Zuckerberg trebuie sa plateasca taxe de 1,1 mld. dolari, la aproape un an dupa listarea Facebook
Fondatorul si CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg, cu o avere estimata la 13 miliarde de dolari, are de platit taxe in valoare totala de 1,1 miliarde de dolari aferente veniturilor de anul trecut, potrivit unei analize CNN Money.
Suma uriasa provine din castigurile obtinute de Zuckerberg in urma listarii Facebook la bursa, mai precis din exercitarea unei optiuni prin care omul de afaceri a preluat 60 milioane de actiuni la un pret preferential de numai 6 centi pe actiune pentru a pastra votul majoritar la companie.
Chiar daca a pastrat actiunile, Fiscul din SUA le trateaza drept venituri inregistrate la momentul exercitarii optiunii, deoarece astfel de operatiuni sunt considerare o forma de compensatie financiara sau bonus.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Astfel, Zuckerberg are de raportat incasari de aproape 2,3 miliarde de dolari rezultat in urma exercitarii acestei optiuni, la care se adauga alte venituri obtinute din alte surse.
Cu o taxa federala de pana la 35% pe venitul personal, plus un impozit de 13,3% in California, Zuckerberg ar avea de plata 48,3% din veniturile de anul trecut, inainte de a lua in calcul eventuale scutiri.
Situatia fiscala personala a miliardarului nu poate fi verificata independent, insa trei birouri de contabilitate din statul California au calculat, la solicitarea CNN Money, ca Zuckerberg are de platit taxe de peste 1 miliard de dolari pentru 2012.
"Cu astfel de cifre, de obicei vorbim despre castiguri de capital, nu venituri obisnuite", noteaza un partener de la biroul din Silicon Valley al firmei de contabilitate Moss Adams, care lucreaza cu clienti bogati.
Castigurile de capital sunt impozitate la o rata mult mai scazuta, de maximum 15%.
Autoritatile nu pot divulga situatia fiscala personala a cetatenilor, insa publica anual date anonime privind cele mai mari 400 de venituri personale impozitate. Potrivit celui mai recent astfel de raport, care se refera la anul 2009, cel mai mare venit personal declarat in acel an in SUA a fost de 202 milioane de dolari, pentru care au fost percepute taxe totale de 41 milioane de dolari.
Zuckerberg a inceput inca de anul trecut sa se pregateasca pentru suma uriasa pe care o are de platit in contul actiunilor preluate la pretul simbolic de 6 centi. El a vandut 30,2 milioane de actiuni in oferta publica initiala a Facebook, incasand 1,13 milarde de dolari, compania precizand la acea data ca CEO-ul urma sa utilizeze fondurile astfel obtinute pentru a-si plati taxele.
Fondatorul Facebook mai poate prelua, pana in 2015, inca 60 milioane de actiuni la pret preferential, care ar reprezenta la cotatia bursiera actuala un venit taxabil de 1,6 miliarde de dolari - rezultand taxe de peste 800 milioane de dolari la cotele actuale.
Trezoreria SUA si guvernul statului California vor beneficia in acest an de incasari substantiale din taxele percepute de la angajatii Facebook care isi vor exercita optiunile de preluare de actiuni la preturi preferentiale.
Statul California estimeaza ca va incasa 1,5 miliarde de dolari din veniturile generate de listarea Facebook la bursa.