Controversele din jurul antidotului impotriva intoxicatiilor cu fum. Medicamentul NU este in dotarea standard a spitalelor

×
Codul embed a fost copiat

In urma tragediei din Colectiv, in care si-au pierdut viata 45 de persoane, Romania a descoperit ca spitalele sau ambulantele noastre NU au in dotarea standard un antidot impotriva intoxicatiilor cu fum.

Medicamentul ar fi fost de mare ajutor tinerilor scapati cu viata din club. Cei de la Unifarm au cerut o donatie de la firma producatoare si au primit abia duminica 20 de cutii de Cyanokit.

Prof. dr. Ioan Lascar, chirurg plastician Floreasca: “Acest cocteil nemaiintalnit pana in prezent genereaza un anumit grad de impredictabilitate in ceea ce priveste evaluare evolutiei pacientilor, trebuie sa fim atenti si concentrati pe evolutia zilnica."

Ce este Cyanokit

Cyanokit, un medicament aprobat in UE inca din 2007, este utilizat in cazul intoxicarilor cu cianuri, in cazul victimelor care au inhalat, ingestat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite in spatii inchise. Pe site-ul companiei producatoare, indicatia este ca acest medicament sa fie administrat cat mai repede cu putinta. O cutie costa 700 de euro si contine vitamina B12A.

Citește și
Avion NATO C-17
STAREA RANITILOR. 10 pacienti, transportati in spitale din Anglia, Finlanda si Norvegia cu un avion NATO C-17

Medicamentul este un tratament-standard in SUA, Marea Britanie sau Franta, in cazurile de intoxicari cu fum.

Sorin Ionita, din partea organizatiei Expert Forum, sustine ca administrarea antidotului trebuie facuta de urgenta, mai ales in cazurile in care nu se cunosc cu certitudine substantele din fumul inhalat de pacienti: "Cyanokit este un intravenos care trebuie injectat imediat pentru a combate intoxicatiile cu cianuri, asociate cu inhalarea de fum la incendiu. Este indicat la inhalari de fum cu compozitie incerta, neavand efecte adverse daca cianurile nu sunt prezente. Pentru ca nu a fost folosit, apar acum aceste simptome de care se plange doctorul Enescu".

Dan Enescu, directorul spitalului pentru copii Grigore Alexandrescu, a explicat ca multe victime ale incendiului, care initial pareau a fi bine, au revenit la spital in zilele urmatoare, cu complicatii pulmonare sever cauzate de toxinele din fum, care abia acum incep sa-si arate efectele.

"Stim ca este un accident atipic, s-a transformat acea incinta intr-un crematoriu, o camera de gazare, cu o mixtura in care in permanenta mai apar alte substante pe care le-am putea contracara individual, dar impreuna nu stie nimeni ce poate face cu ele", a declarat Dan Enescu, potrivit hotnews.ro.

Medicul a mai precizat ca una dintre fetele care a ajuns la Spitalul Universitar in seara incidentului statea pe un scaun sub observatie, nu parea sa aiba nimic, dar s-a prabusit brusc si a murit.

"Deci despre acest lucru este vorba, adica sunt niste efecte pe care nu le putem sustine, nu le putem cunoaste. (...) Dupa parerea mea, componenta aceasta chimica este cea mai importanta. Deci sistemul nostru ar fi putut negocia fara niciun fel de problema in conditiile unui traumatism accident colectiv normal, dar acesta are ceva supradaugat, cu care cu greu te poti lupta. Noi ne confruntam cu niste cazuri pe care reusim sa le aducem la o stare aproape buna si dintr-o data incep sa se prabuseasca. Nu este evolutia unei boli ale arsurii nomala pe care o cunoastem pana acum. Ne putem astepta la orice", a mai spus Dan Enescu.

Erorile sistemului sanitar romanesc

Sistemul sanitar si autoritatile romanesti trec in aceste zile printr-un examen extrem, iar greselile incep sa apara. De pilda, familia unui pacient transferat in Austria a fost trimisa inital in Belgia.

A fost o eroare de comunicare, sustin surse din cadrul guvernului. Pe de alta parte, ambulantele care au dus ranitii in stare grava catre avioanele care urmau sa ii transporte in alte tari au asteptat extrem de mult la bariera aeroportului pentru a fi verificate.

Parintii unuia dintre pacientii internati in spitalul Universitar au fost anuntati ca fiul lor va fi transferat in Belgia, spun surse apropiate rudelor pacientului. Asa ca vineri, la 5 dimineata, oamenii decolau deja de pe Otopeni. La Bruxelles au aflat insa ca, de fapt, fiul lor se afla la Viena. Asa ca au luat un alt avion cu destinatia Austria.

Bani multi cheltuiti in plus, in conditiile in care autoritatile au anuntat ca vor deconta cheltuielile unui singure persoane care insoteste pacientul.

Surse din cadrul Guvernului sustin ca a fost o eroare de comunicare nefericita.

Procedurile blocate in timp au continuat sa produca erori nefericite, pentru ca nu au fost adaptate la exceptionalul situatiei.

Ambulantele care au dus ieri la aeroportul Baneasa ranitii ce urmau sa fie transferati au fost oprite la bariera si verificate multe minute pe toate partile.

"Va rog sa ramaneti aici in lateral, nu va apropiati de ambulanta"

"Nu aveti pacient? Da?
- Nu avem niciun pacient."

Din fericire nu s-a intamplat nimic grav, iar aeronavele au decolat pana la urma. Au existat insa probleme si la aterizare. De pilda, in Olanda.

Colonel doctor Florentina Ionita-Radu, comandantul Spitalului Universitar Militar: "Initial, el era destinat sa mearga intr-un centru de mare arsi, aflat la 250 km de Rotterdam. Medicul nostru nu a fost de acord. Aceasta distanta i-ar fi pus viata in pericol si in niciun caz sa fie preluat de paramedici. Motiv pentru care avionul romanesc a asteptat inca o jumatate de ora Spartanul, pana a venit un echipaj alcatuit din echipa medicala specifica, din medici de terapie intensiva si reanimare care au preluat pacientul si l-au lasat in Rotterdam."

Pacientul a ajuns cu bine la spital. Din pacate, o alta pacienta care a ajuns in Olanda nu a supravietuit. Este vorba despre o italianca. Asta in conditiile in care in tara sa natala are centre de excelenta in ingrijirea victimelor cu arsuri grave.

Georgiana Baciu: “Apropiatii stiu ca a fost dusa in Olanda pentru ca doar acolo era o clinica specializata care ii putea oferi un tratament, altfel imposibil de efectuat in Italia. Numai ca, potrivit Societatii Italiene pentru Arsi, Italia are cel putin 18 centre specializate in arsuri grave, in aproape toate marile orase, inclusiv la spitalul Cardarelli din Napoli. Este vorba de spitale cu dotari exceptionale si cu medici de o inalta reputatie, unitati cautate de pacienti din toata lumea."

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Citește și...
Diaspora, alaturi de romanii din tara. Proteste la Madrid, Roma, Copenhaga si San Francisco. FOTO
Diaspora, alaturi de romanii din tara. Proteste la Madrid, Roma, Copenhaga si San Francisco. FOTO

Protestele din tara continua, iar romanii din diaspora, in semn de solidaritate, protesteaza si ei.

STAREA RANITILOR. 10 pacienti, transportati in spitale din Anglia, Finlanda si Norvegia cu un avion NATO C-17
STAREA RANITILOR. 10 pacienti, transportati in spitale din Anglia, Finlanda si Norvegia cu un avion NATO C-17

"Facem tot ce putem sa ii tinem in viata si sa treaca de etapele acestea groaznice". In acest vartej teribil de anunturi neinduratoare, medicii se agata de fiecare secunda.

Bilantul tragediei din Colectiv: 45 de morti. Tobosarul formatiei a murit dupa ce a facut stop cardio-respirator in avion
Bilantul tragediei din Colectiv: 45 de morti. Tobosarul formatiei a murit dupa ce a facut stop cardio-respirator in avion

Moartea stie sa numere pana la 45 deja! Sa ii spuna cineva sa se opreasca, pentru ca invata cam repede! Sa ii spuna cineva ca matematica ei cruda nu se potriveste cu matematica noastra, de aici, de pe pamant, si ca cifrele au nume de oameni.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”
Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”

Oamenii aşteaptă un Guvern care menţine ferm traiectoria pro-europeană a României, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.