Românii care fac bani din jocurile video. La 21 de ani, a câștigat 1 milion de dolari


Ultimul update: Marti 23 Iulie 2019 17:27
Data publicarii: Duminica 21 Iulie 2019 18:32
Categorie: iLikeIT

Jocurile pe calculator îi pot îmbogăți sau îmbolnăvi pe pasionați.

Există români care participă la competiții internaționale, iar unul a câștigat un milion de dolari la cel mai important concurs de jocuri pe calculator din lume. Uneori este însă și un preț de plătit. Prea mult timp în fața calculatorului crește nivelul stresului. Copiii ori adolescenții ajung să se izoleze și să devină violenți, avertizează specialiștii.

Amir are 24 de ani şi este cel mai bun din ţara noastră la Defence of the Ancients, jocul cunoscut în întreaga lume drept DOTA. Se joacă pe calculator de când era mic, iar la 21 de ani a fost primul român care a câştigat un milion de dolari la cel mai mare turneu din lume, în Statele Unite ale Americii.

Omar: ”Când am văzut că am ajuns în finală, ameţisem, mă luase transpiraţia, tremuram tot. Este o profesie în toată regula, dacă ajungi la nivel de top. Necesita foarte  multă atenţie, foarte multă dedicaţie, nu e aşa uşor cum crede lumea, că stai şi te joci."

Şi "Ang", un alt tânăr de 24 de ani, este cel mai bun din România la League of Legends, un alt joc extrem de popular.

Ang: ”E o senzaţie foarte plăcută, ţi se zbârleşte pielea pe tine. E ca şi cum ai juca un sport. Când am venit acasă cu o sacoşă de premii mai mare ca mine, mama nu a ştiut ce să zică."

Puţini ajung însă la asemenea performanțe.

Ang: ”E foarte important să fii inteligent. Trebuie să-ţi meargă mintea în situaţii cheie. Gândeşti situaţia corectă într-o secundă sau în 5. Să ai o agilitate foarte bună în mâini, coordonarea ochi-mână e foarte importantă."

Excesul de jocuri şi lipsa altor activităţi printre oameni pot duce însă la dependenţă, avertizează specialiştii. În primul rând, riscăm să nu mai ştim să socializăm cu cei din jurul nostru. Dar şi mai grav e atunci când transferăm jocul video în realitate.

Psihoterapeut: ”Dacă el stă toată ziua în faţa calculatorului, jucând ceva, poate să nu i se mai pară greşit că e violent, că are comportament nepotrivit şi poate să crească acest comportament de bullying. Prea multe ore sunt atunci când el nu mai e funcţional în social."

Omar: ”Nu e aşa uşor cum crede lumea, că doar apeşi nişte taste. E foarte mult stres psihic. Nu poţi să ţii o relaţie sănătoasă, ignori foarte multe probleme."

În România, sunt puţini investitori în jocurile pe calculator, care nu sunt recunoscute drept sport electronic pentru simplul motiv că nu implică şi activitate fizică.

Astfel, puţini ajung să performeze la nivel mondial. În străinătate însă, fenomenul este la un alt nivel, iar câştigurile pot ajunge la milioane de dolari.

iLikeIT. Jocurile săptămânii, prezentate de George Buhnici
iLikeIT. Jocurile săptămânii, prezentate de George Buhnici
iLikeIT. GDPR face primele victime, dar în continuare firmele colectează prea multe date
iLikeIT. GDPR face primele victime, dar în continuare firmele colectează prea multe date
Experiment la iLikeIT: poți înlocui computerul cu tableta, pentru muncă?
Experiment la iLikeIT: poți înlocui computerul cu tableta, pentru muncă?
Facebook
Bloomberg: Conversațiile utilizatorilor, înregistrate de Facebook. Explicația oferită
Samsung a prezentat noile modele Galaxy: Note 10 și Note 10 Plus
Samsung a prezentat Galaxy Note 10 şi Galaxy Note 10 Plus, compatibil cu reţeaua 5G
Facebook și Instagram au din nou probleme în mai multe țări
iLikeIT. Cum arată aerul condiționat pe care îl ”montezi” pe cămașă
Lansarea Galaxy Note 10, în câteva zile. Telefonul va avea 12 GB de RAM
aplicatia FotbaList
iLikeIT. Aplicaţia care îţi găseşte cu cine să ieşi la fotbal