelor de program mai este sau nu la serviciu.

Directorul institutului: - Nu mă puneţi într-o situaţie neplăcută, vă rog. Vă rog, vorbiţi cu dânsa la telefon, vedeţi dacă e. Ce să vă spun eu mai mult?

Georgeta Ionescu: - Filmarea în direct sau dacă nu cu acreditare, în baza unui contract şi emisiunea trebuie să aibă acceptul nostru. Dacă vreţi aceste condiţii bine, dacă nu.

Reporter: - Practic, dumneavostră ne condiţionaţi pe noi.

Georgeta Ionescu: - Eu am zis foarte simplu: sterile le dăm numai în direct, să nu fie luat din context ceea ce vorbim.

Una dintre întrebările la care ar fi trebuit să ne răspundă doamna Ionescu este de ce fratele său, preşedinte al Fundaţiei Carpaţi, apare în mai toate proiectele coordonate de institut şi facultate?

Vorbim despre proiecte de cercetare în valoare totală de peste 5,5 milioane de euro care s-au derulat în ultimii 11 ani cu bani europeni şi de la Ministerul Mediului.

Reporter: - Căutam Fundaţia Carpaţi.

Femeie: - Oooo, dar nu e aici şefu'. Încă nu s-au mutat. Se lucrează, se renovează.

Reporter: - Unde-l putem găsi?

Femeie: - Păi pe Crişan, dar nu ştiu pe cât.

Reporter: - La ICAS?

Femeie: - Exact! Acolo îl găsiţi pe şefu'.

Reporter: - Şi cum îl cheamă pe şefu'?

Femeie: - Boronea.

Reporter: - Şi cum? Au sediul la ICAS?

Femeie: - Acolo au.

Fundaţia Carpaţi a fost înfiinţată de Ovidiu Ionescu şi este condusă de cumnatul său Vasile Boronia. Soţia, Georgeta Ionescu şi fiica acestora, sunt membri ai fundaţiei. Deşi în acte sediul apare într-un apartament, la faţa locului am fost direcţionaţi către institut.

Reporter: - Pe domnul Boronia Vasile îl caut.

Angajat ICAS: - E în teren!

Reporter: - De ce Fundaţia Carpaţi are sediul aici?

Angajat ICAS: - A avut un punct de lucru.

Reporter: - Şi punctul de lucru de ce se justifică a fi aici, la ICAS?

Angajat ICAS: - Nu e un punct de lucru.

Reporter: - Aşa aţi zis mai devreme.

Angajat ICAS: - A fost un proiect în care a fost partener. V-am spus: e pe Lunga 167, acolo să-l căutaţi.

Reporter: - Şi eu vă spun că nu-i acolo, de acolo vin şi aşa am aflat că-l găsesc pe dânsul aici. Cum e posibil?

Angajat ICAS: - Nu, nu au.

De notorietate este şi apropierea dintre Ovidiu Ionescu şi Arpad Sarkany. Omul care a negociat condiţiile de aderare a României la Uniunea Europeană în domeniul vânătorii.

Reporter: - Care este relaţia dumneavoastră cu domnul Ovidiu Ionescu?

Arpad Sarkany: - Ne cunoaştem de foarte mult timp. Suntem şi de aceeaşi vârstă. Am terminat Facultatea în acelaşi an, cea de Silvicultura. Îl respect foarte mult.

Reporter: - Vă favorizează în vreun fel?

Arpad Sarkany: - Eu sunt cea mai veche firma de vânătoare din ţară şi cea mai mare, poate, din Europa. Nu ştiu cum poate pe mine să mă favorizează cineva.

Sarkany deţine prima firmă privată de vânătoare din ţară şi cea mai mare. Are 20 de ani de activitate şi e a treia societate de profil din Europa. Recunoaşte deschis ca cel mai mare partener al său, pentru valorificarea vânatului, este Romsilva.

"Preţul unui urs normal era între 3000 de euro şi 5000 de euro şi un urs mare ajungea la 35 de mii de euro", susține Arpad Sarkany.

Arpad Sarkany este omul care a organizat în România cele mai exclusiviste partide de vânătoare. În 2014, de exemplu, regele Spaniei, Juan Carlos, a vânat urşi în Harghita. Omul de afaceri admite ca deblocarea vânătorii, prevăzută în noul plan de management, ar putea duce şi la împuşcarea exemplarelor extrem de valoroase.

"Sigur că n-o să ducem un vânător la groapa de gunoi să aştepte ursul să scormonească între conserve. Noi încercăm să facem în mediul natural această vânătoare", susține Arpad Sarkany.

Ministerul Mediului respinge toate aceste acuzaţii. Şi susţine că noul plan va conserva specia şi nu o va distruge.

Eu ca ministru al mediului îmi doresc foarte mult ca relaţia să fie păstrată. Trebuie să fim într-un cadru legal să avem foarte mare grijă de cetăţean. Și cum celelalte state europene au pus pe primul loc omul, aşa trebuie să facem şi noi”, a transmis Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Vom urmări dacă aceste măsuri, propuse de minister, vor atrage după sine o conservare sănătoasă a speciei sau dacă vor fi un simplu paravan pentru vânarea mascată a urşilor. Cert e că, din 2007 şi până anul trecut, în România au fost omorâte peste 5.000 de animale protejate de lege.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Proprietarii cabanelor de pe Transfăgărășan, asaltați de urșii care caută mâncare
Proprietarii cabanelor de pe Transfăgărășan, asaltați de urșii care caută mâncare
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Ei au descoperit "Secretul Fericii". Vlad Zamfirescu și Irina Velcescu vorbesc despre noul proiect cinematografic
Actorul Vlad Zamfirescu a pus bazele unui nou proiect care promite a fi de succes. "Secretul Fericirii" este filmul care va avea premiera pe 19 octombrie

08:01
VORBESTE LUMEA
Lidia Buble, schimbare radicală de look
Este frumoasă, cunoscută și o artistă care evolueaza constant. Însă nu este suficient, Lidia Buble este într-o continuă schimbare.

01:50
VORBESTE LUMEA
Petrecere tematică pentru fiul Claudiei Pavel
Claudia Pavel s-a întors recent dintr-o vacanță la Disneyland pe care a petrecut-o alături de fiul său. Acasă, artista i-a organizat o super petrecere cu tematica "Minecraft". S-au distrat, au dansat si au petrecut momente frumoase în familie

18:00
VOCEA ROMANIEI
Andra poate să se exprime doar prin fapte

00:39
VOCEA ROMANIEI
Alături de concurentă, Irina interpretează piesa ce unge pe suflet...

01:35
VOCEA ROMANIEI
Smiley lucrează... discret?!

01:40
VOCEA ROMANIEI
Concurenta este atrasă pe linii melodice și versuri pe măsură

03:16
VOCEA ROMANIEI
Smiley să-și pună o pungă-n cap?!

00:47
VORBESTE LUMEA
Riduri? Care sunt cele 7 obiceiuri care ne afectează sănătatea pielii
Absența unei rutine sau consumul excesiv de zahăr poate reduce rezistența și elasticitatea pielii. Medicul Victor Clatici are peste 20 de ani experiență și ne spune cum putem evita procesul de îmbătrânire prematură

07:49
VORBESTE LUMEA
Știai că poți face artă din banalele linguri de plastic?
Te gandești la un cadou prelucrat manual? Ei bine, Damiana ne învață cum putem confecționa obiecte decorative din linguri de plastic

03:14
haine contrafacute
Falsuri prezentate ca branduri de lux, o afacere de 1,5 miliarde de euro în România. Doar experții pot sesiza diferențele
Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani
Stațiunea turistică fără gară și transport local, dar plină de gunoaie. Oficial: ”E în atenția noastră”
Distrugerile din pădurile României. Cum au încercat autorităţile să ascundă furtul de lemn de fag
Zonele rezidențiale de lângă Capitală, rupte de centru. ”Autoritatea de Transport, gaură neagră în buget”
cimitir inspector pro
Piața neagră a locurilor de veci, vândute cu zeci de mii de euro. Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ
România, raiul samsarilor de mașini vechi. Pățania lui Cosmin, după ce a cumpărat o mașină second-hand
Haos imobiliar în Mamaia Sat, ignorat de autoritățile locale. ”Nu mai vreau să fiu tratată ca un animal”
Hamsia, peștele preferat al românilor pe Litoral, e adusă de la bulgari. „Sunt deștepți, ce să-i faci”
Orașul de pe Dunăre care gonește turiștii. Primar: ”Eu știu ce o fi prin iarbă?”
”Vraciul” care susține că a vindecat 5000 de cancere. Pacient: ”Firele nici nu erau conectate”