Mii de atacuri cibernetice, blocate de STS în weekend. Au vizat site-urile unor importante instituţii din România

Atac cibernetic - Rusia
Getty

Specialiştii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat, în acest weekend, mii de atacuri cibernetice care au vizat cele mai importante instituţii publice din România. Asupra unor site-uri, numărul atacurilor a fost cu 100% mai mare.

”În acest sfârşit de săptămână, specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat mii de atacuri maliţioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România. Este o creştere semnificativă, pe anumite pagini web depăşindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparaţie cu alte perioade”, a transmis, duminică, STS, într-un comunicat de presă.

STS a precizat că a aplicat măsuri ”eficiente şi rapide de securitate cibernetică, utilizând atât mecanisme automatizate, dar şi operaţiuni tehnice în timp real”.

Operaţiunile au fost implementate la nivelul Centrului Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) şi la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autorităţile pentru care STS asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet.

”În cazul unui atac cibernetic deciziile şi măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esenţiale, iar atunci când echipele de administrare tehnică şi cele de securitate cibernetică sunt comune, lanţul de decizie este extrem de scurt şi cu impact imediat. Activităţile întreprinse pentru asigurarea securităţii cibernetice corelează măsuri defensive atât la nivelul infrastructurii de comunicaţii, cât şi la nivel de aplicaţii informatice”, a mai transmis STS.

Citește și
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Cum justifică medicii decesul

Aceşti precizează că au identificat tipologia atacurilor, sursele maliţioase şi au aplicat soluţii de protecţie la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate şi le-au transmis către celelalte entităţi de tip CERT.

”STS a partajat analizele proprii şi a colaborat cu specialiştii IT ai beneficiarilor şi experţii CERT de la nivelul DNSC şi ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare. STS desfăşoară în continuare, în regim de 24/24, toate activităţile specifice de securitate cibernetică pentru a contribui la protecţia serviciilor digitale şi de comunicaţii ale instituţiilor şi autorităţilor statului român”, a mai transmis instituţia.

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a ameninţat, sâmbătă, că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, partide, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Poliţia Română a anunţat oficial, sâmbătă, că site-ul propriu a fost ţinta unui atac.

Hackerii își diversifică atacurile

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţă că a observat o diversificare a atacurilor asupra sistemelor informatice ale organizaţiilor deja atacate prin DDoS.

”Continuă atacurile cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) auto-asumate de gruparea pro-rusă Killnet asupra unor site-uri web din România, atacuri motivate de acţiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, în contextul invaziei acestui stat de către Federaţia Rusă. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu administratorii site-urilor web impactate, cu instituţiile abilitate şi cu parteneri internaţionali pentru investigarea şi contracararea acestor atacuri. Se observă o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizează infectarea cu aplicaţii malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizaţiilor deja atacate prin DDoS. În acest context, tehnicile utilizate de atacatori includ spear phishing şi spoofing”, a transmis, duminică, DNSC, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Potrivit documentului, atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potenţiale să divulge informaţii confidenţiale, date personale sau să efectueze acţiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori.

”Pentru a încerca să inducă în eroare potenţialele victime şi pentru o rată de succes mai ridicată, atacatorii intenţionează să utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparţinând unor instituţii publice sau organizaţii cunoscute din România”, au mai transmis specialiştii.

Aceştia recomandă prudenţă în cazul în care se recepţionează mesaje ce au următoarele caracteristici:

► Sunt prezentate ca fiind solicitări urgente, inclusiv din partea autorităţilor;

► Sunt ciudat formulate şi apar ca provenind de la o sursă sau persoană "de încredere";

► Includ linkuri sau ataşamente care nu au fost solicitate;

► Cer furnizarea unor date cu caracter personal sau tehnice (parole, PIN, IP etc.).

”Pentru a limita riscul infectării cu ransomware şi a evita criptarea sau distrugerea datelor, este obligatorie şi realizarea de copii de siguranţă (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum şi stocarea acestor copii în locaţii separate”, a mai transmis instituţia.

Articol recomandat de sport.ro
Cristiano Ronaldo a numit următorii câștigători ai Balonului de Aur. Portughezul a rostit patru nume
Cristiano Ronaldo a numit următorii câștigători ai Balonului de Aur. Portughezul a rostit patru nume
Citește și...
Apple a anunţat că iOS 18 va fi disponibil. Pe ce dispozitive va putea fi instalat
Apple a anunţat că iOS 18 va fi disponibil. Pe ce dispozitive va putea fi instalat

iOS 18, cel mai nou sistem de operare pentru iPhone, va fi disponibil din 16 septembrie, împreună iPadOS şi macOS, versiunile pentru tabletele şi laptopurile Apple.  

Ce știu să facă noile telefoane iPhone 16. „Arma” secretă cu care Apple vrea să dea lovitura
Ce știu să facă noile telefoane iPhone 16. „Arma” secretă cu care Apple vrea să dea lovitura

Apple a lansat o nouă serie de dispozitive. Evenimentul care a avut loc în California a fost transmis LIVE pe Youtube și a fost urmărit în timp real de milioane de oameni din toate colțurile lumii.

iPhone 16 s-a lansat oficial. Primele imagini cu noile modele Apple
iPhone 16 s-a lansat oficial. Primele imagini cu noile modele Apple

Într-un eveniment organizat luni la sediul companiei şi transmis online, Apple a prezentat noile smartphone-uri care compun seria iPhone 16.  

Recomandări
Porțiunea care ar urma să conecteze A1 de A2 a rămas mult în urmă. Sunt zone întregi fără asfalt. Ce spun constructorii
Porțiunea care ar urma să conecteze A1 de A2 a rămas mult în urmă. Sunt zone întregi fără asfalt. Ce spun constructorii

Deși responsabilii de la Transporturi au promis că până la finalul acestui an se va circula în regim de autostradă de la Craiova la Constanța, șoferii mai au de așteptat.

„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța

Procurorii din Constanța au făcut publice detalii cutremurătoare din ancheta celor două crime, care îl au suspect principal pe bărbatul poreclit „Șacalul”.

Marcel Ciolacu, față în față cu Andreea Esca: Dacă voi ajunge președinte, voi numi un premier de la alt partid, nu de la PSD!
Marcel Ciolacu, față în față cu Andreea Esca: Dacă voi ajunge președinte, voi numi un premier de la alt partid, nu de la PSD!

Președintele Partidului Social Democrat, candidat la funcția de președinte al României, Marcel Ciolacu, a fost invitatul Andreei Esca, marți seara, la Știrile Pro TV.