NASA a ajuns din nou pe Marte. Roverul "Perseverance" va căuta urme de viaţă extraterestră
După 7 luni de călătorie prin spațiu, vehiculul a reuşit să ajungă aseară cu bine pe suprafaţa Planetei Roşii.
Operaţiunea, numită în termeni ştiinţifici "amartizare", este atât de riscantă, încât cei de la NASA o descriu drept ''cele şapte minute de teroare''.
„Aterizare confirmată. Perseverance a ajuns în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte şi este gata să înceapă să caute dovezi ale vieţii din trecut " au comunicat oficialii NASA.
O explozie de bucurie a urmat aşteptării încordate din sala de control a inginerilor NASA din Pasadena, California. De la intrarea în atmosferă a roverului, până la contactul cu suprafaţa marţiană, se scurseseră şapte minute de tensiune, timp în care, potrivit protocolului, vehiculul spaţial a trebuit să treacă de la o viteză de 20.000 km pe oră, la zero.
Primul mesaj transmis de Perseverance, de la 480 de milioane de kilometri depărtare, a fost aşteptat cu sufletul la gură.
NASA: „Tocmai am primit confirmarea că Perseverance e în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte. Felicitări oamenilor de ştiinţă care fac parte din această misiune!"
Locul ales pentru amartizarea roverului Perseverance a fost craterul Jezero, despre care oamenii de știință cred că este foarte potrivit pentru a păstra urme de viață vechi de câteva miliarde de ani.
De altfel, vehiculul cu șase roți va petrece următorii ani - cel puţin doi - explorând interiorul Planetei Roşii în căutarea unor dovezi dacă a existat vreodată viață pe Marte. Primele poze le-a trimis deja la scurt timp după contactul cu suprafaţa marţiană.
În misiunea să, roverul nu este singur, ci însoţit de un elicopter special, care va încerca să efectueze primul zbor controlat pe o altă planetă.
Perseverance este al cincilea rover pe care NASA îl trimite spre Marte. Construcţia sa a costat aproape 3 miliarde dolari, şi este cel mai sofisticat de până acum.
Steve Jurczyk, administrator NASA : „E minunat că Perseverance s-a alăturat roverului Curiosity pe planeta Marte. Felicitări echipei! Este o echipă extraordinară! Specialiştii au trecut prin multe provocări pentru a ajunge aici, inclusiv aterizarea dificilă a unui rover pe Marte, plus provocările aduse de COVID. Este o realizare nemaipomenită! "
Săptămâna trecută, alte două sonde, una lansată de Emiratele Arabe Unite şi cealaltă de China, au ajuns pe orbita planetei Marte.