Oamenii de ştiinţă au măcinat un smartphone în blender. Surpriza legată de conţinut. VIDEO
Oamenii de ştiinţă au fărâmat un telefon mobil în blender pentru a efectua o analiză chimică a conţinutului acestuia, potrivit Press Association.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Plymouth a realizat un studiu pentru a afla cantităţile de elemente rare, supranumite şi minerale ''de conflict'', conţinute de fiecare telefon şi pentru a încuraja reciclarea acestora.
În fiecare an, în lume sunt produse 1,4 miliarde de telefoane mobile, potrivit oamenilor de ştiinţă.
''Ne bazăm din ce în ce mai mult pe telefoanele noastre mobile, însă câţi dintre noi ne gândim cu adevărat la ce se află în spatele ecranului? La o analiză, răspunsul este de multe ori tungsten şi cobalt din zonele de conflict din Africa'', a explicat doctor Arjan Dijkstra, lector în domeniul petrologiei magmatice.
''Sunt de asemenea prezente elemente rare, precum neodim, praseodim, gadoliniu şi disprosiu, ca să nu mai vorbim de cantităţi de aur, argint şi alte elemente foarte valoroase. Toate acestea trebuie să fie exploatate prin extragerea minereurilor de mare valoare, ceea ce pune o presiune semnificativă asupra planetei", a precizat specialistul.
După măcinarea telefonului, oamenii de ştiinţă au amestecat resturile rezultate cu peroxid de sodiu - o substanţă puternic oxidantă - la aproape 500 de grade Celsius.
Ulterior, ei au efectuat o analiză detaliată a soluţiei în acid pentru a afla conţinutul chimic exact.
Rezultatele au demonstrat că telefonul conţinea 33 de grame de fier, 13 grame de siliciu şi 7 grame de crom, precum şi cantităţi mai mici din alte substanţe.
Potrivit cercetătorilor, telefonul conţinea de asemenea mai multe "elemente critice", inclusiv 900 miligrame de tungsten şi 70 miligrame de cobalt şi molibden, precum şi 160 miligrame de neodim şi 30 de miligrame de praseodim.
Fiecare telefon include, de asemenea, 90 miligrame de argint şi 36 miligrame de aur.
Pentru a crea un telefon, muncitorii trebuie să extragă între 10 şi 15 kilograme de minereu, inclusiv 7 kilograme de minereu de aur de înaltă calitate, 1 kilogram de minereu de cupru, 750 de grame de minereu de tungsten şi 200 de grame de minereu de nichel, au explicat oamenii de ştiinţă.
''Mineritul poate reprezenta o parte a soluţiei la problemele lumii. Însă acum ne aflăm într-un climat în care oamenii devin din ce în ce mai responsabili din punct de vedere social şi sunt interesaţi de conţinutul a ceea ce cumpără'', a declarat doctor Colin Wilkins, lector în domeniul geologiei economice.
"Parţial pe baza acestui fapt, câteva dintre marile companii producătoare de telefoane mobile s-au angajat să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare. Este un semn pozitiv faptul că societatea de consum în care am trăit de zeci de ani se schimbă şi sperăm că acest proiect va încuraja mai mulţi oameni să îşi pună întrebări în privinţa propriilor comportamente", a adăugat el.
Proiectul, o colaborare între oamenii de ştiinţă şi Real World Visuals, a fost realizat în cadrul iniţiativei ''Creative Associates'', sub supravegherea Institutului pentru Pământ Sustenabil din cadrul universităţii britanice şi cu susţinerea Higher Education Innovation Funding.
Sursa: Agerpres
Etichete: smartphone, experiment, telefon mobil, blender, substante chimice,
Dată publicare:
14-03-2019 11:47