iLikeIT. Interviu EXCLUSIV cu șeful Huawei, Richard Yu. Ce plan au chinezii în lupta cu SUA


Ultimul update: Sambata 21 Septembrie 2019 12:46
Data publicarii: Sambata 21 Septembrie 2019 12:29
Categorie: iLikeIT

Dacă lumea tehnologiei ar avea nevoie de un serial tip telenovelă, clar povestea Statelor Unite ale Americii cu Huawei merită spusă. Ar putea smulge vreo 2-3 lacrimi, două Oscar-uri și-un premiu la TIFF.

Fiecare parte are o poveste, însă cum rămâne cu utilizatorii, cu cei care au deja telefoane Huawei sau vor să-și cumpere?

Avem toate răspunsurile la aceste întrebări de la șeful Huawei, Richard Yu, într-un interviu exclusiv.

Da, avem telefoane noi! Huawei Mate 30, varianta simplă, sau Huawei Mate 30 Pro cu 5G din fabrică, ecran care se întinde pe marginile dispozitivului, dar și butoane de volum invizibile.

De punctăm momentul? Pentru că sunt primele produse Huawei din era "blacklisted" - scandalul cu americanii, adică.

Ce știu să facă? Huawei a adus pe ambele Kirin 990, procesor cu modem 5G integrat, dar și îmbunătățiri majore pentru cameră - de-acum filmează 4K la 60 de cadre pe secundă, iar modul de fotografiere pe noapte este și mai bun.

Și-apoi sunt și alte mici lucruri utile pentru uzul cotidian - cum ar fi: senzorii care detectează orientarea proprietarului, ca să treacă fotografia în landscape sau portret. Ori...dacă telefonul vede că altcineva trage cu ochiul la tine, ascunde notificările. Poftim inovație!

Eee...pe cât de bune sunt modele, pe atât de repede vori fi date uitării. Mai ales că nu au Google Play Services - adică Youtube, Gmail sau Google Play Store. Dacă vrei aplicații, trebuie să intri în magazinul oficial Huawei, care este mic și alambicat. Serviciile Google pot fi instalate pe Mate 30, dar e un proces dificil pentru un utilizator de rând.

A, unde mai pui că această telefoane costă 800, respectiv 1100 de euro. Oficial, peste tot pe glob.

Revenim la lista neagră. Am stat de vorbă, la Berlin, cu șeful Huawei pe produse de larg consum, Richard Yu, care ne-a răspuns la mai multe întrebări.

Richard Yu, CEO Huawei: ”Să fiu sincer, avem o relație foarte bună cu Google, dar nu și cu guvernul american, care ne-a pus pe lista neagră. Și nu putem folosi Google Mobile Services pentru viitoare produse. Dacă acest lucru nu se schimbă, atunci vom folosi propriul sistem de operare, Harmony OS. Vom construi propriul ecosistem cu furnizorii noștri, propria galerie de aplicații și cu Harmony Mobile Services. Credem că Harmony OS este foarte bun pentru telefonul mobil, dar nu-l folosim, pentru că așteptăm în continuare Google și permisiunea SUA să folosim. Dacă nu primim acceptul, îl vom folosi, iar primul produs ar putea fi Huawei P40, primăvara viitoare. ”

Cea mai mare provocare pentru chinezi este să aducă dezvoltatori de aplicații pe Harmony OS. Pentru asta, Huawei a anunțat că pune la bătaie 1 miliard de dolari.

Richard Yu, CEO Huawei: ”Poate că la început o să fie nevoie de timp ca dezvoltatorul să facă aplicațiile funcționale. Dar o să fie ușor, foarte rapid!”

Veniturile Huawei au ajuns în ultimul an la aproape 100 de miliarde dolari, iar decizia americanilor i-ar putea costa 10 miliarde de dolari, cel puțîn. Chinezii spun că au back-up inclusiv pe parte de hardware, dacă s-ar pune problema să meargă mai departe tot de pe lista neagră.

Richard Yu, CEO Huawei: ”Avem licență permanentă de la ARM, cu instrucțiuni pentru ARMV 8, deci putem folosi asta permanent. Dar, dacă în viitor nu mai putem folosi, avem propriul CPU și poate că este mai bun...

Scandalul poate pune frână și dezvoltării tehnologiei 5G, în special în Europa. Așa cum am mai spus-o aici, Huawei stă bine pe parte de preț în raport cu Nokia sau Ericsson - o parte din concurență.

Europa abia acum începe să facă această transformare, care funcționează deja în China, Statele Unite sau în anumite părți din Marea Britanie. 5G este viitorul, dar este o afacere complicată și costisitoare. Iar partenerul de tehnologiei care va ajuta statele europene va înghiți sute de miliarde de euro. Huawei vor și ei o parte din această felie și nu numai.

Huawei a ajuns pe lista neagră a americanilor care au invocat - fără a demonstra - o lipsă de securitate. Dincolo de râca dintre părți, pe noi ne interesează dacă există clienți pentru un smartphone de 1000 de euro, fără Android și aplicațiile preferate, doar pentru că face poze foarte bune.

iLikeIT. Ce telefon are o baterie care ar putea ține și-un laptop în viață
iLikeIT. Ce telefon are o baterie care ar putea ține și-un laptop în viață
iLikeIT. Jocurile săptămânii: Favo!, Atomas, Mind Games Pro
iLikeIT. Jocurile săptămânii: Favo!, Atomas, Mind Games Pro
iLikeIT. Un județ din România se promovează cu ajutorul unei aplicații
iLikeIT. Un județ din România se promovează cu ajutorul unei aplicații
Facebook
Facebook: Libra ar putea utiliza criptomonede garantate prin monede diferite
Cel mai puternic telefon chinezesc de până acum vine fără servicii Google
iLikeIT. Cele mai ciudate gadgeturi de la IFA Berlin 2019: oja la imprimantă
Demonstrație de filtre de realitate augmentată la iLikeIT, special pentru Instagram
iLikeIT. Jocul săptămânii este Untitled Goose Game și are o gâscă în rolul principal
Vaticanul lansează mătăniile high tech. Cum îi ajută pe cei care vor să se roage
shazam
Interviu cu Chris Barton, fondatorul Shazam. Prin ce a trecut pentru a realiza aplicația