Un nevăzător a alergat cinci kilometri cu ajutorul unei aplicații dezvoltată alături de Google

Ultima actualizare: 21-11-2020 15:04
nevazator
Shutterstock

Un nevăzător a reușit să alerge cinci kilometri, folosind doar o aplicație pe telefon. Bărbatul în vârstă de 50 de ani nu a avut alături un câine ghid sau o altă persoană, care să-l ajute să se orienteze.

Bărbatul care și-a pierdut vederea la vârsta de 20 de ani a finalizat cu succes, joi, un test care a constat într-o alergare de cinci kilometri în Central Park din New York. Nu a avut cu el decât smartphone-ul pe care era instalată aplicația și o pereche de căști prin care primea indicațiile.

Nu era însă o aplicație obișnuită de orientare, ci una bazată pe inteligență artificială, informează Reuters și Agerpres.

„Cel mai sigur lucru pe care îl poate face un nevăzător este să stea liniştit. Eu nu o să stau liniştit'', a spus Thomas Panek, în vârstă de 50 de ani, care şi-a pierdut vederea din cauza unei afecţiuni genetice, iar acum conduce Guiding Eyes for the Blind, o şcoală pentru câini-ghid.

Pasionat de alergare, Thomas Panek s-a săturat să mai fie nevoit să stea în urma unor alergători mai lenţi, aşa că, în urmă cu un an, a hotărât să găsească o modalitate prin care să poată alerga singur.

A căutat pe Google o posibilitate prin care telefonul ''să-i spună încotro să meargă'', a a povestit Panek, care crede că ''oamenii s-au născut să alerge''.

Pentru a-și îndeplini obiectivul, Thomas Panek a colaborat cu un departament din cadrul Alphabet Inc pentru a crea un program de cercetare. Aplicația permite ca telefonului, prin cameră să urmeze o ''linie'' desenată pe pista de alergare, după care o aplicaţie detectează poziţia alergătorului şi oferă îndrumare audio prin intermediul unei căşti.

„Este ca şi cum ai explica unui copil cum să afle unde este linia'', a explicat Xuan Yang, cercetător la Google.

Distanţarea socială impusă de pandemie a dat un imbold cercetării referitoare la modalităţi prin care se poate renunţa la spirjinul uman sau al câinilor.

„Să poţi fi aici, este o emoţie reală'', a spus Panek după ce a testat aplicaţia joi, în cadrul unui eveniment sponsorizat de Google şi de New York Road Runners Club.

„Este un sentiment adevărat nu doar de libertate şi independenţă, dar totodată, înţelegeţi, ai sentimentul acela că eşti exact ca ceilalţi'', a mai spus el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO