Primul cartier de locuințe scoase la imprimantă 3D, ridicat la Eindhoven. Cum sunt construite casele

Ultimul update: Duminica 08 Iulie 2018 10:34
Data publicarii: Duminica 08 Iulie 2018 09:01
Categorie: iLikeIT

Premieră în Olanda, unde un dezvoltator imobiliar ridică, la Eindhoven, primul ansamblu de locuințe scoase la imprimantă 3D.

Este un cartier întreg de case, cu aspect neconvențional, care respectă însă toate normele de securitate în vigoare. Tehnologia și robotul constructor au fost dezvoltate de Universitatea Tehnică din Eindhoven.

Într-o zonă rezidențială din apropierea aeroportului Eindhoven se ridică primul cartier de locuințe scoase la imprimantă 3D. Vor fi destinate familiilor cu cel puțin doi copii.

Universitatea de tehnologie din oraș a creat imprimanta - un braț robotic care se poate înălţa până la 4-5 metri și se mișcă pe o lungime de 12 metri și o lățime de 5.

La fel cum iese pasta de dinţi dintr-un tub, capul de printare așează straturi succesive de beton, urmând fidel planul viitoarei locuințe. Noua tehnologie a fost dezvoltată în câțiva ani.

Care e, de fapt, preţul corect al unui apartament. Consultaţii gratuite de la specialişti

Theo Salet, profesor universitar: "Betonul pe care îl printează este moale ca o pastă, poți să-l apuci și să-l modelezi cu mâna. Dacă imprimanta se mișcă prea repede, straturile nu capătă suficientă rigiditate. În același timp, dacă imprimanta este prea lentă, stratul precedent deja se întărește și nu mai există o aderență bună cu noul strat. Trebuie să stabilim care este cea mai bună frecvență pentru depunerea straturilor succesive."

Casele care sunt construite după această tehnologie îndeplinesc toate normele de rezistenţă. La final, pereţii conţin, între un strat exterior și unul interior, material de izolaţie. În plus, sunt "armați" cu fire metalice, inserate tot cu ajutorul robotului. Mai mult, materialul folosit la construcție iese din capul de printare exact în cantitatea necesară. Aşadar, fără risipă.

Theo Salet"Această tehnologie e diferită de turnarea obișnuită a cimentului. Și credem că e mai bine să fie folosită într-o hală, nu în aer liber unde poate să plouă sau să bată vântul. Preferăm să printăm elementele într-o incintă și apoi le transportăm și le asamblăm. Singura limitare ține doar de dimensiunile mijloacelor de transport. Gândiți-vă, de exemplu, la containerele pentru transport maritim."

Prima casă - cu trei camere şi o suprafaţă de 95 metri pătraţi - urmează să fie predată la cheie la jumătatea anului viitor. Dar, în cartierul printat vor fi şi case mai mari, cu etaj.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

2 milioane de locuințe, afectate în caz de dezastru. Judeţele cu cele mai puţine asigurări obligatorii

2 milioane de locuințe, afectate în caz de dezastru. Judeţele cu cele mai puţine asigurări obligatorii

realitate virtuala

O aplicație care folosește realitatea virtuală îi vindecă pe cei care au teamă de înălțime

iLikeIT. Telefonul cu cameră motorizată produs de chinezi

iLikeIT. Telefonul cu imprimantă de fotografii în husă

Yahoo Messenger va fi închis definitiv. Ce trebuie să știe cei care au cont

iLikeIT. Cel mai nou și puternic laptop Apple costă aproape cât o mașină

Jumătate dintre posesorii de telefoane NU le parolează. Avertismentul Poliţiei Române

iLikeIT

iLikeIT. Patru jocuri recomandate pentru weekend