Pericolul de coliziune cu asteroidul Apophis, calculat de NASA. Care sunt datele estimate

Dată publicare: 27-03-2021 18:25
Dată actualizare: 27-03-2021 18:37


Pericolul de coliziune cu asteroidul Apophis, calculat de NASA. Care sunt datele estimate

Asteroidul Apophis, care a preocupat cercetătorii din cauza probabilității să lovească Pământul, nu va atinge însă Terra în următorii 100 de ani, susține NASA.

 

De mai bine de 15 ani, în comunitatea științifică internațională a planat îngrijorarea ca asteroidul de 340 de metri ar fi putut să lovească Pământul, cu consecințe îngrozitoare pentru planetă. NASA a liniștit însă publicul, iar după calculelele oamenilor de știință, acest eveniment nu se va produce în următorii 100 de ani.

O posibilă tragedie fusese estimată pentru anii 2029, respectiv 2036, potrivit publicației „The Guardian”.

Cele două posibilități au fost excluse complet de către NASA, în lumina ultimelor calcule, dar se prefigurează un oarecare pericol de coliziune în anul 2068, arată sursa citată.

Oamenii de știință au reușit să estimeze orbita lui Apophis în jurul soarelui în urma observațiilor făcute la începutul acestei luni, când asteroidul a trecut pe o rază de 17 milioane de km.

Asteroidul Apophis se va apropia la 32.000 km de Pământ vineri, 13 aprilie 2029, permițând astronomilor o mai bună observație. Aceasta este aproximativ o zecime din distanța față de Lună iar asteroidul va ajunge mai aproape decât sateliții de comunicații care înconjoară Pământul, la 36.000 km.

Davide Farnocchia, de la centrul NASA pentru studii de obiecte apropiate de Pământ, a rezumat într-o frază rezultatul a ani de cercetări: „Un impact în 2068 nu mai este în domeniul posibilităților, iar calculele noastre nu arată niciun risc de impact pentru cel puțin următorii 100 de ani”.

„Când am început observația asteroizilor, după facultate, Apophis era liderul asteroizilor periculoși”, a spus Farnocchia. „Există un anumit sentiment de satisfacție când îl văd eliminat din lista de riscuri” a conchis el.

Sursa: Pro TV