Retrospectivă. Ce ne-a adus 2020 în tehnologie și în știință

Ultima actualizare: 11-01-2021 09:41

Luni începe unul dintre cele mai mari târguri de tehnologie din lume - CES 2021. Dar evenimentul din Las Vegas va avea loc exclusiv online, din cauza pandemiei.

Criza sanitară a făcut ca în anul ce tocmai s-a încheiat tehnologia să fie tot mai importantă în viața noastră. Și multe dintre activitățile obișnuite s-au mutat în mediul virtual.

Însă restricțiile nu au stat în calea celor dornici să vină cu noutăți în domeniu.

În luna noiembrie a anului trecut, compania Virgin a efectuat primul test cu Hyperloop - un mijloc de transport în care pasagerii călătoresc în capsule, printr-un tunel, la viteze de până la 1080 de kilometri pe oră. O româncă a fost unul dintre cei doi pasageri invitaţi să încerce dispozitivul.

Sara Luchian este directorul departamentului pentru clienţi al companiei. Românca a parcurs traseul de încercare, lung de 500 de metri, în 15 secunde, cu o viteză deocamdată "modestă": puţin peste 170 de kilometri pe oră.

În Elveţia, un paraşutist a efectuat cu bine primul salt dintr-un avion alimentat cu energie solară. Raphael Domjan a sărit de la aproape 1500 de metri altitudine într-o încercare de a promova energia regenerabilă, în locul combustibililor fosili.

Ecologiştii australieni aşteaptă de la aparatele de zbor - este drept, de dimensiuni mult mai mici - ajutor în misiunea lor de a proteja ursuleţii koala. Au folosit anul trecut drone dotate cu infraroşu pentru a detecta animalele în copaci, acolo unde iau de obicei masa. Specialiştii spun că există riscul ca specia să dispară până în 2050.

În Costa Rica, alţi ecologişti au folosit ouă false de broaşte ţestoase, în care au introdus emiţătoare GPS, pentru a urmări comerţul ilegal cu ouă. Metoda inedită a fost inspirată din serialul american "Breaking Bad".

Turismul internaţional a fost grav afectat de pandemie, însă unii operatori de turism au găsit soluţii pentru a-i ţine pe oameni alături - cu ajutorul tehnologiei. În Insulele Feroe, de exemplu, Comisia de Turism a pus la punct un sistem prin care persoane aflate la mii de kilometri depărtare îi pot controla de la distanţă pe ghizi, prin zone pitoreşti.

Pentru prima oară în istorie, autorităţile saudite nu au permis străinilor să participe la pelerinajul de la Mecca, din cauza temerilor legate de pandemie. Aşa că o companie germană a creat o experienţă digitală: un program care le permite utilizatorilor să viziteze Mecca virtual.

Şi europenii s-au orientat către tehnologie pentru a compensa pierderile înregistrate de turism. În Roma, localnicii au redescoperit una dintre cele mai populare ruine antice ale oraşului - Circus Maximus - cu ajutorul realității augmentate. Doritorii au luat loc pe cel mai mare hipodrom al Imperiului Roman, alături de alți 250.000 de spectatori digitali.

Tot în 2020, compania britanică CMR Surgical a anunțat că robotul-chirurg pe care l-a creat a dus la bun sfârșit peste o mie de intervenţii.

Tehnologia a venit și în sprijinul paramedicilor care sunt nevoiți să plece în misiuni în zone greu accesibile. Un serviciu de ambulanță montană din nordul Angliei a testat un costum propulsat de un jetpack, care le permite salvatorilor să ajungă la pacienți mult mai rapid.

Noutăți au apărut și în domeniul supravegherii locuințelor. Compania elvețiano-americană Sunflower Labs a prezentat o dronă care ține locul câinelui de pază. Atunci când cineva intră pe o proprietate privată, dispozitivul îl filmează și transmite imaginile direct pe telefonul proprietarului.

Alex Pachikov, CEO Sunflower Labs: "Dacă o dronă își ia zborul și găsește pe cineva care nu ar trebui să se afle pe proprietatea ta, credeți-mă, nu vor rămâne prea mult timp acolo."

Roboţii și-au făcut debutul și în lumea artelor. În luna iunie, la Londra, a fost inaugurată prima expoziție de pictură a unui astfel de artist. Botezat Ai-Da, a fost creat pentru a provoca o dezbatere despre viitorul inteligenței artificiale și al roboticii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO