Review Nokia Asha 311, raspunsul ideal pentru cei care cauta un telefon ieftin si distractiv
Pentru cei care isi doresc in primul rand un telefon rapid, distractiv si mereu conectat cu tot ce se intampla online, nu neaparat un ecran mare sau sa fie legati mereu de incarcator, atunci Nokia Asha 311 este raspunsul ideal.
Lansat in vara anului 2012, Nokia Asha 311 a aparut pe piata alaturi de modelele Asha 305 si Asha 306, reprezentand insa varful pachetului de la Nokia. Si pentru ca vorbim despre un model produs de Nokia, vorbim in primul rand despre un telefon, dincolo de celelalte functii pe care le are. Microfonul si difuzorul sunt perfecte, vocile se aud extrem de clar, Nokia respectandu-si astfel numele format inca de la inceputul anilor 2000, cand iPhone nici nu era in planuri, si pana acum.
Desi a aparut pe piata la un pret relativ scazut, desi nu are functiile spectaculoase pe care le vedem la smartphone-urile de top ale momentului, Nokia Asha 311 nu iti da senzatia de “ieftin”, ci reuseste sa impresioneze printr-un ecran de 3 inchi si un processor de 1 GHz, care fac ca aplicatiile sa functioneze perfect.
CARACTERISTICI TEHNICE
- Ecran tactil: 3 inch
- Procesor: 1 GHz
- Sistem de operare: Series 40
- Dimensiuni: 106x52x12.9mm
- Greutate: 95 grame
- Rezolutie: 240x400 px
- Nr. culori: 65,536
- Ecran principal: LCD transmisiv
- Autonomie in convorbire: pana la 14 h in 2G/ 6h in 3G
- Autonomie in stand-by: pana la 696h in 2G/744h in 3G
- Acumulator: BL-4U, 1110mAh, 3.7V
- Conectivitate: Bluetooth, compatibil cablu, Wi-Fi, WAP, GPRS, EDGE, 3G
- Camera: 3.2 MP cu zoom digital, 4x.
Spre deosebire de telefoanele de 5 stele de pe piata, Nokia Asha 311 are o autonomie mult mai buna, astfel incat puteti sta linistiti daca astazi nu aveti incarcatorul cu voi la munca, iar aseara ati uitat sa puneti telefonul la incarcat, pentru ca va rezista. Ecranul nu este foarte mare, nu este foarte spectaculos, iar fotografiile realizate de Asha 311 sunt rezonabile, fara sa iasa in evidenta.
Semnalam in cazul modelului Nokia Asha 311 prezenta 3G-ului, extrem de important, insa nu putem sa nu remarcam ca, din nefericire, nu are GPS.
DESIGN
Extrem de usor, doar 95 de grame, Nokia Asha 311 este si o revenire la normalitate, dimensiunile fiind acceptabile pentru cineva care s-a saturat sa isi tina smartphone-ul cu doua maini, una de sprijin, iar cealalta pentru a da scroll pe ecran.
Telefonul vine cu doua butoane fizice pe „fata”, cele pentru apel, iar pe margine are butonul pentru volum si butonul prin care puteti bloca ecranul. Sus, Nokia a venit cu doua variante pentru a incarca telefonul, atat prin incarcatorul cu mufa, cat si prin cablu USB, oferind o mica senzatie de old-school.
La atingere, carcasa de plastic nu ofera senzatii neplacute, dar nici nu da impresia unui telefon de lux.
Ecranul Gorilla Glass este placut, iar unghiul de vizibilitate e rezonabil in acest pret. Totusi, va sfatuim ca in cazul in care afara este foarte mult soare, sa puneti telefonul la umbra, pentru a va putea citi mesajele.
SISTEMUL DE OPERARE
Sistemul de operare Series 40 se comporta excelent, nu ingheata si nu da „crush-uri” neplacute, oferind o experienta placuta pentru orice utilizator care nu vrea sa cheltuiasca prea multi bani ca sa-si cumpere un telefon.
In ecranul „home” aveti si zona de notificari care poate fi accesata in acelasi mod ca pe Android sau iOS, aplicatiile fiind impartite in trei ecrane. Daca primul ecran inglobeaza tot ce aveti in telefon, cu un simplu gest spre dreapta puteti ajunge in zona aplicatiilor si contactelor favorite, pentru ca ecranul al treilea sa fie dedicat apelarii sau calculatorului.
Telefonul vine cu 40 de jocuri preinstalate, dar si cu clasicul deja Angry Birds, care se comporta destul de bine.
PRETUL
Nokia Asha 311 poate fi achizitionat de la Orange cu numai 1 euro, in cazul unui abonament nou sau a unei prelungiri de contract, pentru un pret standard pretul fiind de 99 de euro.
In concluzie, Nokia Asha 311 reprezinta o alegere buna pentru cei care nu vor sa investeasca foarte multi bani in telefonul personal, insa vor sa poata avea incredere in telefonul lor si in functiile de baza pe care le ofera.