Distrugerile din pădurile României. Cum au încercat autorităţile să ascundă furtul de lemn de fag

×
Codul embed a fost copiat

Tragem un semnal de alarmă în contextul în care Parcurile Naţionale au devenit noua ţintă a exploatărilor forestiere. Ministerul Mediului a aprobat, în multe locuri, tăieri de arbori pe suprafeţe care depăşesc jumătate din ariile protejate.

Legislaţia internaţională permite acest lucru numai în caz de necesitate şi NU pe mai mult de un sfert din pădure. Şi pentru ca răul să fie complet, pe lângă defrişările "cu aprobare" se adaugă multe altele ilegale. Inspectorul Pro a demascat un astfel de caz.

Ne-am tăiat pădurile şi am ajuns acum să distrugem şi parcurile naţionale. Din 13 - câte sunt în toată ţara - jumătate NU mai stau în picioare. Imaginile dezolante - cu hectare întregi din care au mai rămas doar cioturi - vorbesc de la sine despre modul în care ne-am bătut joc de bogăţia forestieră.

Imagini filmate în Apuseni: "Parcul Natural Apuseni, un dezastru. Au defrişat tot. Uite ce a rămas în urma lor. Chiar nu-i vede nimeni? "

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Nu. Din păcate, nu îi vede nimeni. Deşi legislaţie există. Standarul internaţional I.U.C.N. - după care se ghidează toate ţările din lume - obligă autorităţile să protejeze trei sferturi din pădurile aflate în arii protejate. La noi, nimeni nu respectă normele.

Iată un exemplu: în Parcul Naţional Domogled - din Valea Cernei - Ministerul Mediului a aprobat tăieri pe 57% din suprafaţa pădurii. Adică, de două ori mai mult decât prevede standardul internaţional.

Doar anul trecut - susţin ONG-urile - au ieşit din acest parc peste 120.000 de metri cubi de lemn. Imaginaţi-vă 8.000 de camioane, înşirate pe 80 de kilometri . Aproximativ distanţa de la Bucureşti la Târgovişte.

Şi astfel, Domogledul a căzut pradă tăierilor de lemn cu aprobare ministerială. Dar şi furturilor de material lemnos. Pentru că în paralel cu ce se taie legal există şi defrişări ilegale. Iată un caz descoperit de echipa de la Inspectorul Pro, împreună cu preşedintele Organizaţiei de Mediu Agent Green.

CAMERA ASCUNSĂ. Imagini Agent Green - 3 iulie 2018
Agent Green: Și asta o dați jos toată?
Angajat Ocol Silvic: Da, tot! Tot. Vrem să împădurim aici.
Agent Green: Sunteți Romsilva sau o firmă locală?
Angajat Ocol Silvic: Sunt Romsilva, Ocolul Baia de Aramă.

Pădurarul, de la Ocolul Silvic Baia de Aramă, surprins în imagini, tăia fag. Ne-a cerut să nu filmăm ce face. Ulterior am aflat de ce.

Angajat Ocol Silvic: Să le spuneți la băieți să nu filmfeze cât încarcă mașina.
Agent green: Aaaa… Păi, asta cred că voiau.
Angajat Ocol Silvic: Nu, nu, să nu filmeze!

Transportul de fag NU a fost declarat în SUMAL - acel sistem informaţional unde trebuie înregistrate obligatoriu toate transporturile de lemn. Suspiciunea de furt a fost raportată la Poliţie, prin 112.

Gabi Păun, președinte Agent Green:” În sistem apare ieri cu un singur transport, dar a făcut mai multe. Şi am filmat totul. Încărcătura era cu fag dimineaţa şi seara apare cu o încărcătură de molid. Deci, cu totul altceva decât am filmat noi."

A urmat o verificare făcută de Poliţia Tismana împreună cu Ocolul Silvic Baia de Aramă şi Garda Forestieră Vâlcea. După două săptămâni, autorităţile au transmis că transportul a fost în regulă. Şi ştiţi de ce? Pentru că poliţiştii au verificat, în pădure, un alt loc faţă de cel reclamat de preşedintele ONG-ului.

Ne-am dat seama de acest lucru analizând coordonatele GPS ale ambelor zone. Anchetatorii au mers în pădure în aria unde exploatează legal o firmă forestieră. Pe motiv că în imagini apare camionul acestei societăţi.

Poliţiştii NU s-au dus, aşadar, în locul în care a fost filmat pădurarul de la Ocolul Silvic Baia de Aramă în timp ce tăia fag. Şi nici nu au verificat de ce folosea un camion care nu era al ocolului.

Lămuririle au venit de la patronul firmei. Acesta ne-a dezvăluit că i-a făcut un favor pădurarului. I-a dat utilajul şi i-a pus la dispoziţie muncitori pentru că altfel riscă să piardă licitaţii. E un şantaj obişnuit - spune bărbatul - practicat frecvent în domeniul forestier.

Patronul firmei cu care s-a făcut transportul: "Mie o să-mi faceți un defavor, dar o să risc chestiile astea, pentru că ăștia de la Romsilva, probabil, că nici n-o să mă mai primească la următoarea licitație, pentru că am vorbit cu dumneavoastră."

În baza unor astfel de informaţii era evident că autorităţile au ascuns furtul de lemn de fag. Am cerut explicaţii la Ocolul Silvic Baia de Aramă, la Gardă Forestieră Vâlcea, la Romsilva şi la Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Am dat posibilitatea instituţiilor să vină cu dovezi care să ateste că transportul respectiv de lemn a fost legal. Nu au făcut-o. Prima instituţie - prima bâlbă.

Ion Vîlceanu, șeful Ocolului Silvic Baia de Aramă: A fost şi Garda Forestieră şi Poliţie şi tot. Totul a fost în ordine.
Reporter: Puteţi să-mi arătaţi în SUMAL că transportul figura în ziua respectivă?
Ion Vîlceanu, șeful Ocolului Silvic Baia de Aramă: Păi… nu eu… Eu nu pot!
Reporter: Aţi zis că puteţi!
Ion Vîlceanu, șeful Ocolului Silvic Baia de Aramă: Nu, nu… Asta au văzut cei de la Gardă Forestieră. Am reprezentantul Gărzii Forestiere aici şi intrăm cu el în SUMAL. Deci, în jumătate de oră, domnul de la Gardă Forestieră o să-mi dea prin fax documentele încheiate cu Poliţia.

N-a fost aşa. Timp de o oră şi jumătate şeful ocolului silvic Baia de Aramă a tot primit telefoane. Într-un final, a revenit fără document şi cu o atitudine total schimbată.

Ion Vîlceanu, șeful Ocolului Silvic Baia de Aramă: Dacă v-am spus că acolo au fost oameni abilităţi: Poliţie, Garda.
Reporter: Şi eu să cred ce ziceţi dvs.? Faceţi dovada!
Ion Vîlceanu, șeful Ocolului Silvic Baia de Aramă: De ce să fac eu dovada? Nu, nu, nu… Nu trebuie să vă fac eu dovada. Vă fac dovada cei care au fost sesizaţi şi care au făcut cercetări în teren.
Reporter: Mai devreme aţi spus că l-aţi cerut, îl primiţi prin fax şi mi-l arătaţi. Acum v-aţi răzgândit! De ce?
Ion Vîlceanu, șeful Ocolului Silvic Baia de Aramă: Nu m-am răzgândit. M-am răzgândit în sensul… Şi eu am voie să mă răzgândesc… Cinstit, sincer… Poate o să am probleme.

Nici directorul general de la Romsilva NU a reuşit să facă dovada legalităţii transportului.

Reporter: Eu nu am găsit acel transport în sistem.
Dragoș Pahonțiu, director general la Regia Națională a Pădurilor: Dacă l-a găsit Poliţia şi Garda, care a verificat în sistem, cred că ar fi bine să-i întrebaţi pe ei.

Aşa am şi făcut! La solicitările noastre - transmise către Ministerul Pădurilor şi Romsilva - Garda Forestieră Vâlcea a redeschis ancheta. A format o echipă diferită de prima. Oamenii trimişi a doua oară pe teren au descoperit adevărul.

Răspunsul Gărzii Forestiere Vâlcea: "Autocamionul (…) a fost folosit la sustragerea ilegală de material lemnos, specia fag! Sustragerea ilegală de material lemnos a fost constatata în teren la data de 21 august!"

De ce nu a fost cercetat de prima dată locul presupusei infracţiuni? Greu de explicat.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj: "Toată cercetarea Poliţiei s-a bazat pe firma respectivă şi nu pe locul din care s-a tăiat, aşa cum era normal. Noi am făcut verificările iniţiale, care au vizat societatea comercială, relaţia contractuală cu Ocolul Silvic."

Cazul a fost redeschis şi de poliţie - pentru infracţiuni de tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos. Fapta se pedepseşte cu închisoarea.

Raportul corect al Gărzii Forestiere Vâlcea a fost transmis şi la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Unde, de altfel, solicitasem şi noi o întâlnire cu ministrul Ioan Deneș. Acesta ne-a refuzat, pe motiv că are agenda încărcată. La fel a procedat şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Niciunul  din cei doi demnitari  nu a comentat faptele.

A fost nevoie, aşadar, de 6 solicitări scrise la Ministerul Mediului, la Ministerul Apelor şi Pădurilor, la Romsilva şi la Garda Forestieră Vâlcea, și de 50 de zile de anchetă pentru că angajaţii statului - plătiţi din bani publici - să facă lumină în acest caz.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă

Chiriile au crescut de la un an la altul cu 20 de procente și odată cu ele și înșelătoriile. Foarte mulți tineri cad în plasa escrocilor care plasează pe piață apartamente care nu le aparțin.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.

România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor
România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor

România deține un record negru în Uniunea Europeană. Avem cei mai mulți morți pe șoselele nesigure din țara noastră. Șoferii și pietonii nu au disciplină în trafic, iar autoritățile nu investesc suficient în siguranţa rutieră.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).