iLikeIT. Catalogul electronic - salvarea scolilor din Romania cu numar record de chiulangii
Acest nou invitat de la iLikeIT a fost primit cu frica de elevi, dar adoptat cu bratele deschise de parinti. Batranul catalog scolar vine in prezent si se dezbraca de ... hartie.
Este de-acum in cloud, adica este conectat la internet 24 de ore pe zi, iar notele si absentele pot fi vazute de oriunde si oricand. Suna deja foarte bine.
O sa ziceti ca e poveste, dar sistemul functioneaza acum in mai multe scoli de la noi, unde numarul absentelor a scazut spectaculos cu cateva sute de mii, iar media notelor a crescut.
Catalogul electronic a inceput acum doi ani ca experiment. Zilele acestea e folosit in 15 scoli si licee din Romania. In 2013, statisticile spun totul. De la an la an, numarul absentelor scade cu cateva mii de la o scoala la alta.
Hai sa vedem ce inseamna 44.000 de absente, recordul nefericit din 2009-2010 de la Liceul Vasile Alecsandri din Iasi. Daca impartim numarul de ore lipsite la cele 176 de zile ale unui an scolar, rezulta 42 de ani de chiul. Adica in permanenta 42 de banci sunt goale. Tot atatia copii care sunt oriunde in alta parte decat acolo unde le este rostul.
Absentele scad dramatic. De la 44.000 de ore de chiul, catalogul inregistreaza acum aproape jumatate: 23.500. Este ca si cum o clasa intreaga a fost recuperata de pe strazi si adusa inapoi in scoala.
Dascalul citeste din nou prezenta... cu satisfactie.
Profesor: "Ei sunt interesati de media lor, sa fie cat mai buna pentru admiterea la liceu, si asa creste competitia, ceea ce e un lucru bun."
Competitia despre care vorbeste doamna profesoara inseamna cresteri record ale calificativelor. In colegiul National Iasi, media e acum la 9,65 - in crestere de la 8,59.
Metoda da roade si la Colegiul National Mihai Eminescu din Bucuresti, Vasile Alecsandri si Grigore Moisil din Iasi.
Cel care le-a amintit tuturor de ce e importanta scoala are 10 kilograme. Fiecare profesor vine la ore cu stickul USB care deschide ora. In momentul acesta, ora, absentele, notele devin o retea sociala.
Elev din Iasi: "Este mai bun decat catalogul vechi, pentru ca vedem notele mai rapid, nu trebuie sa intrebam profesorii."
Elev: "Imi place ca pot sa vad ce note am, absente, daca profesorul nu vrea sa mi le spuna."
Si se mai schimba ceva. De-acum reintra in joc veriga cea mai importanta. Parintele, care pana acum parea lasat pe dinafara cand vine vorba de educatia copilului.
Paula Gavrilescu, director Liceul Emil Racovita Iasi: "Numarul absentelor s-a micsorat considerabil si este si firesc pentru ca parintii verifica zilnic daca a fost la toate orele copilul sau daca a absentat la vreo ora. Fiecare isi cunoaste copilul si poate sti daca a fost motivat sau nu."
Acum, tehnologia ataca rucsacul de carti si praful de creta de la tabla. Se intampla deja la Liceul Kretulescu.
Iata cum internetul salveaza catalogul si recupereaza din mers o generatie care plecase pe cai gresite. Pe principiul "unde dai si unde crapa", catalogul electronic si tehnologia adusa inteligent in clase isi lasa amprenta si pe micile afacerii din jurul scolilor care exploatau chiulul.
Barurile si restaurantele de langa liceele din Iasi sunt goale in timpul zilei. Liceele sunt oaze in desert, aproape jumatate dintre elevi de clasa a XII-a pica la Bac dupa ce au stat mai bine de 10 ani prin scoli.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, educație, scoala, elevi, internet, cloud, catalog, george buhnici,
Dată publicare:
10-10-2013 11:31