Specialist român, despre apelul experților internaționali privind ”dispariția omenirii” din cauza ChatGPT: ”O exagerare”
Sute de directori, oameni de știință ori cercetători cer reglementarea Inteligenței Artificiale pentru reducerea riscului dispariției oamenilor.
Ei spun că Inteligența Artificială reprezintă un risc mai mare pentru omenire decât încălzirea globală și cer tratarea domeniului la fel responsabil ca războiul nuclear ori pandemiile.
Invitat la iLikeIT a fost Radu Ștefan, consultant în Inteligență Artificială, pentru a ne spune ce părere are despre acest scenariu apocaliptic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marian Andrei: O nouă scrisoare trage un semnal de alarmă, de data aceasta cu un scenariu apocaliptic. Este fondată această temere?
Radu Ștefan: Este fondată până într-un punct. Adică reglementarea inteligenței artificiale este necesară, este necesară nu numai la nivel național sau al Uniunii Europene, ci chiar la nivel global. Dar riscul menționat în acest statement, de extincție cumva a omenirii, este mult prea exagerat.
Marian Andrei: Este exagerată pentru perioada în care ne aflăm acum și în stadiul la care a ajuns inteligența artificială? Sau dacă ne uităm pe termen lung la ce ar putea să se întâmple ..
Radu Ștefan: Cu siguranță este exagerată pentru acum. Dacă ne uităm pe termen lung, este destul de greu de estimată Inteligența artificială, pentru că ea crește oarecum exponențial și știm că funcțiile exponențiale au potențialul să crească foarte mult pe final. Deci e greu de estimat în viitor. De asta trebuie reglementate. Dar nu avem, încă, acum sau în viitorul imediat un risc major de extincție și probabil și pe viitor.
Marian Andrei: Dar care sunt temerile lor? Adică de ce au zis ei de riscul dispariției oamenilor?
Radu Ștefan: Părerea mea este că există această temere, mai ales pe hipe-ul modelelor de large language, adică chatGPT. Până la urmă, ele sunt niște generatoare de text. Par să fie răspunsuri cu o inteligență aproape de cea umană doar pentru că generează text la care ne-am aștepta și de la o inteligență naturală. Dar inteligența artificială este mai mult decât doar generarea de text.
Este generarea de imagine, este căutarea în document, este sumarizarea documentului, este mult mai mult decât atât. Și am impresia că lumea se rezumă doar la acest chatGPT. Nu există deloc o discuție despre ce poate, cum poate fi benefică inteligența artificială pe viitor. Cred că asta lipsește cu totul în plan mediatic.
Marian Andrei: Până la reglementare există niște riscuri ca oamenii să nu folosească inteligența artificială cum ar trebui. Clar, nu cu riscul extincției umane. Dar tot sunt câteva riscuri de dezinformare. De exemplu, mă gândesc că hackerii pot folosi inteligența artificială pentru niște atacuri la niște scale pe care nu le-am mai văzut până acum.
Radu Ștefan: Într-adevăr, riscurile există, dar ele nu sunt particulare pentru inteligența artificială, aceste riscuri de dezinformare, ș.a.m.d. le-am avut și în social media, le-am avut și când au apărut cloud computing-ul, la o scară mult mai mare. Deci ele-au fost tot timpul. Acum doar tehnologia cea mai nouă este inteligența artificială, adică toate riscurile sunt atribuite acesteia. Și oamenilor. Oamenii ar trebui să se gândească, să fie mult mai educați în perspectiva asta. Aici ar trebui să lucrăm, să știe cum funcționează un sistem cu inteligență artificială, la ce să se aștepte de la el și atunci lucrurile ar fi într-o mare parte mult mai sigure.