Cat de greu e sa gasesti o bona sau o menajera cinstita. "Mi-a spus ca e un om corect si mai mult de 1.000 de euro n-a furat"

×
Codul embed a fost copiat

In Romania, lipsa specialistilor se simte in orice domeniu. E greu sa gasesti un constructor bun, un curier care sa nu-si bata joc de produsul pe care trebuie sa il livreze sau un functionar care sa nu ne priveasca de sus, de la ghiseu.

Cu totii vrem sa fim respectati, insa nu vom primi mai mult daca ne multumim cu putin. Inspectorul Pro merge acolo unde intampinati probleme. Filmati si postati pe stirileprotv.ro toate nedreptatile pe care le traiti.

Va prezentam astazi calvarul prin care au trecut mai multe familii din Bucuresti in incercarea de a gasi o menajera sau o bona. Oameni ocupati, cu serviciu de dimineata pana seara, si-au lasat casele si copiii pe mana unor femei care la prima vedere pareau painea lui Dumnezeu. Ce a urmat a fost greu de acceptat: unii s-au trezit fara bani, iar altora le-au fost chinuiti copiii. Se ajunge aici pentru ca aceasta piata a bonelor si menajerelor nu e verficata de nimeni. Oricine poate ajunge in casa dumneavoastra si e aproape imposibil ca dupa o discutie de o ora sa cunosti omul asa cum este el.

Menajera din imagine a fost filmata in timp ce umbla in dulapul cu bani din casa familiei pentru care a lucrat. Camera, montata in interior, a surprins-o si a facut-o sa tresara. Femeia s-a prefacut apoi ca sterge praful ca sa salveze aparentele. Sotii care au angajat-o au inceput sa o suspecteze de furt dupa ce le-au disparut, sustin ei, 11.000 de euro.

Citește și
Posta Romana, cutie postala
Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri

Femeie pagubita: "Sotul meu l-a rugat pe un prieten sa monteze o camera de luat vederi. Am facut reclamatie, am vorbit cu politia, mi-am luat laptopul sa urmaresc ce se intampla si la doua minute a deschis dulapul si se vede in filmulet ca e filmata si e mirata si se apuca sa stearga praful intr-un loc inchis. Ea a sters, dar amprentele ei au ramas."

Menajera, ajunsa in casa oamenilor printr-o agentie de forta de munca, a recunoscut ca a furat, dar numai o suma mica, sustin reclamantii.

Femeie pagubita: "M-a sunat sa ma traga la raspundere cum pot eu sa reclam asa o suma mare de bani cand ea de fapt nu a luat mai mult de 1000 de euro. Mi-a spus ca a luat ce a gasit cum ar fi 20 de lire, 100 de dolari, acolo niste euro. ja "

Astfel de persoane ajung sa va calce pragul din cauza agentiilor care nu-si fac treaba. Desi nu exista reglementari clare privind personalul casnic, firmele care se respecta cer cazierul persoanei, fac testarea psihologica a acesteia, merg la domiciliul menajerei si cauta sa obtina recomandari de la familiile pentru care aceasta a mai lucrat. Cazul de fata este cercetat de politie.

Reprezentant agentie de forta de munca: "Se fac verificari si asta e tot ce pot sa va spun."
Reporter: "Ea spune ca a primit un cazier curat de la aceasta firma si voiam sa va intreb daca ati facut si o verificare acasa la familie?"
Reprezentant agentie de forta de munca: "Am sunat la o familie la care dansa a fost si feedback-ul a fost bun."
Reporter: "Si ati fost in vizita?"
Reprezentant agentie de forta de munca: "Nu. Nu e treaba noastra sa mergem in vizita!"
Reporter: "De ce? Sunt angajate pe care le recomandati cu incredere."
Reprezentant agentie de forta de munca: "Nu sunt angajatele noastre! Noi le recomandam!"
Reporter: "Si care ar fi responsabilitatea dvs. in cazul acesta?"
Reprezentant agentie de forta de munca: "Sa verificam recomandarile, cazierul, sa facem o testare psihologica!"

Din pacate sunt multe agentii care nu-si asuma nicio responsabilitate atunci cand va iau banii pentru menajerele sau bonele pe care vi le recomanda.

Reporter: "Cum pot fi verificate aceste persoane? Cine face aceasta triere?"
Oana Toiu, secretar de stat Ministerul Muncii: "Ar trebui sa o faca angajatorul acolo unde vorbim de agentii."

Internetul e plin de astfel de povesti! Sunt pagini intregi de liste negre, intocmite de oamenii care s-au fript. Cu nume si prenume, cazurile despre menajere hoate si bone batause, curg neintreupt pe forumuri. Dar cam atat! Putini merg mai departe, putini reclama la politie.

Aceasta scena, surprinsa de camerele video din locuinta unei familii din Bucuresti, arata cum bona copilului de aceasta data fura bani din casa celor care au angajat-o, iar exemplele pot continua.

O alta familie, tot din Bucuresti, povesteste de pilda cum a nimerit peste o bona agresiva. Desi era bine platita si nu ducea lipsa de nimic, femeia a fost inregistrata in timp ce tipa la copilul de 10 luni pe care il avea in grija.

Bona agresiva: "Mai taci mai, nu mai face asa! Nu mai face asa. Ce-ai ma de faci asa? Ce-ai de faci asa? Ce-ai de faci asa?" Copilul pange in continuare minute in sir, cu sughituri si se ineaca parca de plans."

Motivul pentru care dadaca s-a rastit la bebelus e halucinant. Nu a primit banii ceruti peste salariu cand a insotit familia in vacanta.

Mama copilului: "A fost destul de agresiva, a inceput sa se rasteasca la noi. Era mai taioasa cu copilul. Am lasat un telefon sa inregistreze. Mi-a lasat copilul sa planga si tipa la el. Eu nu am putut sa ascult pana la final."

In lipsa unor verificari amanuntite bonele agresive trec neobservate de interviu. Cum e si cazul acesteia din imagine, care a terorizat doi copii din Bucuresti, de doi si patru ani.

Bona: "Pune mana pe lingurita. Cand ti-oi da una acum o sa zbori pe geamul ala."

Cum ne ferim de astfel de oameni? Greu de spus!

Reprezentant agentie: "90% din bonele pe care le testez disimuleaza, mint."

Carmen Suiu: "Primim 70-80 de apeluri pe zi. Din acestea sunt programate 50%, dintre acestea daca ajung 5% la agentie si nu toate sunt potrivite. Sunt neingrijite, sunt agramate nu sunt educate. Raman in final 2-3."

Cine poate garanta insa ca acestea vor fi corecte, nu vor fura si nu vor tipa la copilul dvs? Nimeni! Puteti sa mergeti la politie, sa le dati in judecata, sa le reclamati la inspectia muncii. Si mai puteti sa luati la rost agentia ca sa vi le inlocuiasca, totul pe cheltuiala dvs, dar cam atat.

Oana Toiu, secretar de stat Ministerul Muncii: "Avem in vedere existenta unui registru national al bonelor prin care sa se urmareasca practic traseul si tu ca angajator sau ca parinte sa poti sa verifici."

Carmen Suiu: "Sunt pe lista neagra, dar gasesc tot felul de modalitati sa ajunga la alte familii, prin paznic, prin vanzatoare, iar unii clienti sunt creduli, nu le verifica."

Legea bonelor a intrat in vigoare anul trecut, dar nici pana astazi nu are norme de aplicare. Obliga insa persoanele care vor sa aiba grija de copiii altora sa urmeze un curs si sa obtina un atestat de la Ministerul Muncii. Cursantele vor trebui sa cunoasca psihologia copilului si sa invete sa acorde primul ajutor. Nevoia de bone pricepute e imensa in conditiile in care in Romania sunt peste doua milioane de copii cu varste intre zero si noua ani.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Minune" la CFR, dupa ce conducerea vede mizeria din vagoane. Cum arata trenul de pe aceeasi ruta, cateva zile mai tarziu

Inspectorul Pro revine din aceasta saptamana cu noi dovezi ca in Romania nu exista din pacate prea multe servicii de calitate.

Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri
Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri

Pe banii nostri, pe timpul nostru, pe nervii nostri, meseriasi, transportatori, functionari, bucatari, comercianti, furnizori de utilitati, cu totii ne fac probleme, la tot pasul. Unii, pentru ca asa vor, altii, pentru ca nu pot. Meritam mai mult.

Cel mai frumos drum din Romania, sufocat de gunoaie. Reactia unui turist din Germania:
Cel mai frumos drum din Romania, sufocat de gunoaie. Reactia unui turist din Germania: "Sa ma scuzati ca zic asta"

Straini din toata Europa vin sa se bucure de muntii nostri, dar ii gasesc sufocati de gunoaie. Lipsa cosurilor de gunoi si a personalului care sa le goleasca reprezinta probleme grave.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.