REMBRANDT VAN RIJN, povestea pictorului genial cunoscut ca un maestru al tehnicii de clar-obscur

REMBRANDT VAN RIJN

GOOGLE sarbatoreste, luni, implinirea a 407 ani de la nasterea pictorului olandez Harmenz Rembrandt van Rijn, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru si pentru desenele si gravurile sale.

Rembrandt van Rijns-a nascut pe 15 iulie 1606 in Leiden, Olanda, fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn si al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Religia este o tema centrala in picturile lui Rembrandt, iar perioada agitata din punct de vedere religios in care a trait a facut din credinta sa un punct de interes. Mama sa a fost romano-catolica, iar tatal sau apartinea de Biserica reformata olandeza. Desi lucrarile sale arata o credinta puternic crestina, nu exista nicio dovada privind orice biserica de care ar fi putut apartine Rembrandt.

Tanarul Rembrandt isi incepe studiile de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh, unde timp de trei ani invata tehnica picturii. Panzele lui ii atesta deosebitul talent, ceea ce-i determina pe parinti sa-l trimita in 1624 la Amsterdam, unde se perfectioneaza in atelierul lui Pieterzoon Lastman, care era influentat de Michelangelo Merisi zis Caravaggio.

Rembrandt se stabileste la Amsterdam in 1633, constient ca marele oras olandez este in masura sa ofere talentului sau conditiile de care in Leiden nu ar fi putut beneficia. Gratie renumelui sau artistic, negustorul de arta Hendryck van Uylenburg ii propune sa-si deschida un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obtine o prima comanda importanta, Lectia de anatomie a doctorului Tulp. Tabloul este o lucrare de maestru si Rembrandt patrunde in cercul marilor pictori olandezi. Comenzile se succed continuu, in special din partea familiilor bogate din Amsterdam, care ii comanda portrete.

Recunoscut drept maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt van Rijn este autorul a 600 picturi, 300 gravuri si peste 2000 desene. Tabloul "Lectia de anatomie", pictat in 1632, l-a facut celebru pe Rembrandt. Lucrarea este o opera care se incadreaza in genul pictural de grup traditional (in cazul de fata este vorba de breasla chirurgilor). Dupa mai bine de doua decenii, artistul inregistreaza un nou succes, cu tabloul intitulat "Lectia de anatomie a lui Johan Deyman".

Citește și
De ce Bela Karoly a căzut în dizgrația regimului comunist. Oficialii români au fost îngroziţi de ce a făcut la Moscova

Tabloul "Rondul de noapte", pictat de Rembrandt in 1642, considerat astazi o capodopera, a constituit la vremea sa un scandal. Prin analiza cu raze Roentgen realizata in 1975 s-a dovedit ca lacul, menit sa protejeze opera ce infatiseaza o actiune care se desfasoara la lumina unei dupa-amiezi tarzii, se inchide cu trecerea timpului, producand iluzia unei scene nocturne.

Rembrandt a pictat si foarte multe autoportrete, in total peste 50 de tablouri si inca mai multe desene si gravuri. Pe primul dintre acestea l-a pictat in 1625, cand nu implinise 20 de ani, si continua aceasta traditie in tot cursul vietii, pana la moarte.
Pictorul Rembrandt van Rijn a fost casatorit cu Saskia van Uylenburgh, verisoara negustorului de arta, din 1634. Prin casatorie, Rembrandt a patruns in cercurile marei burghezii din Amsterdam. Cei doi s-au stabilit intr-un cartier din vecinatatea celui evreiesc, intr-o zona a orasului Amsterdam pulsand de viata, ceea ce a influentat paleta de culori a maestrului.

Sotii Rembrandt au fost extrem de afectati de moartea primilor trei copii ai lor. Dupa ce in 1641 Saskia naste un copil sanatos, starea ei se deterioreaza. Se imbolnaveste de tuberculoza si moare la 14 iunie 1642. Succesele sale in pictura sunt intunecate de moartea femeii iubite, pe care a eternizat-o de atatea ori in tablourile sale.

Ramas vaduv, Rembrandt se indragosteste de educatoarea pe careo angajeaza pentru fiul sau, Titus, Hendrickje Stoffels. Cei doi traiesc ca sot si sotie, dar nu se casatoresc oficial. Justitia ecleziastica ii acuza de imoralitate, creditorii il urmaresc tot mai insistent, relatiile artistului cu beneficiarii se deterioreaza si ele.

I

n 1656 Rembrandt este ruinat. Colectia sa de arta este scoasa la licitatie si vanduta, operele ii sunt imprastiate, dar el isi continua munca de creatie. Din aceasta ultima perioada dateaza "Sindicii postavarilor" (1662), o serie de autoportrete si "Logodnica evreica" (1665). Hendickje moare in 1663, urmata, cinci ani mai tarziu, de fiul lui Rembrandt, Titus.

Rembrandt se stinge din viata la 14 octombrie 1669 intr-o casa mica din cartierul Rozengracht. Este inmormantat in Westerkerk, intr-un mormant nemarcat.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii, nemiloși cu fotbaliștii din Kosovo după ce au văzut cum au lăsat vestiarul de pe Arena Națională
Sârbii, nemiloși cu fotbaliștii din Kosovo după ce au văzut cum au lăsat vestiarul de pe Arena Națională
Citește și...
Un koala a urcat într-o mașină atras de aerul condiționat. Reacția câinelui din vehicul
Un koala a urcat într-o mașină atras de aerul condiționat. Reacția câinelui din vehicul

Un simpatic ursuleț koala a găsit ocazia să se răcorească într-o mașină cu aer condiționat, în apropiere de orașul australian Adelaide.

MESAJE 8 MARTIE. Ce URARI de 8 Martie puteti sa le faceti femeilor din viata voastra
MESAJE 8 MARTIE. Ce URARI de 8 Martie puteti sa le faceti femeilor din viata voastra

Pe 8 martie este Ziua Femeii, motiv pentru care am decis sa va ajutam cu cateva idei de MESAJE de 8 MARTIE si URARI de 8 MARTIE pentru femeile speciale din viata voastra.

Care e cel mai ciudat lucru pe care l-ați găsit în toaleta unui bărbat? Fotografii virale
Care e cel mai ciudat lucru pe care l-ați găsit în toaleta unui bărbat? Fotografii virale

Ultimul trend pe rețelele sociale este ca femeile să posteze fotografii cu lucruri bizare pe care le găsesc în toaletele bărbaților, iar rezultatele sunt ... absolut hilare.

Recomandări
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței

Explozii au zguduit duminică dimineaţă mai multe oraşe ucrainene, inclusiv Kievul, iar Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles. Cine va mai face parte din delegație
Marcel Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles. Cine va mai face parte din delegație

Premierul Marcel Ciolacu se va afla luni la Bruxelles, într-o vizită de lucru în cadrul căreia va avea întâlniri cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, cu preşedintele ales aș Consiliului European şi cu cel al Parlamentului European.

Prima decizie importantă luată de UEFA după ce meciul România - Kosovo a fost abandonat. Ambele federații sunt vizate
Prima decizie importantă luată de UEFA după ce meciul România - Kosovo a fost abandonat. Ambele federații sunt vizate

UEFA a deschis proceduri disciplinare împotriva ambelor federaţii după meciul din Liga Naţiunilor dintre România şi Kosovo, abandonat de oaspeţi vineri seara, cu două minute înainte de final, relatează RMC Sport.