Primul cartier de locuințe scoase la imprimantă 3D, ridicat la Eindhoven. Cum sunt construite casele


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 08 Iulie 2018 09:01
Categorie: iLikeIT

Premieră în Olanda, unde un dezvoltator imobiliar ridică, la Eindhoven, primul ansamblu de locuințe scoase la imprimantă 3D.

Este un cartier întreg de case, cu aspect neconvențional, care respectă însă toate normele de securitate în vigoare. Tehnologia și robotul constructor au fost dezvoltate de Universitatea Tehnică din Eindhoven.

Într-o zonă rezidențială din apropierea aeroportului Eindhoven se ridică primul cartier de locuințe scoase la imprimantă 3D. Vor fi destinate familiilor cu cel puțin doi copii.

Universitatea de tehnologie din oraș a creat imprimanta - un braț robotic care se poate înălţa până la 4-5 metri și se mișcă pe o lungime de 12 metri și o lățime de 5.

La fel cum iese pasta de dinţi dintr-un tub, capul de printare așează straturi succesive de beton, urmând fidel planul viitoarei locuințe. Noua tehnologie a fost dezvoltată în câțiva ani.

Theo Salet, profesor universitar: "Betonul pe care îl printează este moale ca o pastă, poți să-l apuci și să-l modelezi cu mâna. Dacă imprimanta se mișcă prea repede, straturile nu capătă suficientă rigiditate. În același timp, dacă imprimanta este prea lentă, stratul precedent deja se întărește și nu mai există o aderență bună cu noul strat. Trebuie să stabilim care este cea mai bună frecvență pentru depunerea straturilor succesive."

Casele care sunt construite după această tehnologie îndeplinesc toate normele de rezistenţă. La final, pereţii conţin, între un strat exterior și unul interior, material de izolaţie. În plus, sunt "armați" cu fire metalice, inserate tot cu ajutorul robotului. Mai mult, materialul folosit la construcție iese din capul de printare exact în cantitatea necesară. Aşadar, fără risipă.

Theo Salet"Această tehnologie e diferită de turnarea obișnuită a cimentului. Și credem că e mai bine să fie folosită într-o hală, nu în aer liber unde poate să plouă sau să bată vântul. Preferăm să printăm elementele într-o incintă și apoi le transportăm și le asamblăm. Singura limitare ține doar de dimensiunile mijloacelor de transport. Gândiți-vă, de exemplu, la containerele pentru transport maritim."

Prima casă - cu trei camere şi o suprafaţă de 95 metri pătraţi - urmează să fie predată la cheie la jumătatea anului viitor. Dar, în cartierul printat vor fi şi case mai mari, cu etaj.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

2 milioane de locuințe, afectate în caz de dezastru. Judeţele cu cele mai puţine asigurări obligatorii
2 milioane de locuințe, afectate în caz de dezastru. Judeţele cu cele mai puţine asigurări obligatorii
Cum arată mașinile viitorului. Tehnologia care le transformă în centre de divertisment
Cum arată mașinile viitorului. Tehnologia care le transformă în centre de divertisment
”Societatea nu este pregătită”. Cum va schimba tehnologia lumea în câțiva ani
iLikeIT. Jocurile săptămânii, prezentate de George Buhnici
iLikeIT. Motivele pentru care două telefoane pliabile încă nu au apărut pe piață
Aplicația care poate „citi” pulsul și tensiunea prin scanarea feței, cu ajutorul camerei foto
iLikeIT. Cum putem face bateria telefonului mult mai eficientă
i like it
iLikeIT. Cum putem să ne protejăm vederea cu câteva setări ale telefonului mobil