Industria jocurilor video din România a înregistrat o creştere accelerată, în ultimele luni
Industria jocurilor video din România a înregistrat o creştere accelerată în ultimele luni. În toată ţara avem peste o sută de studiouri de creaţie, cu peste 6.000 de angajaţi.
Chiar dacă majoritatea contractelor sunt cu marile companii din toată lumea, există şi jocuri româneşti create de tineri pasionaţi.
Pentru că lucrurile merg foarte bine, firmele au făcut angajări în această perioadă, iar unele chiar şi-au dublat echipele.
Gibbous - A Cthulhu Adventure este un joc dezvoltat în întregime în România de o companie cu sediul în Târgu Mureş. Pe platformele de gaming este un succes. Se vinde cu 20 de euro, iar cei care îl cumpără sunt trimişi într-o călătorie ciudată în jurul lumii alături de o pisică vorbitoare.
Bossgard, Raiders of the Lost Island şi Yaga sunt alte jocuri dezvoltate complet în România - apreciate la nivel internaţional.
În toată ţara avem peste 100 de studiouri care produc jocuri video. Cifra de afaceri a industriei depăşeşte 200 de milioane de dolari şi continuă să crească. Unele dintre firmele din domeniu şi-au dublat anul trecut numărul de angajaţi.
Ubisoft, Electronic Arts şi Gameloft sunt companiile româneşti din industria de jocuri cu cele mai mari cifre de afaceri.
Prima a avut o contribuţie considerabilă la dezvoltarea jocului Tom Clancy's Ghost Recon: Breakpoint, iar cea de-a doua a lucrat la FIFA - un joc care include acum şi cluburile de fotbal din România.
În România, potrivit statisticilor, sunt 7.9 milioane de utilizatori de jocuri video. 52 la sută sunt bărbaţi cu vârsta medie de 39 de ani. Cu un număr de jucători în creştere şi afaceri care înfloresc, studiorile de creaţie de la noi au început să fie listate şi la bursă.
Industria jocurilor video din România se află pe locul 5 în Europa de Est ca cifra de afaceri. Rusia este în vârful clasamentului, iar înaintea noastră mai sunt Polonia, Kazahstan şi Ucraina.