Spitalele viitorului vor fi bazate pe inteligența artificială. Țările unde roboții lucrează cot la cot cu medicii

×
Codul embed a fost copiat

Spitalele viitorului vor fi bazate pe inteligența artificială. În Japonia și Statele Unite sunt deja centre medicale în care roboții lucrează cot la cot cu medicii.

Pacienții sunt transportați de ambulanțe autonome, iar prin unitățile medicale, oamenii folosesc tot dispozitive autonome pentru transport. În plus, rețetele medicale sunt eliberate și livrate de roboți. Totul, prin intermediul inteligenței artificiale.

În Japonia există deja spitale inteligente în care toate sistemele sunt automatizate și coordonate cu ajutorul inteligenței artificiale. Aici, roboții se plimbă prin spitale cu tot ceea ce au nevoie medicii, asistentele medicale sau pacienții. Moxy este un robot autonom care știe să-și cheme singur liftul și să-și deschidă ușile. Este un robot care susține personalul medical în toate activitățile din spital. Datorită roboților de genul acesta, medicii și asistentele medicale pot acorda mai multă atenție pacienților.

Un alt exemplu este alt robot, care le aduce pacienților medicamentele de care au nevoie. Se deplasează singur. Preia pastilele de la farmacia din spital și le livrează pacienților, iar farmacia este și ea, la rândul său, complet autonomă. Personalul de aici doar scanează rețetele medicale și activează brațele robotice din depozit, care caută, ambalează și trimit medicamentele către pacienți.

Invenția care a schimbat, însă, total atmosfera din spitalele din Japonia este un scaun autonom, care îi plimbă pe pacienți oriunde au nevoie. Un proiect dezvoltat în urma unui program guvernamental, care susține implementarea tehnologiilor bazate pe inteligență artificială în spitalele din Asia.

Citește și
jocuri
Jocul săptămânii la iLikeIT este ”Mario vs. Donkey Kong”, varianta din 2004, dar cu grafică nouă

Dezvoltator concept: „Ideea ne-a venit după ce am avut o vizită într-un cămin de bătrâni, unde am realizat că activitățile oamenilor erau foarte limitate din cauza faptului că nu exista suficient personal pentru a-i ajuta să ajungă dintr-un loc în altul”.

O tehnologie care susține, nu înlocuiește personalul din spitale. Potrivit celor care au dezvoltat acest concept, 30% dintre sarcinile asistentelor medicale implică de multe ori sarcini repetitive, de genul acesta, care le ocupă mult timp.

Dezvoltator concept: „Funcționează la fel ca orice automobil autonom. Sistemul nostru are două faze. În prima fază, el poate circula într-un spațiu închis, unde trebuie să scaneze traseul și să facă o hartă cu spațiul în care se află, iar apoi se folosește de hartă pentru a-și stabili un traseu și a îl urma apoi cu un pasager. Parcurgerea acelui traseu înseamnă și să poată să evite obstacole aflate în mișcare, pietoni sau alte vehicule”.

Inteligența artificială și-a pus, însă, amprenta în mod special în radiologie. Acolo au apărut primele aplicații AI, care îi ajută pe medici în procesul de diagnostic, în depistarea și tratarea afecțiunilor pentru care uneori cu greu au soluții și cei mai buni specialiști din domeniu. Și sunt programe folosite deja și în Europa.

Dezvoltator concept: „Folosim soluții bazate pe inteligență artificială în diagnostic pentru a ne asigura că toate leziunile care trebuie găsite sunt detectate. Este un mare ajutor pentru medic. Tot el este cel care ia deciziile. Nu este ca și cum computerul ne oferă singur un diagnostic, dar procesul devine mult mai ușor, mai sigur și mai rapid. Ne bazăm pe el, este foarte clar. Ne oferă nouă mai mult timp pentru a ne ocupă de lucrurile cu adevărat dificile. Să luăm decizii, nu să pierdem timp cu lucrurile mici, pe care acum le poate face computerul”.

Un astfel de program, cunoscut deja la nivel global, este dezvoltat de NVIDIA. Se numește MONAI și este unul dintre acele proiecte revoluționare despre care se vorbește acum în multe spitale ale lumii. Un algoritm bazat pe inteligență artificială folosit în neurochirurgie.

Dezvoltator concept: „Ceea ce putem să facem prin MONAI este să segmentăm tumoarea și toate celelalte structuri critice, iar în timpul intervenției chirurgicale să oferim informații clare pentru a-l coordona pe chirurg în jurul tumorii, pentru a ne asigura că o bună parte din tumoare este eliminată”.

Autoritatea Americană a produselor Alimentare și a Medicamentelor a aprobat deja 420 de algoritmi bazați pe inteligență artificială, majoritatea în detectarea și tratarea cancerului. Sunt, însă, acum în lucru și numeroase studii clinice care ar putea salva milioane de vieți. Această echipă de medici și cercetători de la MIT și Harvard Medical School au dezvoltat, de exemplu, un program bazat pe inteligență artificială care poate detecta cancerul pulmonar chiar și cu 5-6 ani înainte de apariție. Se numește SYBIL și potrivit celor care au creat acest algoritm, are o acuratețe de 94%.

Iulia Ionescu: În această imagine avem două CT-uri făcute la o diferență de doi ani. În primul computer tomograf vedem că plămânii sunt sănătoși, doar că SYBIL a prezis faptul că există posibilitatea ca acest pacient să dezvolte probleme în această zonă, iar doi ani mai târziu, pacientul a revenit la medic și, iată, cancerul a apărut exact în zona în care programul bazat pe inteligență artificială a spus că sunt șanse să se întâmple asta. Vorbim, însă, doar de un studiu clinic. Încă nu poate fi implementat la scară largă.

Și asta nu este tot. În zonele rurale din Statele Unite circulă inclusiv aparate mobile de RMN, care vin în ajutorul celor din comunitățile mici, în care sunt mulți bătrâni, care cu greu se pot deplasa.

Dezvoltator concept: „Dacă ar fi să construim un astfel de sistem RMN permanent, ar trebui să investim milioane de dolari și nu avem acești bani, iar faptul că le putem oferi oamenilor acest serviciu mobil ne ajută spitalul, pacienții, comunitatea noastră”.

Radiologia este și un mare consumator de energie electrică, iar costurile sunt uneori prea mari pentru spitalele din localitățile mici.

Dezvoltator concept: „Avem șase sisteme MRI, nouă sisteme de angiografie, cinci dispozitive de scanare CT și nu numai. Dacă aduni toate astea o să observi că avem consumul energetic al unei mici localități, cu aproximativ 200.000 de oameni, iar acesta este doar unul dintre departamentele de imagistică dintr-un spital universitar”.

Spitalele din întreaga lume produc 4% din emisiile de carbon generate la nivel global în fiecare an. Acesta este și motivul pentru care, în spitalele din Africa de Sud, sunt puse în practică diferite sisteme sustenabile care să contribuie la reducerea consumului de energie. Doar pe acoperișul unui spital au fost montate 70 de panouri solare. În plus, multe dintre ambalajele folosite în unitățile lor medicale sunt reciclate și refolosite.

Dezvoltator concept: „În prezent, resturile de genul acesta s-au transformat în combustibil. Este foarte important să poți să-ți transformi resturile într-o resursă valoroasă. Tot ce este acolo poate fi reciclat. Sustenabilitatea nu este importantă doar pentru noi, ci și pentru pacient. Faptul că ajută la reducerea cheltuielilor operative și contribuie la faptul că spitalul funcționează într-un mod eficient. În cele din urmă reduce costurile pentru pacienți. Asta înseamnă că mai mulți pacienți se bucură de servicii de sănătate de calitate la prețuri mai mici, iar noi facem asta pentru toți cei care ajung la noi”.

La fel se întâmplă și în India. Și aici s-au făcut progrese incredibile în ultimii ani, dovadă că tehnologia este prezentă în orice colț al lumii și că investițiile în sănătate pot schimba milioane de vieți.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cum transformăm camerele video obișnuite în camere inteligente. Detalii la iLikeIT
Cum transformăm camerele video obișnuite în camere inteligente. Detalii la iLikeIT

Camerele video obișnuite pot fi transformate în camere inteligente, capabile chiar să detecteze obiectele din preajmă.

Jocul săptămânii la iLikeIT este ”Mario vs. Donkey Kong”, varianta din 2004, dar cu grafică nouă
Jocul săptămânii la iLikeIT este ”Mario vs. Donkey Kong”, varianta din 2004, dar cu grafică nouă

Din nou, rețeta Nintendo de a face bani din orice. Astăzi vedem Mario vs Donkey Kong - varianta 2004, dar cu grafică nouă. Un joc de aventură care poate fi jucat și multiplayer, pe stilul vechi, pe aceeași consolă.

Alergado, aplicația care transformă orice alergare în bine. Detalii la iLikeIT
Alergado, aplicația care transformă orice alergare în bine. Detalii la iLikeIT

În ediția de joi a emisiunii iLikeIT vorbim despre Alergado, aplicația care le oferă oamenilor șansa să alerge pentru o cauză nobilă.

iLikeIT. Palette.fm, platforma gratuită care colorează orice fotografie alb negru
iLikeIT. Palette.fm, platforma gratuită care colorează orice fotografie alb negru

Iulia Ionescu a prezentat la ILIKEIT o platformă gratuită care colorează orice fotografie alb negru.

Telefoanele Realme 11 PRO+, XIAOMI Redmi Note 13 PRO și Nothing Phone 2, analizate la ILIKEIT
Telefoanele Realme 11 PRO+, XIAOMI Redmi Note 13 PRO și Nothing Phone 2, analizate la ILIKEIT

Realme 11 PRO+, XIAOMI Redmi Note 13 PRO și Nothing Phone 2 sunt telefoanele pe care Iulia Ionescu le-a scos în parc zilele trecute.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.