Uganda a blocat toate rețelele sociale pe teritoriul său. Care este motivul

Ultima actualizare: 12-01-2021 16:22
Uganda a blocat toate rețelele sociale pe teritoriul său
Getty

Autorităţile din Uganda au ordonat marţi tuturor furnizorilor de internet să blocheze toate platformele de social media şi serviciile de mesagerie, până la noi ordine, relevă o scrisoare a agenţiei de reglementare a comunicaţiilor din statul est-african.

 

Decizia survine în condiţiile în care aceste platforme sunt intens folosite în această ţară pentru a face campanie înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc joi.

Potrivit unei surse din sectorul ugandez al telecomunicaţiilor, guvernul de la Kampala le-a explicat liderilor de companii din sector că interdicţia vine ca răspuns la blocarea de către Facebook a unor conturi proguvernamentale.

Luni, gigantul american al social media a indicat că a blocat o reţea din Uganda asociată cu ministerul local al informaţiei şi care folosea conturi false pentru a distribui postări legate de alegerile prezidenţiale de joi.

"Luna aceasta am eliminat o reţea de conturi şi pagini din Uganda care erau angajate în CIB (coordinated inauthentic behaviour, comportament inautentic coordonat) vizând dezbaterea publică dinaintea unui scrutin electoral. Am constatat că această reţea avea legături cu Centrul de interacţiune cu cetăţenii din cadrul Ministerului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor din Uganda", a precizat un comunicat de luni al Facebook.

 

Violențe în perioada preelectorală

 

În statul est-african au loc pe 14 ianuarie alegeri prezidenţiale, scrutin în care preşedintele Yoweri Museveni îl are ca principal rival pe pop-starul intrat în politică Robert Kyagulanyi, mai cunoscut sub numele de scenă Bobi Wine.

Perioada preelectorală a fost până acum marcată de violenţe aproape zilnice.

Forţele de securitate guvernamentale au recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe reale pentru a dispersa mitinguri organizate în principal de opoziţie.

Wine este considerat principala şi cea mai credibilă ameninţare pentru domnia de 34 de ani a lui Museveni.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO