Inteligența Artificială nu poate fi oprită, e deja în mâinile a sute de mii de dezvoltatori – cofondator Wikipedia
Inteligența Artificială (AI) este imposibil de oprit, pentru că este deja în mâinile a sute de mii de dezvoltatori din întreaga lume, spune Jimmy Wales, cofondatorul site-ului Wikipedia.
Aflat în România, el a acordat un interviu în exclusivitate pentru știrileprotv.ro, în care a vorbit, printre altele, de riscurile AI, dar și despre felul în care membrii comunității Wikipedia din țări ca Rusia și China reușesc să își continue munca, fără a fi arestați.
Marian Andrei: Sunteți de acord cu Elon Musk și Yuval Noah Harari, care au trimis acea scrisoare referitoare la stoparea dezvoltării AI, până la stabilirea reglementărilor?
Jimmy Wales, cofondator Wikipedia: “Eu văd lucrurile diferit, nu cred că o pauză este posibilă, din mai multe motive. Un motiv e că tehnologia nu se găsește doar în mâinile a trei- patru companii. E o tehnologie disponibilă, open source, ea există. Sunt sute de mii de dezvoltatori care se joacă cu Inteligența Artificială tot timpul.
Într-un memo de la Google scria că se fac progrese mai mari în comunitatea open source, decât în marile companii. Tehnologia e acolo, există și nu poate fi oprită. Dar nu cred că este atât de periculoasă pe cât crede lumea. Sigur, o să se întâmple lucruri rele, are capacitatea de a scrie rapid dezinformări...”.
Tocmai pentru că există o comunitate mare care ajută Wikipedia, iar articolele sunt verificate și scrise pe un ton neutru – apar și probleme, mai ales în state autoritare ca Rusia, care ar dori să cenzureze anumite pagini.
“Dacă blochezi Wikipedia, oamenii știu că blochezi adevărul”
Marian Andrei: Sunt foarte curios, care este definiția Dvs pentru libertatea de exprimare, ca lider al unuia dintre cele mai mari site-uri din lume?
Jimmy Wales, cofondator Wikipedia: “Pentru mine este important să facem o distincție între libertatea de exprimare și judecată editorială. Libertatea de exprimare înseamnă să nu intervină oameni cu arme. Practic, să te oprească din scris, să te găsească și să te închidă, să pună presiune pe tine." (...)
Marian Andrei: Știu că ați avut niște meciuri de ping-pong cu statul rus, în ultimul an, din cauza războiului. Știu că urmau să vă amendeze. Au reușit să facă acest lucru?
Jimmy Wales: “Sigur, ne-au amendat dar nu am plătit amenda. Nici nu avem de gând. Să facă ce vor”
Marian Andrei: (…) Dar pot citi cetățenii ruși despre războiul din Ucraina și ce se întâmplă acum acolo?
Jimmy Wales: “Da, pot, și sunt foarte mândru de comunitatea vorbitoare de limbă rusă. Le-am apărat cu fermitate dreptul de a spune adevărul despre război. Uneori o fac cu riscuri mari. Ne gândim mult la asta. Sunt adevărați eroi.
Deocamdată, Wikipedia nu e blocată în Rusia. E unul dintre puținele site-uri care nu sunt încă blocate. Unul dintre motive e că oamenii iubesc Wikipedia, o folosesc frecvent, și li se pare importantă. Dacă blochezi Wikipedia, oamenii știu că blochezi adevărul”.
Ce este Wikipedia
Potrivit Wikipedia, site-ul este o enciclopedie online liberă, cu acces gratuit, dezvoltată în mod colaborativ de către voluntari. Oricine poate edita orice articol din Wikipedia, în orice moment, total sau numai parțial. Tocmai de aceea, ocazional, în Wikipedia se pot găsi și articole sau informații contradictorii, care sunt însă corectate de alți contributori.
Wikipedia trăiește din donații făcute de aproape 5 milioane de utilizatori și este al cincilea site ca mărime, din lume.