Samsung a intrat în cursa pentru înlocuirea Huawei în dezvoltarea reţelelor 5G din Europa. România, una dintre piețele vizate

Samsung a intrat în cursa pentru înlocuirea Huawei în dezvoltarea reţelelor 5G din Europa
Getty

Operatorii de telefonie mobilă din Europa au început să se gândească la posibilitatea ca grupul sud-coreean Samsung Electronics, considerat mult timp un outsider, să înlocuiască Huawei în calitate de furnizor pentru reţelele lor 5G.

 

Potrivit unor directori din industria de telecomunicaţii, după ce Samsung a semnat un acord în valoare de şase miliarde de dolari cu operatorul american Verizon, în luna septembrie, atât operatorul spaniol Telefonica, dar şi grupul francez Orange au avut discuţii cu firma sud-coreeană.

În prezent, echipamentele hardware marca Huawei reprezintă jumătate din reţelele 4G din Europa, care vor forma fundaţia pentru viitoarele reţele 5G, restul fiind echipamente furnizate de compania finlandeză Nokia şi cea suedeză Ericsson.

Însă, operatorii europeni de telecomunicaţii sunt presaţi de autorităţile americane să respingă echipamentele 5G furnizate de grupul chinez Huawei.

Citește și
iPhone 12 nu va aduce în România cea mai rapidă versiune de 5G
iPhone 12 nu va aduce în România cea mai rapidă versiune de 5G
Lavrov: Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid dus de Occident împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

Washington susţine că există riscul ca echipamentele Huawei să fie utilizate de Beijing pentru spionaj.

Una dintre problemele cu care se confruntă Samsung este aceea că operatorii sunt îngrijoraţi de faptul că produsele firmei sud-coreene ar putea să nu fie compatibile cu actualele reţele 4G construite de Huawei, caz în care ar costa sute de milioane de dolari să înlăture actualele reţele şi să le înlocuiască în loc să le îmbunătăţească pur şi simplu.

 

Orange încă nu și-a ales furnizorul 5G pentru România

 

"Trebuie să fie extrem de competitive", a declarat directorul de tehnologie de la Telefonica, Enrique Blanco.

"Înlocuirea reţelelor 4G înseamnă costuri suplimentare pentru Samsung şi, chiar dacă îi vom invita la licitaţie, va fi dificil pentru ei să fie competitivi", a adăugat Blanco.

Un purtător de cuvânt de la Samsung a spus că ideea potrivit căreia echipamentele firmei sud-coreene nu sunt compatibile cu actuala infrastructură este o neînţelegere.

Acesta nu a precizat care sunt pieţele europene pe care le vizează Samsung, dar a spus că firma speră să repete succesele pe care le-a înregistrat în Asia şi cele două Americi.

Directorul de tehnologie şi inovaţie de la Orange, Michael Trabbia, a afirmat că şi el analizează posibilitatea utilizării echipamentelor Samsung în Europa.

Singurele pieţe europene pentru care Orange nu şi-a ales încă furnizorul de echipamente 5G sunt Polonia şi România.

"Vedem că Samsung devine din ce în ce mai credibil în ceea ce priveşte 4G şi 5G", a spus Trabbia.

El a menţionat că Orange a testat, atât echipamente Huawei, cât şi Samsung pentru ca în cele din urmă să opteze pentru echipamentele Nokia şi Ericsson pentru sistemele sale 5G din Franţa.

În schimb Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Europa, rămâne în continuare sceptic că Samsung ar putea fi o soluţie competitivă pe termen scurt, susţin sursele din interiorul companiei şi documentele interne consultate de Reuters.

 

Nokia și Ericsson rămân la ele acasă în Europa

 

La rândul lor, analiştii sunt de părere că grupul sud-coreean trebuie să facă mai mult pentru a putea concura cu firmele Nokia şi Ericsson care sunt la ele acasă în Europa.

"Dacă vor obţine contracte de la Deutsche Telekom sau Telefonica vor fi nevoiţi să îşi pună la punct organizaţii mari şi să susţină infrastructura. Nu poţi doar să trimiţi oferte operatorilor europeni şi apoi să începi să construieşti reţele aici", susţine Kimmo Stenvall, analist la OP Markets Helsinki.

Operatorii europeni de telecomunicaţii au cheltuit deja miliarde de euro pentru a pune la punct reţele de fibră optică în Europa, iar noile reţele 5G le vor goli şi mai mult buzunarele.

Asociaţia Mondială a Operatorilor (GSMA) estimează că 1.140 miliarde de dolari vor fi investite la nivel mondial în următorii cinci ani, dintre care 78% numai pentru reţelele 5G.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Studiu: Aproape jumătate dintre români vor să-şi cumpere un telefon nou cu tehnologie 5G
Studiu: Aproape jumătate dintre români vor să-şi cumpere un telefon nou cu tehnologie 5G

Aproape jumătate dintre români (48%) intenţionează să-şi cumpere un telefon nou în următorul an, pentru a avea acces la tehnologia 5G, potrivit unui studiu realizat de Motorola şi compania de cercetare Cult Market Research.

iPhone 12 nu va aduce în România cea mai rapidă versiune de 5G
iPhone 12 nu va aduce în România cea mai rapidă versiune de 5G

Doar unul din modelele viitoarei serii iPhone 12 va suporta varianta millimeter-wave de 5G şi doar într-un număr limitat de ţări.

De ce a fost retras textul privind tehnologia 5G de pe site-ul Academiei Române. Explicațiile instituției
De ce a fost retras textul privind tehnologia 5G de pe site-ul Academiei Române. Explicațiile instituției

Academia Română explică, miercuri, într-un comunicat, decizia de a retrage de pe site-ul instituţiei un text emis în urmă cu o săptămână în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la consecinţele utilizării tehnologiei 5G asupra sănătăţii.

Recomandări
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.