O celula de criza cu foarte multe semne de intrebare. Ce a coordonat de fapt Gabriel Oprea inainte sa isi dea demisia

×
Codul embed a fost copiat

Comitetul pentru situatii speciale de urgenta, adica celula de criza de la guvern, a avut un sef. El se numeste Gabriel Oprea si a fost pana luni, cand si-a depus demisia, ministrul de interne si vicepremierul pentru siguranta nationala.

Comitetul nu a comunicat cu oamenii, informarile despre pasii pe care acest "mamut" care avea ca misiune sa salveze cei 200 de oameni din Club Colectiv au fost ca si inexistente. Raspunsurile la intrebarile oamenilor care vedeau disperati cum rudele lor mor in spitale au venit tardiv sub forma unor declaratii date punctual. Am avut o celula de criza la nivel de guvern, una denumita pompos "Comitetul National pentru Situatii de Urgenta". In fruntea comitetului - nimeni altul decat Gabriel Oprea, cel care abia astazi si-a dat demisia din toate functiile detinute in guvern.

Oprea a aparut o singura data in fata presei si a facut un anunt. Se intampla in noaptea tragediei. "Comitetul pentru situatii de urgenta functioneaza 24 de ore din 24 la Guvern, intr-o situatie ca aceasta, va dati seama ca functioneaza si centrul operativ."  Dupa ce a precizat ca celula de criza de la Guvern functioneaza pentru ca functioneaza oricum, Gabriel Oprea nu a mai avut nimic sa ne spuna. Nici despre criza prin care trecea Romania, si nici despre masurile care ar fi trebuit luate. A fost mai ocupat sa ramana in functie. In tot acest timp, criza ranitilor lua amploare.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza sau nu acest comitet pentru situatii de urgenta trebuie sa ne uitam la aceasta schema. Aparent este foarte incarcata insa in esenta, se rezuma la cateva puncte cheie. Seful era Gabriel Oprea. Lui ii raportau si ii cereau aprobarea Ministerul Sanatatii si cel de Interne. La randul lor acestea tineau legatura cu spitalele, punctul fierbinte al operatiunii de salvare. Si nu in ultimul rand, mai avem coordonatorul interventiei, Raed Arafat.

Privind in urma, descoperim ca nu a existat un comunicator. Unul care sa explice intregii Romanii ce masuri se iau, ce pasi se fac. Aflam acum, dupa 10 zile cum s-au derulat activitatile de salvare a sute de raniti. Cele mai multe au fost coordonate de Raed Arafat, secretar de stat la Interne si de Nicoale Banicioiu, Minstrul Sanatatii. Autoritatile sustin ca sambata, 31 octombire, Romania a chemat in ajutor Israelul. Solicitarea s-a repetat pe 1 noiembrie cand a fost adaugata pe lista si Belgia. Iar apoi in urmatoarele zile au fost contactate Slovacia, Elvetia, Franta, SUA, Turcia, Germania, Marea Britanie.

Citește și
avion nato raniti
STAREA RANITILOR. 10 pacienti au ajuns in spitale din Anglia si Norvegia. 71 sunt inca internati in Bucuresti

Cat a durat pana cand ranitii au fost fost transferati spre spitalele altor state? Prima a fost colega noastra Teo, dupa 6 zile. Apoi, in zilele ce au urmat lucrurile au inceput sa se miste. Duminica seara, un singur avion a preluat 10. Informatiile insa au fost contradictorii. Pe de o parte medicii spuneau ca nu pot fi transferati oricand.

Reporter: De ce n-au fost imediat trimisi?
Nicolae Banicioiu: Pentru ca nu puteau fi, doar daca voiam sa-i omoram. Atat.

Pe de alta parte, parintii vedeau cum copiii lor sunt intr-o stare tot mai grava. Multi ar fi vrut ca ei sa fie mutati mai repede pentru o sansa in plus. In lipsa de explicatii, sistemul a esuat din nou. Mai mult, la nivelul Uniunii Europene exista un mecanism european de protectie civila. Orice tara poate cere ajutor prin acest sistem si il poate primi. Era suficient sa il activam.

Alexandre Polack, Purtator de cuvant al Humanitarian Aid and Crisis Management: "Statele membre activeaza mecanismul. Aici au fost activate alte lucruri, comitetul de sanatate. Cand este activat mecanismul se trimite tuturor tarilor membre si depinde de posibilitatea de a ajuta a tarilor membre."

A fost preferat sistemul bilateral de ajutorare. Autoritatile romane spun ca asa a fost eficient. Insa ce ar fi costat daca le ceream tuturor statelor sa ne ajute? Poate raspunsul era mai puternic? Poate medicii straini ajungeau mai repede? Nu vom avea insa raspuns la aceste intrebari.

Important este ca noi aveam comitetul pentru situatii de urgenta. Una dintre atributiile comitetului este aceea de a monitoriza in permanenta riscurile, vulnerabilitatile si amenintarile din toate domeniile.

Adica daca Ministerul de Interne de exemplu, prin inspectoratul pentru situatii de urgenta, aflat in subordinea sa, nu stia ca in cluburile din Romania oamenii pot sa arda de vii ar trebui sa stie macar ca peste 90 la suta dintre scoli nu au avizul de functionare de la pompieri.

Citește și...
Cum a activat Romania
Cum a activat Romania "din greseala" planul international in caz de catastrofa. Sirul lung de contradictii al autoritatilor

Desi avea la dispozitie o resursa care ii permitea sa obtina ajutoare din partea Uniunii Europene inca din prima zi de dupa incendiu, Romania nu a activat Mecanismul UE de protectie civila.

STAREA RANITILOR. 10 pacienti au ajuns in spitale din Anglia si Norvegia. 71 sunt inca internati in Bucuresti
STAREA RANITILOR. 10 pacienti au ajuns in spitale din Anglia si Norvegia. 71 sunt inca internati in Bucuresti

29 de tineri raniti in clubul Colectiv sunt internati acum in strainatate: zece dintre ei au fost imbarcati, duminica seara tarziu, pe o aeronava NATO, si au ajuns in Anglia si in Norvegia.

LISTA celor retinuti in dosarul Colectiv: fostul primar Piedone, 2 angajate din primarie si patronii firmei de artificii
LISTA celor retinuti in dosarul Colectiv: fostul primar Piedone, 2 angajate din primarie si patronii firmei de artificii

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Recomandări
Guvernul introduce „taxa pe soare” în plină criză energetică. Ce prevede ordonanța și cine este vizat
Guvernul introduce „taxa pe soare” în plină criză energetică. Ce prevede ordonanța și cine este vizat

O decizie controversată a Guvernului bulversează, din nou, piaţa energiei electrice. De data aceasta, sunt vizaţi consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice.

Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin

Rușii par să se fi săturat de război, potrivit unui studiu realizat de serviciul rus de informații, ajuns în presa occidentală. Doar 25% dintre ei vor continuarea războiului, iar Kremlinul și-a reînnoit apelurile la negocieri.

CM 2022 | Anglia - Senegal 3-0. Britanicii s-au calificat în sferturi și urmează un duel de foc cu Franța
CM 2022 | Anglia - Senegal 3-0. Britanicii s-au calificat în sferturi și urmează un duel de foc cu Franța