Cine a semnat pentru ACTA in numele Romaniei. Termenii tratatului permit multe interpretari
Internetul liber, asa cum il stim astazi, este pe cale de disparitie. O poza, o melodie, un videoclip sau chiar un text - copiate si trimise prietenilor - devin contrafacere sau piraterie si vor fi pedepsite drastic.
La mijloc sta un tratat international, semnat in secret, saptamana trecuta in Japonia, inclusiv de catre Romania. Guvernul de la Bucuresti a mandatat un ambasador, cel mai probabil (insa nici asta nu stim inca oficial), sa semneze un document controversat care a fost negociat in secret destui ani, fara ca opinia publica sa afle despre continutul textului.
Cel putin asta spun specialistii in domeniu. Ce este surprinzator: larghetea termenilor, care vor lasa loc pentru multe interpretari.
Ca sa intelegem mai exact ce urmeaza, sa presupunem ca am gasit pe un site o reteta de gogosi cu dulceata si vreti sa le-o aratati prietenilor. Mesajul vostru va fi scanat obligatoriu de furnizorul de internet. Daca ACTA detecteaza ca ati copiat o poza, un clip, o melodie sau un text, poate sa treaca pe loc la taierea conexiunii, a contului de e-mail sau chiar sa inchida complet site-ul. Pasul urmator poate fi un dosar penal si chiar inchisoare.
Cosmin Neagu, presedinte Asociatia pentru Tehnologie si Internet: "In cazul in care un prieten pune o poza pe care aceasta organizatie o considera piratata sau un filmulet sau o melodie, puse de un utilizator al contului de Facebook, ei pot inchide contul de Facebook. Sau chiar mai mult, pot inchide Facebook-ul."
ACTA a generat un val de furie pe internet. Hackerii de la Anonymous au anuntat ca vor ataca guvernele semnatare, inclusiv cel al Romaniei. Mai mult, ACTA a fost condamnata deja public chiar de raportorul Parlamentului European, care a urmarit negocierile.
"Acest acord poate avea consecinte majore asupra vietilor cetatenilor, insa totul este facut pentru a preveni interventia Parlamentului European in aceasta chestiune. Trimit un mesaj puternic de alertare a opiniei publice cu privire la aceasta situatie inacceptabila. Nu voi lua parte la aceasta mascarada." - a declarat Kader Arif, europarlamentar din parte Frantei.
Desi Guvernul de la Bucuresti a semnat ACTA, nu pare sa stie in ce ne-am bagat.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean: "Tratatul semnat la Tokyo urmeaza sa fie prezentat la Bruxelles. Daca va fi votat in Parlamentul European, va deveni un fel de super-lege valabila in toate tarile UE."
Ce puteti face daca nu va place ACTA?
Primul pas este sa va documentati, ca sa stiti despre ce este vorba la prima mana. Pe it.stirileprotv.ro gasiti documentul tradus in limba romana si legaturi catre site-urile relevante. Spre exemplu, catre site-ul Comisiei Europene unde este prezentata ACTA sau catre Asociatia Romana pentru Tehnologie si Internet.
Nu am gasit, in schimb, nimic pe site-urile unor organisme romanesti competente, in teorie, pe aceasta problema.
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Site-ul Comisiei Europene dedicat ACTA
Site-ul ministerul Economiei din Japonia – depozitarul documentului
Pagina ACTA in limba română - Wikipedia
ATENTIE! Deciziile de acest gen, cum este legiferarea ACTA, se schimba ori se blocheaza atunci cand o masa mare de oameni actioneaza. Pana acum, polonezii au iesit in strada impotriva ACTA iar Germania, Estonia, Cipru, Olanda si Slovacia nu au semnat acordul de la Tokyo. Din fericire, este nevoie ca toate tarile Uniunii sa semneze tratatul in forma finala in Parlamentul European.
Luni, noi am lansat ieri o intrebare pe pagina de Facebook a Stirilor ProTV. Cifrele, pana marti dimineata, la ora 08.30:
-►711 impotriva
-►16 de acord
-►23 nu ma intereseaza