Condiţiile infecte în care trăiesc studenţii, în căminele de stat: "Uită-te cum e mucegaiul"

×
Codul embed a fost copiat

Înainte să înceapă cursurile mulţi studenţi reclamă condiţiile insalubre din căminele de stat. Tinerii spun că dacă nu au pile, nu primesc un loc bun şi sunt nevoiţi să stea într-o camera cu gândăci.

Asta în condiţiile în care taxele de studii au ajuns uneori să fie mai mari la stat decât la privat.

Agent de pază: Nu aveţi voie decât cu aprobare de la Rectorat!

Ramona Ţintea, reporter Inspectorul Pro: Sunt de la Campania Inspectorul Pro şi am venit să văd cum arată căminul înainte de deschiderea facultăţii.

Agent de pază: Trebuie să aveţi o aprobare! Aşa ar veni oricine de pe stradă şi ar intră.

Citește și
azil batrani
In Romania batranetea inseamna singuratate si boala. Autoritatile inchid ochii in fata unuia dintre cele mai cumplite abuzuri
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ramona Ţintea: Da, dar noi nu suntem oricine de pe stradă. Reprezint o televiziune şi am venit să văd care sunt condiţiile în cămin.

Cu camera ascunsă în interes public justificat şi fără aprobări, aşa am plecat la drum să verificăm starea căminelor, după ce studenţii ni s-au plâns că arată jalnic.

Din păcate, realitatea e mult mai gravă decât cea descrisă de tineri. Şi nu vorbim doar despre condiţii infecte, mucegai, mobilier vechi sau supraaglomerare. Ci şi despre bani mulţi care au intrat în bugetele universităţilor şi care NU par să se regăsească în investiţii.

CAMERA ASCUNSA

Camin Unarte - In una din camere se vede foarte mult mucegai.

Ramona Tintea: Uita-te cum e mucegaiul în spatele dulapului.

Studenta: Asa era si la noi…

Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti detine acest camin si tot ea ar fi trebuit sa se ocupe de intretinerea lui! Cu atat mai mult cu cat chiriile nu sunt deloc mici.

- Voi cât platiti pe o astfel de camera cu mucegai?

- Pe timp de vara, indiferent de buget sau taxa, se plateste 460 de lei.

- 460 de lei de student? Si daca aici stau 4 studenti înseamna 460 de lei X 4?

- Da!

Asadar, Universitatea incaseaza, doar in timpul lunilor de vara, o chirie de aproape 400 de euro pentru o astfel de camera, cu pereti mucegaiti. La un asemenea cost cum sa nu renteze inchirierea unui apartament, in care tinerii sa stea mai mult decat confortabil, chiar daca sunt patru?!

- Paturile astea de cand n-au mai fost schimbate?

- Din 2006. Nasol ca nu poti sa filmezi lenjeria.

ADRIAN CRISTESCU, DIRECTOR TEHNIC , UNIVERSITATEA DE ARTE: "Banii nu ajung decat pentru zugravire, ceea ce se intampla acum".

Bani de reparatii ar fi existat, spune Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania. Acum 2 ani, Universitatea a primit peste 180 de mii de euro.

"A fost un an fericit", sustine si conducerea universitatii, in 2017 suma incasata fiind de 12 ori mai mica.

Asa arata, pe scurt, campusurile filmate incognito, cu camera ascunsa.

Ce se intimpla atunci cand echipa de la Inspectorul Pro isi dezvaluie identitatea.

In caminele din Regie, ale Universitatii Politehnica Bucuresti, seful Serviciului Social, Laurentiu Dumitru, ne-a condus exact in camerele unde totul era stralucitor. Doar ca noi nu ne-am multumit cu atat.

Ramona Tintea: As fi vrut sa vad caminul 22, 23.

Director: 22 este plin! Daca vreti un camin in spate, uitati, este 14 liber.

Ramona Tintea: Nu, intentionat am zis aceste camine, pentru ca am primit niste reclamatii.

Fara alte comentarii, am mers sa verificam si cladirile contestate de studenti. Am fost insotiti de Constantin Zaharia, director general al campusului universitar inca de acum 10 ani.

Director: Nu e dracu' atat de negru? Domnisoara, nu v-am spus ca eu iubesc ardelenii si nu am cum sa mint?

Ramona Tintea: Deci pe mine nu ma mintiti?

Ditrector: Nu, sa stiti ca nu va mint!

Si intr-adevar, cu toata sinceritatea, domnul Zaharia a recunoscut ca in 10 ani a renovat integral doar 3 camine din 27.

Priviti cum arata o camera din caminul P 23 aleasa la intamplare si locuita, pana nu demult, de studenti.

Ramona Tintea: Aici parca m-am intors in timp. Ma simt in anii '90.

Director: Nu stiu, pentru ca nici paturile nu sunt din anii '90. Sunt de 3 ani, 4 ani…"

Acum doi ani, UPB a incasat peste 8,7 milioane de euro pentru investitii in camine. Este despre o suma adunata din fonduri proprii, adica inchirieri de spatii pentru discoteci si restaurante, dar si despre bani stransi din subventia pe care statul o plateste annual universitatilor, pentru fiecare student in parte.

Discrepante mari sunt si la Universitatea de Constructii din Bucuresti, unde caminul inchiriat studentilor straini arata impecabil in comparatie cu cel oferit tinerilor romani.

Prorectorul Universitatii de Constructii nu a contestat imaginile cu gandaci, dar a precizat ca au fost filmate intr-un camin cedat deja Universitatii Bucuresti. Chiar si asa, tot cei de la Constructii ar fi trebuit sa-l igienizeze.

LIVIU DRUGHEAN, prorectorul UTCB: Eu am vazut filmari cu gandaci care ies din cutii de chibrite.

Ramona Tintea: Sunt facaturi ale studentilor? 

Prorector: S-ar putea, nu neg! Deratizarea si dezinsectia se face lunar.

Realitatea e ca multe dintre caminele studentesti au ramas cu dotarea la nivelul celei de acum cateva zeci de ani. Unii rectori dau vina pe birocratie. Potrivit conducerii unora dintre universitati, acestea ar primi fonduri doar toamna, dupa rectificarile bugetare, si n-ar mai avea timp suficient pentru licitatii si reparatii.

LIVIU DRUGHEAN, prorectorul UTCB: „Fondurile, anul trecut, au venit la sfarsitul lui noiembrie. Eu sa organizez o licitatie pe SEAP am nevoie de 2,3,4 saptamani".

Ministerul Educatiei nu contesta acest lucru, dar spune ca adevarata problema e alta: unii rectori nu sunt buni manageri, din moment ce nu fac investitii din sumele adunate din taxele de studii. Cu atat mai mult cu cat, in ultimii ani, taxele percepute studentilor au crescut exponential. Si s-a ajuns chiar la un paradox. Invatamantul de stat cu taxa sa fie mult mai scump decat invatamintul privat. 

Paznic: Ce e la televizor e regizat. Inainte se anunta, se organizeaza.

Ramona Tintea: Pai... vedeti...

Agent: Taci ma din gura...! 

Paznic: Dati buzna asa!

Agent: Nu mai vorbi, dracu aiurea ca se inregistreaza... Ce dracu??

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Studenții din anul I au luat cu asalt căminele,
Studenții din anul I au luat cu asalt căminele, "înarmați" cu zacuscă și dulceață

Luni începe anul universitar şi sute de studenţi, majoritatea boboci, au aglomerat încă de vineri căminele.

In Romania batranetea inseamna singuratate si boala. Autoritatile inchid ochii in fata unuia dintre cele mai cumplite abuzuri
In Romania batranetea inseamna singuratate si boala. Autoritatile inchid ochii in fata unuia dintre cele mai cumplite abuzuri

Avem peste 600.000 de varstnici in nevoie si in loc sa le intindem o mana de ajutor, ii dam uitarii. Infiintam centre care le promit o batranete lipsita de griji, dar care, in realitate, ii trateaza cu dispret.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.