TRAGEDIA DIN COLECTIV. Raed Arafat: Nu s-a gresit la interventie, s-a gresit din partea celor care arata cu degetul

arafat

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat, miercuri seara, ca nu s-a gresit in ceea ce priveste interventia din clubul Colectiv, nici in gestionarea problemei la nivelul spitalelor, ci s-a gresit din partea celor care "arata cu degetul".

"Hai sa luam interventia - nu s-a gresit, haideti sa luam gestionarea la nivelul spitalelor - nu s-a gresit in situatia de dezastre, asta a fost o situatie de dezastre. S-a gresit din partea celor care arata cu degetul peste tot si acuza fara sa aiba informati complete. Toate lumea are dreptul sa acuze. Noi, in Romania, in loc sa fim cu totii sudati pentru a face ceva, noi am creat doua tabere si am inceput sa aratam cu degetul. Asta a fost cea mai mare greseala. In orice situatie ca aceasta in viitor ar putea sa duca la lipsa de reactie. Deja vad colegi de-ai mei care nu vor sa se implice in luarea deciziilor, nu mai vor sa apara la fata locului, sa conduca interventii, nu mai vor sa faca nimic", a spus Raed Arafat, relateaza Agerpres.

El a atentionat ca acuzatiile "nu se fac la cald", in timpul interventiei, si nici pe baza unor informatii care nu se stie niciodata cine este in spatele lor. "Sunt zeci de date care s-au dat in perioada respectiva si pe care nimeni nu stie cine le-a dat. Ca si chestia cu ascunderea cadavrelor", a afirmat secretarul de stat in MAI. Oficialul a spus ca echipele de medici din strainatate care au venit au afirmat ca o parte dintre pacienti nu sunt transferabili. "Asteptam la unii sa se stabilizeze ca sa fie transferati", a spus Arafat.

Referindu-se la mecanismul de protectie civila al Comisiei Europene, el a afirmat ca au fost purtate discutii inca de marti cu acest organism. "Am discutat inca de marti. Este un departament al Comisiei Europene care monitorizeaza dezastrele. Cand o tara are nevoie de ajutor il declanseaza si cere ajutorul, participa toate tarile. In secunda in care il ofera tu trebuie sa spui: accept sau refuz. Mecanismul nu este tipic pentru aceasta situatie. (...) Multe tari fac asta, nu intotdeauna se declanseaza mecanismul. Sunt situatii care merg pe bilaterale si sunt situatii cand declansezi. Daca am un cutremur maine se declanseaza in a doua secunda mecanismul. Chiar se auto-declanseaza daca vrem. Ei automat sunt pregatiti. Pentru ca ai un numar de arsi intr-o tara nu este un caz tipic de declansare al mecanismului. Nu este un caz tipic de a solicita prin mecanism ajutorul. Atunci am mers pe bilateral. Noi avem oferite locuri acum mult mai multe decat ne trebuie. Problema este transportabilitatea pacientilor. Nu am lipsa de locuri", a explicat medicul Arafat.

Potrivit acestuia, si Statele Unite si-au anuntat disponibilitatea de a primi raniti in spitale, insa acest lucru nu este fezabil din cauza distantei. "Nu pot sa pun bolnavii 12,13,14 ore in avion", a mai adaugat medicul Arafat.

Citește și
colectiv
Scrisoare deschisa de la un martor al tragediei din Club Colectiv catre autoritati: "Imi vine sa urlu: care mobilizare?"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Raed Arafat: Exista un program de creare a mai multor Centre de arsi prin Banca Mondiala

"Arsi sunt in fiecare saptamana in Romania si arsi mari. Elicopterele SMURD aduc arsi in fiecare zi de oriunde din tara mai ales catre Bucuresti. Arsi mari se trateaza continuu in Romania, conditiile nu sunt cele mai bune se stie, si pentru asta este un program al Bancii Mondiale si, de fapt, pentru asta au fost profesorii francezi veniti in Romania si au cazut in mijlocul situatiei, pentru ca este un program de creare a mai multor centre de arsi prin Banca Mondiala. In situatia serii de vineri (30 octombrie - n.r.) daca aveam un copil l-as fi dus la unul dintre spitalele din Bucuresti pentru ca nu aveam in alta parte unde sa il duc. Degeaba vine cineva si imi zice: du-l in alta parte. Era ora 22,32 cand a fost apelul, pacientii au fost evacuati, victimele in curs de o ora si patruzeci de minute catre 11 spitale", a afirmat Arafat.

El a spus ca nu toti pacientii puteau fi dusi la Spitalul de Arsi, Spitalul Floreasca sau la Spitalul ''Grigore Alexandrescu''.

"Eu nu puteam sa ii duc pe toti la Spitalul de Arsi, sau pe toti la Floreasca, sau pe toti la Grigore Alexandrescu pentru ca asta ar fi insemnat sa mut un dezastru de la strada la un singur spital si sa moara oamenii acolo. Orice tara ar fi facut planul automat sa distribuie bolnavii la toate unitatile de primiri urgente pe care le are. Acolo sunt medici care stabilizeaza orice bolnav critic, ars sau altcineva si dupa care incepem sa stabilim unde ii ducem. Au fost 88 de arsi critic si grav, intubati si ventilati, 184 au ajuns la spitale. Orice oras ar fi fost depasit", a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, in noapte de 30 spre 31 octombrie s-au facut transferuri intre spitale pana la 3 dimineata.

"Pana la 3,00 dimineata am facut transferul intre spitale sa echilibram situatia, ceea ce este un pas normal. Am stabilizat, apoi am evacuat. Spitalele care stiam ca nu au ce cauta in ele pacientii, am scos din ele pacientii. Exemplu spitalul Colentina: la 3 dimineata au plecat pacientii la un alt spital care avea chirurgi plasticieni", a spus Raed Arafat.

El a mentionat ca in in unele situatii au fost luati pacienti pentru transfer "la limita" si a precizat ca au existat familii care nu au fost de acord cu transferul.

"Nicio tara nu da toata capacitatea ei de arsi pentru alta tara pentru ca stie ca si ea poate sa aiba ceva. Era clar ca asteptam ofertele ce ni se ofera, si noi trimiteam. Din start s-a zis ca suntem depasiti ca si capacitate si s-a recunoscut. Din start s-a zis ca medicii vor fi obositi si ca trebuie sa ii degajam. Din start s-a zis ca nu transferam din lipsa de competenta si insist, noi nu am avut lipsa de competenta dar am avut oameni competenti putin pentru astfel de situatii. Am avut conditii care sunt sub-optime pentru astfel de situatii, pentru a ramane toti pacientii in Bucuresti. Din cauza asta am inceput procedura de transfer si am asumat-o, care este o procedura foarte riscanta", a explicat Raed Arafat.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Reactii dupa ce Alianta Medicilor i-a acuzat pe Banicioiu si Arafat de musamalizare. Ce s-a intamplat pana la primul transfer
Reactii dupa ce Alianta Medicilor i-a acuzat pe Banicioiu si Arafat de musamalizare. Ce s-a intamplat pana la primul transfer

''Doctorii au facut eforturi supra-omenesti, fara dotari, dar oficialii au musamalizat situatia reala si competenta noastra, ca tara.'' Reprezentantii ''Aliantei Medicilor'' au decis sa protesteze fata de tendinta autoritatilor de a ascunde realitatea.

Scrisoare deschisa de la un martor al tragediei din Club Colectiv catre autoritati:
Scrisoare deschisa de la un martor al tragediei din Club Colectiv catre autoritati: "Imi vine sa urlu: care mobilizare?"

Un martor al tragediei petrecute vineri seara in Club Colectiv le-a adresat lui Raed Arafat si Comandamentului pentru Situatii de Urgenta o scrisoare deschisa in care a povestit pas cu pas noaptea de cosmar prin care a trecut, relateaza hotnews.ro

Interviu cu Raed Arafat si doctorul Ioan Lascar:
Interviu cu Raed Arafat si doctorul Ioan Lascar: "Ceea ce s-a intamplat vineri seara este un dezastru, o catastrofa"

In studioul Stirilor PRO TV au fost prezenti doi dintre oamenii direct implicati in salvarea celor prinsi de incendiu in club, vineri-noapte.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.