Windows 8.1 preview. Un sistem de operare mai deschis, care se potriveste si cu vechiul desktop
Anul trecut, Microsoft reinventa cel mai popular sistem de operare pe computer din lume, Windows.
Versiunea 8 a fost lansata in octombrie 2012, fiind completata cu o noua personalizare de tip "touch", care sa ii atraga atat pe cei care folosesc tabletele, cat si pe cei "clasici", cu tastatura si mouse.
A fost un experiment indraznet, dar si controversat. User-ilor nu le-a fost usor sa ajusteze ecranul de start din Windows 8, care a inlocuit obisnuitul "star menu" din Windows 7. In plus, fiind la inceput, aplicatiile din Windows 8 sunt putine in comparatie cu cele din Android sau iOS.
"Am instalat Windows 8 in urma cu 2 luni si in continuare folosesc Metro pentru orice aplicatii", a scris pe Twitter dezvoltatorul Robert Smallshire, citat de The Guardian. Metro se refera la noile aplicatii pentru tablete cu Windows, pe care oficialii Microsoft le numesc aplicatii "moderne".
Cei mai multi utilizatori de Windows folosesc sistemul traditional al desktop-urilor, fapt pentru care cele mai multe tablete Windows 8 sunt de tip hibrid, cu tastatura dar si cu touchscreen.
Recent, la conferinta Build organizata de Microsoft in San Francisco, oficialii companiei au oferit un preview (asa cum au obisnuit in ultimii ani) al Windows 8.1 - un update care redefineste sistemul de operare fara sa ii schimbe caracterul.
Niciun pas inapoi
Microsoft a adus inapoi butonul de "Start" de pe desktop, care nu restabileste meniul din Windows, ci te duce in ecranul de Start. Marele sau avantaj este faptul ca incorporeaza meniul administrativ (cunoscut si sub numele de Win-X, din cauza shortcut-ului de pe tastatura) - care, daca este activat cu click dreapta, ofera inclusiv optiunea de shutdown.
Utilizatorii care vor sa evite magazinul de aplicatii au optiuni noi, care pot fi accesate prin click dreapta pe taskbar, iar apoi "properties". Aici poate fi gasita optiunea "boot to desktop", fapt care ofera user-ului abilitatea de a lista in ecranul de Start intai aplicatiile desktop, daca sunt impartite pe "categorii". De asemenea, in Start exista optiunea "default" de revenire la "toate aplicatiile".
Spre deosebire de "cosmetizatul" buton de Start, acestea sunt niste modificari importante. Dupa ce sunt selectate, iar butonul de Start este aprins, userul va avea in fata toate aplicatiile de desktop grupate aproape ca in vechiul meniu, cu toate ca nu sunt in ordine ierarhica.
Acum este mult mai usor de aranjat grupul din Start. Cu o miscare de "swipe" pot fi vizualizate absolut toate aplicatiile, in caz ca nu este selectata optiunea "default".
Cele mai multe schimbari din Windows 8.1 vizeaza aplicatiile "moderne". In Windows 8.0 pot fi vizualizate maxim doua aplicatii - una dintre acestea fiind "aruncata" intr-o parte. Acest detaliu "dintr-o parte" a disparut, oficialii Microsoft recunoscand ca era foarte putin folosita. Acum, daca ai doua aplicatii pe care le vizualizezi, le poti micsora sau mari tragand o bara verticala. Iar cine are un ecran mai mare, poate vizualiza chiar 4 aplicatii. De altfel, unele aplicatii pot fi dezvoltate pentru doua ecrane, cu date diferite pe fiecare, pentru cazul in care exista o prezentare de proiecte, de exemplu.
Motorul de cautare Bing a fost integrat in optiunea de "search", iar Skydrive - serviciul de "cloud" al Microsoft, a fost inclus in PC Settings, existand posibilitatea, de exmplu, de a salva un fisier Notepad direct in cloud, daca nu ii este schimbata locatia.
O alta schimbare la SkyDrive este ca aplicatia Modern SkyDrive poate fi acum accesata si offline, fapt care ii ajuta pe cei care calatoresc sau lucreaza pe mai multe computere.
Windows 8.1 vine si cu versiunea 11 a batranului browser Internet Explorer, care va fi de asemenea valabil si pentru Windows 7. Cea mai mare schimbare a sa este cea care se refera la WebGL (Web Graphics Library), un standard pentru grafica 3 D direct din browser, fara a mai fi nevoie de plug-in, ideal pentru jocurile din browser.