Prima expoziție de pictură realizată de un robot. Ce reacții a primit

Ultima actualizare: 12-09-2020 12:19

Se spune că imaginaţia şi creativitatea sunt însuşiri exclusiv umane, dar tehnologia pare că vrea să ne ajungă din urmă.

În Londra a apărut prima expoziţie de pictură realizată de un robot.

Aida - aşa cum a fost botezată de creatorii ei - nu vrea să ducă arta în derizoriu, ci să provoace o discuţie despre viitorul inteligenţei artificiale şi al roboticii.

Faceţi cunoştinţă cu Ai-Da, primul robot cu inteligenţă artificială creat special pentru a... desena. Tocmai şi-a deschis prima expoziţie de pictură într-o galerie de artă comercială din Londra.

Aidan Meller, director galerie: „Foloseşte camerele video din ochi, poate să ţină un creion în mână şi să deseneze un portret sau un peisaj sau orice altceva. Dar am dezvoltat şi o serie de algoritmi pe care putem să-i folosim apoi să transformăm schiţele ei în picturi. Şi, de curând, ne-am apucat şi de sculptură.”

Aşadar, algoritmul de inteligenţă artificială care o transformă pe Ai-Da într-un artist mai are de învăţat, dar creatorii robotului spun că este doar o chestiune de timp până când vă învăţa să amestece culorile.

Aidan Meller, director galerie: „Dezvoltăm abilitatea ei de a picta. Este un proiect uriaş, vă puteţi imagina cum e să apuce pensulă, să aleagă cantitatea potrivită de vopsea şi toate celelalte? Dar ne străduim să depăşim toate aceste provocări tehnice.”

Cât despre desenele Aidei, nu vă aşteptaţi să fie realiste: opera ei se bazează pe cubism. Dar fiecare desen este unic şi nu va mai fi repetat de algoritmul AI al robotului.

Ai-Da, robot artist: „Cred că tablourile arată foarte bine în această galerie.”

Aidan Meller, director galerie: „Arta e creată cu ajutorul computerelor şi a noilor tehnologii, apoi prinde contur prin metode clasice, prin tradiţionala pictură pe ulei sau prin schiţele în creion. Aşa că avem o combinaţie de istorie a artei şi tehnologii ale secolului 21.”

Ai-Da a fost creată în 2019 şi a fost botezată după Ada Lovelace, o contesă din secolul 19 despre care se spune că a fost primul programator al lumii. Astăzi, robotul care-i poartă numele provoacă reacţii extreme.

Aidan Meller, director galerie: „Este un robot şi asta-i agită foarte tare pe oameni. Unii pur şi simplu se îndrăgostesc de ea, cred că e ceva SF sau că Blade Runner a devenit realitate, alţii reacţionează "O, Doamne, or să ne ia locurile de muncă, e groaznic, fugiţi". Aşa că... da, avem ambele reacţii.”

Criticii de artă au fost primii care au strâmbat din nas, dar asta nu-i împiedică pe oamenii din spatele Ai-dei să rămână optimişti. Artista cu inteligenţă artificială e un produs al vremurilor noastre şi rolul ei e să-i ajute pe oameni să înţeleagă mai bine roboţii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!