Platformele din Romania prin care puteti asculta cata muzica vreti, oriunde, legal si ieftin

Ultima actualizare: 22-04-2013 01:11

Cu pretul pe care-l dati pe un CD, puteti sa ascultati acum cata muzica vreti, oriunde.

Platformele muzicale prind avant si-n Romania si aveti la dispozitie zeci de milioane de melodii, fie pe telefon, fie pe calculator. George Buhnici ne spune cum putem sa ascultam muzica legal, cu bani putini.

Cabron e artist veteran. Vocea lui s-a auzit pentru prima data pe caseta. A urmat CD-ul, iar acum se adapteaza la era digitala. Noul lui hit "Eu si iarna sunt pe val, N-astept sezonul estival" se vinde doar in format digital, pe iTunes si alte platforme muzicale de streaming.

"Pentru noi, oarecum este bine, in sensul in care oricum nu se vindea CD-ul si atunci decat sa nu fac niciun ban mai bine fac bani mai putini. Ne-am facut prieteni cu dusmanul.", spune Cabron.

Pe val sunt platformele de muzica. Zeci de milioane de melodii, disponibile tuturor, fie gratuit fie cu un abonament lunar, care costa cat un CD.

O sa folosim Deezer, pentru a gasi o piesa ceva mai veche, de la o trupa de care nu multa lume a auzit. Piesa se cheama" When you don't see me", trupa Sisters of Mercy, piesa canta imediat din cloud.

Deezer are in portofoliu 20 de milioane de melodii. Abonamentul costa 5 euro in Romania si 10 euro in strainatate. Aplicatia are, zilele acestea, 30 de milioane de utilizatori, iar 10% din ei platesc in fiecare luna.

"Pana acum trebuia sa-ti cumperi muzica din magazine, atat cele digitale cat si cele traditionale, acum poti cu abonamentul pe care-l platesti lunar sa asculti efectiv cat vrei, sa descarci pe telefonul personal.", spune Mihai Naie, product manager Deezer.

Zonga este o alta platforma recent lansata in Romania, cu abonamente ce nu depasesc 20 de lei lunar.

"Avem peste 18 milioane de melodii. Este o aplicatie pe care o gasiti si pe calculator si pe mobil.", spune Sergiu Biris, CEO Zonga.

In 2012, Compact Discul s-a luptat cot la cot cu versiunile Digitale, iar anul acesta, se asteapta ca, in Marea Britanie, mp3-urile sa depaseasca vanzarile de albume fizice.

"A venit CD-ul in vrie peste noi si toata lumea se mira cata muzica incape. Gata, le aruncam...", spune George Vintila de la ProFM.

ProFM pune de 3 ani muzica doar de pe calculator.

"Inainte iti lua foarte mult timp inainte de emisie sa faci playlistul. Acum nu-ti mai ia nimic" - George Vintila.

Anul trecut, pirateria la nivel mondial a scazut cu 26 la suta, datorita platformelor de muzica precum Deezer, Pandora, Spotify.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO