Săli de spectacole și muzee imersive, cele mai noi clădiri inteligente. Oamenii se pot bucura de holograme și roboți

×
Codul embed a fost copiat

Cele mai noi clădiri inteligente ale lumii nu sunt și cele mai înalte, impunătoare sau scumpe construcții. Sunt săli de spectacole și muzee imersive, pregătite să pună în scenă cele mai interactive concerte și evenimente create vreodată.  

Vorbim de show-uri susținute de unii dintre cei mai populari artiști ai momentului, dar și proiecții virtuale, cu holograme sau roboți.

Cea mai mare clădire sferică din lume a fost inaugurată oficial pe 29 septembrie, printr-un concert al trupei U2. Clădirea din Las Vegas este acoperită probabil de cel mai mare display din lume, un ecran exosferic imens, conceput cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație.

Un număr de 23.000 de oameni au fost la concertul trupei U2. Cei care au participat la eveniment au avut parte de o experiență unică. Sunetul imersiv s-a coordonat perfect cu ecranul exosferic al clădirii.

EDGE, U2: „Când am intrat și am văzut scena noastră acolo, iar apoi instrumentele noastre în acea lumină. Să vezi clădirea finalizată a fost chiar un moment special. Atunci a devenit totul real. Proximitatea este incredibil de intimă. Asta face totul atât de incredibil. În sală sunt zeci de mii de oameni, dar fiecare dintre ei vede foarte bine scena."

Citește și
Cum au transformat zeci de artiști Bucureștiul într-o galerie de artă augmentată
iLikeIT. Cum au transformat zeci de artiști Bucureștiul într-o galerie de artă augmentată
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

S-au făcut investiții de 2,3 miliarde de dolari în această construcție. Vorbim de un display LED de aproape 600.000 de metri pătrați pe care producătorii l-au numit un ecran exosferic.

Bono, U2: „Am stat în acest loc și am realizat că vocile noastre erau foarte joase. Atunci am realizat că pe orice alte arene pe care am cântat, în săli de spectacole, stadioane am fi strigat în astfel de momente, dar acum îți vorbesc în șoaptă, iar tu mă auzi perfect. Așa funcționează această clădire. Sunetul este la un nivel pe care nu l-am mai experimentat până acum."

Exteriorul clădirii din Las Vegas a fost prezentat prima dată publicului printr-un spectacol multimedia, pe 4 iulie, de Ziua Națională a Statelor Unite, dar acum publicul poate să viziteze și interiorul clădirii.

Concertul trupei U2 din 29 septembrie a fost doar primul dintr-o serie de spectacole. Drept urmare, dacă planuiți o vacanță în Las Vegas, trebuie să ajungeți și aici.

Există, însă, o nouă clădire dedicată spectacolelor imersive și mai aproape de noi, în Londra. Abba Arena găzduiește acum unul dintre cele mai scumpe show-uri produse vreodată. Celebra trupă Abba a revenit pe scenă sub forma unor avataruri.

Arena din Londra a fost creată special pentru astfel de experiențe. Aproape 300 de difuzoare le oferă spectatorilor un sunet surround, de care nu au mai avut parte până acum. Toată aparatura de pe scenă cântărește 600 de tone, iar iluzia unei trupe reale este dată de cele peste 500 de lumini mobile, montate în 30.000 de puncte din arenă.

Bărbat: „Oamenii au vorbit des despre ideea de a reproduce persoane care au trăit în trecut sau care acum nu mai sunt tinere, iar noi am recreat trupa Abba din tinerețe, din 1979. I-am creat sub forma unor personaje digitale pentru care vom utiliza apoi tehnici de captare pentru a-i anima și perfecționa și a-i face să pară reali. Totul a început cu membrii trupei Abba din prezent. I-am scanat în timpul unor repetiții. Asta a fost baza întregului proiect”.

Membrii trupei ABBA au toți acum peste 70 de ani. Unul dintre ei are chiar 78 de ani, dar pe scenă arată ca la 30 de ani. Totul a fost posibil datorită tehnologiei.

Zeci de mii de oameni s-au bucurat deja de acest spectacol și cumpără bilete și acum. Trupa Abba își continuă turneul, în această formulă și anul următor.

Benny Anderson, ABBA: „Am fost în Londra acum trei ani și l-am întrebat pe Bjorn dacă e o idee bună să mergem în turneu cu acest spectacol. Eram conștienți că este extrem de complicat din punct de vedere tehnic. Este vorba de ecrane, de sunet, toate luminile și atunci am propus să facem totul aici, iar el a zis că nu avem o arenă pentru așa ceva. Și atunci am zis că putem să construim o nouă arenă. Londra este orașul potrivit pentru asta."

Hologramele tridimensionale ale trupei Abba ar putea ajunge, însă, în următorii ani și în New York, Singapore sau Sydney, acolo unde sunt acum în lucru astfel de săli de spectacole. Și am putea vedea oricând un astfel de show și în Dubai. 

Muzeul Viitorului este acum atracția orașului. O clădire care se impune prin arhitectura sa modernă, dar și prin mesajele inscripționate pe pereții exteriori. O construcție impunătoare, care nu are cum să treacă neobservată printre clădirile deja reprezentative din Dubai.

Turiștii care ajung aici sunt întâmpinați de AMECA, cel mai avansat robot din lume.

Muzeul a fost inaugurat anul trecut și a fost vizitat deja demilioane de oameni. Construcția, cu o suprafață utilă de peste 30.000 de metri pătrați, este alimentată doar cu energie solară.

În plus, este una dintre cele mai complexe structuri create vreodată pentru că nu are coloane de susținere. În plus, literele care formează gravura de pe exterior sunt și ferestre.

Este spațiul în care știința, tehnologia, fizica și arta sunt prezentate într-un mod unic prin expoziții și experiențe imersive. Până și cafeaua de aici este făcută tot de un robot.

Bărbat: „Este cel mai avansat sistem automatizat de făcut cafea de specialitate din lume. Sistemul este foarte intuitiv pentru clienți. Trebuie doar să scanezi un cod QR cu telefonul mobil, iar comanda este plasată în doar câteva secunde.”

Bărbat: „Atunci când prepară băuturi e clar că le face cât poate de repede. Atunci când ține un pahar gol se învârte la viteză maximă. Este interesant de văzut. Noi l-am programat să fie foarte prietenos și fericit. Uneori dansează când nu are nimic de făcut. Clienții sunt foarte entuziasmați. Toată lumea îl filmează cu telefonul.”

Până și suvenirurile de aici sunt unice. Sunt realizate în muzeu, sub privirile turiștilor, cu ajutorul unor dispozitive de ultimă generație. Obiectele create aici spun povestea muzeului și în curând vor putea fi livrate și cu drone.

Tot aici se lucrează și la un sistem care să permită livrările cu drone în Dubai. Ideile multor start-up-uri prind viață sub același acoperiș. Nu este doar un muzeu, ci și un spațiu creat special pentru cei care vor să trăiască în viitor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Cum să verifici dacă reducerile de Black Friday sunt pe bune. Sfaturi de la Marian Andrei, realizator I LIKE IT
Cum să verifici dacă reducerile de Black Friday sunt pe bune. Sfaturi de la Marian Andrei, realizator I LIKE IT

La sfârșitul acestei săptămâni, pe 11 noiembrie, este programată Vinerea Neagră – Black Friday. Este ziua în care cele mai multe magazine anunță reduceri, însă unele au furat startul și au început de astăzi sau chiar de săptămâna trecută.

iLikeIT. Cum au transformat zeci de artiști Bucureștiul într-o galerie de artă augmentată
iLikeIT. Cum au transformat zeci de artiști Bucureștiul într-o galerie de artă augmentată

40 de artiști au reușit să transforme Bucureștiul într-o galerie de artă. Au folosit telefoanele mobile și realitatea augmentată pentru creațiile lor.

iLikeIT. Festival de artă digitală în București, unde se îmbină arta clasică și inteligența artificială
iLikeIT. Festival de artă digitală în București, unde se îmbină arta clasică și inteligența artificială

Capitala este, începând de săptămâna viitoare, gazda unui festival interactiv de artă digitală.

iLikeIT. Dispozitivele medicale la domiciliu, la ce folosesc și cât costă
iLikeIT. Dispozitivele medicale la domiciliu, la ce folosesc și cât costă

Evoluția tehnologiei ne-a adus într-un punct în care putem face și acasă tot felul de analize sau verificări medicale, pe care înainte le puteam face doar prin intermediul unor laboratoare specializate.

iLikeIT. Emisiunea integrală din 27 martie 2021
iLikeIT. Emisiunea integrală din 27 martie 2021

Oppo, Oneplus, Motorola, Asus, Xiaomi. Ultima lună ne-a adus o mulțime de telefoane interesante, extrem de performante și cu un preț de luat în calcul.

Recomandări
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție
Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție

28 de persoane din Caraș-Severin au fost audiate într-un dosar în care se vorbește despre trafic de droguri, operațiuni cu psihoactive și determinarea practicării prostituției.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.