iLikeIT. Ce sunt bratarile pentru sanatate. Gadgeturile care te "obliga" sa faci sport zilnic
Sunt mici, discrete si dau bine la orice tinuta. Iata accesoriile care inlocuiesc deja bijuteriile de pe mainile pasionatilor de tehnologie. Unde mai pui ca stau de capul tau, sa faci miscare in fiecare zi.
De dragul sanatatii, 10.000 de pasi este tinta pe care trebuie s-o atingi zilnic, adica 8 kilometri. Pentru experimentul nostru am apelat la patru sportivi pe care i-am rugat sa testeze doua bratari si doua pedometre, adica accesorii care numara pasi.
Pe Nana Falemi, fost fotbalist la Steaua, l-am echipat in schimb cu un smartphone, o aplicatie si o husa pentru antebrat. Am vrut sa vedem cat sunt de precise fiecare dintre ele, iar rezultatele... le aflati imediat.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Bratarile pentru sanatate
Bratara JAWBONE UP costa aproximativ 700 de lei. Se conecteaza la smartphone prin mufa de casti si are o autonomie de o saptamana. Functioneaza pe iOS, dar si pe Android, cu aplicatia UP by Jawbone.
Jawbone UP se conecteaza la telefon si descarca informatiile doar prin mufa castilor. Pentru ca nu are nici bluetooth, nici wifi, economiseste bateria, care rezista o saptamana. Dureaza minute bune sa faci primele setari. Daca ai rabdare, vei capata un aparat sofisticat care iti monitorizeaza somnul, caloriile consumate si distanta parcursa zilnic. Si mai face o treaba desteapta. Vibreaza la mana daca stai nemiscat pe scaun mai mult de jumatate de ora, semn ca e cazul pentru cativa pasi.
Fitbit Flex costa 520 de lei si se conecteaza la smartphone prin bluetooth. Fitbit Flex are o autonomie de o saptamana, functioneaza pe iOS, dar si pe Android, cu aplicatia Fitbit.
FitBit Flex e mai noua si e pe val. Are luminite si vorbeste cu telefonul prin cel mai nou bluetooth, adica 4.0. Si acest gadget rezista cel putin 5-6 zile. Monitorizeaza deasemenea si somnul si te trezeste discret atunci cand crede ca ai dormit suficient.
FitBit One costa 520 de lei si poate fi atasata la pantaloni, se conecteaza prin bluetooth la aplicatia de smartphone, Fitbit.
FitBit Zip costa 400 de lei si se conecteaza fara fir la smartphone.
La fel face si aplicatia S Health de pe Galaxy S4. Se tine de capul tau pana mergi cel putin 8 kilometri zilnic.
Dincolo de beculete si LED-uri, am vrut sa aflam cat de precise sunt gadgeturile? Sportivii nostri au facut exercitii cu ele timp de 10 minute. Banda pentru alergat masoara precis caloriile arse, dar si distanta parcursa - asa ca la sfarsit avem cu ce sa comparam masuratorile.
Ajungem la intrebarea cheie. Cum functioneaza toate aceste gadgeturi? Aflati ca inauntru au senzori care detecteaza pozitia si fiecare miscare. Apoi un procesor special isi da seama exact ce facem. Adica transforma fiecare smucitura si miscare de brat in pas, stie cand urcam trepte, daca alergam sau doar mergem repede. Ca sa masoare eficient, FitBit flex si Jawbone UP, spre exemplu, trebuie puse pe mana stanga daca sunteti dreptaci. La sfarsitul zilei, toate aceste date pe care le colecteaza sunt trimise catre telefon si stocate in "cloud".
Fitbit One - 1770 de pasi, 10 minute active. E ok si un kilometru 49 de metri.
Fitbit Flex - 13 minute active. Asta inseamna ca a fost destul de precis.
Fitbit ZIP - doi kilometri si putin.
JawBone UP - 1,78 kilometri. Acesta este mai complet.
Aplicatia S Health arata o abatare de sub 50 de metri la 5 minute alergate.
Aceste gadgeturi au avut o abatere de 10% in comparatie cu datele aratate de monitorul aparatului pentru alergat.
Nana Falemi: "E destul de destept, iti da informatiile de care ai nevoie ca sa stii ce decizii sa iei, adica astazi am mancat atat si am alergat atat. Ca pana la urma e vorba de cat bagi in tine si de cat consumi."
Toate aceste gadgeturi te ajuta sa intretii sanatatea. Exista si gadget-uri medicale care fac si mai mult. Iata unul pentru cei care trebuie sa isi tina glicemia sub control. Se numeste "accu-chek nano" si calculeaza cu precizie glicemia. Odata calculata, aparatul trimite informatiile in calculator printr-un port infrarosu.
Am controlat glicemia, ce facem cu tensiunea arteriala? Iata o solutie pentru viitorul foarte apropiat. Aparatul care va inlocui greoiul holter pe care il poarta cei cu probleme cardiace este un plasture pus pe sub camasa, asa cum am vazut la IFA Berlin.
Toate aceste gadgeturi ne ajuta, dar nu rezolva problemele. Important este sa preluam singuri controlul. Iar putina motivatie nu strica.
Rezultatele pe care le obtinem pot fi postate pe Facebook. Daca nu de dragul sportului, poate macar ca sa le arati prietenilor cat de tare este fibra ta de sportiv.
Aplicatii:
- Steps M7 pedometer pentru Apple
- Runkeeper: Apple si Android
- Jefit: Apple si Android
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, sport, sanatate, calorii, gadget, bratari, george buhnici, bratara,
Dată publicare:
15-11-2013 13:31