Reactii dupa ce Alianta Medicilor i-a acuzat pe Banicioiu si Arafat de musamalizare. Ce s-a intamplat pana la primul transfer
''Doctorii au facut eforturi supra-omenesti, fara dotari, dar oficialii au musamalizat situatia reala si competenta noastra, ca tara.'' Reprezentantii ''Aliantei Medicilor'' au decis sa protesteze fata de tendinta autoritatilor de a ascunde realitatea.
Ei sustin ca spitalele n-au infrastructura pentru ingrijirea pacientilor cu asemenea arsuri si ca decizia de transfer in strainatate s-a facut numai dupa ce s-au implicat ONG-urile si romanii din diaspora.
Inca din prima clipa, fiecare medic s-a luptat pentru fiecare viata. Problema este alta spun medicii si asistentele: sistemul nostru sanitar nu a avut niciodata conditii pentru a gestiona o asemenea criza. Reuniti intr-o alianta, toti acesti oameni aduc acum acuzatii grave oficialilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Este clar si este cunoscut de catre toata lumea ca nu existau paturi suficiente pentru gestiunea unui asemenea numar de mari arsi. Nu e vorba numai de materiale sanitare, nu intelegem de ce nu s-a recunoscut acest lucru mai devreme si de ce nu s-au facut demersuri active pentru a se transfera pacientii”, acuza Bogdan Tanase, presedinte Alianta Medicilor.
Afirmatiile medicilor contrazic declaratiile facute de ministrul Nicolae Banicioiu, in data de 1 noiembrie
„Avem toate echipamentele si toate medicamentele necesare pentru tot ce este nevoie in momentul de fata. Normal ca ei sunt aprovizionati periodic. Medicii, si ati vazut lucrul acesta, fac eforturi extraordinare pentru a le asigura tot, pentru a le asigura tot tratamentul de care au nevoie. Din punctul de vedere al partii de infrastructura este asigurat tot.”
Poate ca s-a acordat primul ajutor corect, iar in primele zile am avut toate materialele. Nimeni nu a gindit insa in profunzime. Tratamentul unui astfel de pacient se intinde pe citeva luni daca nu cumva in ani. Tocmai de aceea, in a 10 a zi de la tragedie, reprezentantii Aliantei Medicilor acuza ministerul sanatatii dar si pe cei din celula de criza ca au ascuns adevarul.
"Protestam public impotriva ministrului demisionar - Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan - care din motive necunoscute noua au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta noastra ca tara."
Dintre cei vizati doar cei din minister au raspuns.
''Fac apel, lasati-ne sa ne facem treaba, sa ii facem bine sa ii salvam si dupa asta ne puteti da foc in piata publica”, a spus profesorul Dorel Sandesc.
Potrivit Aliantei Medicilor, transferurile pacientilor in strainatate s-au facut tirziu si doar la insistenta ONG-urilor din Romania care au pus presiune pe Ministerul Sanatatii. Primul pacient a plecat din tara abia dupa 6 zile. Abia in zilele care au urmat lucrurile au inceput sa se miste. Luni seara erau deja 29 de raniti in strainatate.
De ce n-au fost imediat trimisi? „Pentru ca nu puteau fi, doar daca voiam sa-i omora”, a spus Banicioiu.
O pozitie clara a transmis si Colegiul Medicilor din Romania care considera ca Alianta Medicilor aduce critici nejustificate si ca singurii in masura sa evalueze rezultatele sunt pacientii.