iLikeIT. Ubuntu - un sistem de operare GRATUIT, pe care Romania nu-l foloseste. Cat de simplu de folosit este acest OS
Saptamana trecuta discutam despre scoli care tin de pomana in depozite calculatoare noi. Profesorii dadeau vina pe sistemele de operare instalate pe ele, care - desi gratuite - ar fi prea greu de folosit.
George Buhnici si invitatii sai ne-au facut o demonstratie despre cat de usor este de folosit softul liber.
-► Edubuntu este o versiune Linux destinata elevilor si poate fi descarcat gratuit de aici
-► Ubuntu poate fi descarcat gratuit de aici.
-► Informatii in limba romana despre Ubuntu gasiti aici.
Ubuntu a atras multi utilizatori, pentru ca arata trasnet in comparatie cu Windows XP. Armata franceza a trecut pe Ubuntu, astfel ca 70.000 de calculatoare nu mai functioneaza acum cu Windows. Au trecut pe Ubuntu si au redus cheltuielile cu 40%.
Cele mai multe calculatoare din Romania inca mai functioneaza cu Windows Xp, desi Microsoft nu mai ofera upgrade.
De asemenea, Guvernul din India a trecut pe Linux inca din 2001, iar Casa Alba foloseste servere Linux pentru website.
Si administratia locala din Munchen foloseste Linux/Ubuntu. Au economisit pana acum 14 milioane de euro. Departamentul de aparare al SUA este cel mai mare utilizator de Red Hat Linux. US Navy ruleaza programele de submarine pe Linux.
Institutii din Spania folosesc din 2003 Linux. Banca Comerciala si Industriala din China foloseste Ubuntu pe 20.000 de calculatoare. Administratia Federala Aviatica din USA a migrat complet pe Red Hat Linux Enterprise si a economisit 15 milioane de dolari.
Posta din Cehia a trecut pe Linux. Jandarmeria franceza si Politia Franceza au trecut pe Linux inca din 2007. Au renuntat la XP pentru Ubuntu. 50 de milioane de euro au eocnomisit.
Iar London Stock Exchange foloseste un Ubuntu modificat. Economisesc anual 10 milioane de lire sterline.
O licenta Windows 7 Proffesional costa 649 de lei. Daca ai 100 de calculatoare, eocnomistesti 15000 euro. Daca mai pui si licentele, inca 25 x 200 de lei, ai inca 1200 de euro. Plus Office 670 de lei x 100, 67000 de lei, pe an.
Daca tragi linie salvezi 15000 + 17000 + 1200 de euro = 33.200 EURO pe an. Plus echipele de depanare, mententanta, upgrade constant. Si aici este vorba, poate, de o administratie locala, micuta.