Și tu poți ajuta un copil. O asociație caută voluntari care să dedice 2 ore pe săptămână copiilor din centrele de plasament
În România sunt acum aproape 50.000 de copii care trăiesc în centre de plasament sau care sunt în îngrijirea unor asistenţi maternali, potrivit celor mai recente date UNICEF.
Toţi aceşti copii au fost grav afectaţi de faptul că şcoala s-a desfăşurat mai mult online în ultimul an.
În ajutorul lor vin, însă, cei de la Asociaţia "Ajungem Mari", care pregătesc voluntari din toată ţara pentru copiii care vin din medii defavorizate. Şi oricine poate să ajute.
”Programul caută voluntari care să dedice 2-3 ore pe săptămână copiilor din centrele de plasament. Se va lucra ori pe pregătire școlară, ori pe ateliere de cultură generală, ori pentru ateliere creative, iar voluntarii sunt repartizați unor copii din sistemul de protecție, care au nevoie de încurajare și de metode atractive și interactive de a învăța”, explică Iarina Taraban, de la Asociația ”Ajungem Mari”.
”Momentan sunt 1.400 de voluntari, în 23 de județe și București și ne-am dori să ne extindem și în mai multe județe, dacă o să găsim oameni care să le fie alături copiilor”, spune Iarina.
”Poveștile pe care le auzim de multe ori sunt crunte”
”Voluntarii trebuie să aibă peste 16 ani- este singura condiție clară, fără limită superioară de vârstă, dar cel mai important este să își dorească să ajute, să fie oameni echilibrați, care nu discriminează și să înțeleagă că copiii nu o să le sară mereu în brațe să lucreze la matematică și poate e nevoie de un pic de timp și răbdaresă-i încurajeze. În centrele de plasament sunt copii cu extraordinar de mult potențial, dar sunt și copii cu atât de puțină încredere în ei, încât zic că nu o să se joace, pentru că ei nu cred că sunt în stare să participe la acel joc. Au nevoie doar de puțină încurajare și de oameni buni și calzi, din toate domeniile și de toate vârstele”, a declarat reprezentanta asociației.
”Avem cursuri create de noi pe specificul copiilor instituționalizați, de educație online, de siguranță online, de informatică, educație civică sau despre viața independentă- cum te descurci când ai părăsit centrul de plasament. Dar voluntarii pot să se adapteze și să-și creeze materialele proprii, să adapteze sesiunile de pregătire școlară în funcție de nevoile copiilor. Pentru că poate sunt și copii care nu au fost la școală câțiva ani, când au fost în familial or și au un pic mai mult de recuperat”, a mai spus Iarina Taraban.
”Nu este ușor când provii dintr-un mediu atât de zbuciumat, poveștile pe care le auzim de multe ori sunt crunte”, arată Iarina.