iLikeIT. Biohacking-ul, un vis al oamenilor de știință. Obiecte controlate cu un cip implantat în creier

×
Codul embed a fost copiat

Biohacking e o definiţie foarte interesantă pentru un vis al oamenilor de știință. Să vindece boli grave cu ajutorul unor implanturi speciale.

Rezultatele pe care le avem acum ne arată că suntem pe drumul cel bun. Maimuțele au învățat să se joace pe calculator.

Oare nu putem conecta și creierul la internet? Biohacking devine un cuvânt tot mai popular și înseamnă îmbunătățirea corpului cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră. Avem deja implanturi pentru creier, folosim senzori de ultimă oră ca să citim emoțiile, iar primele experimente par să aibă succes. Așa au învățat maimuțele să joace ping-pong pe calculator.

Cum ar fi ca următorul tău adversar la jocurile pe calculator să fie o maimuță? O asemenea primată e as în ping-pong. Doar că trișează. În creier are un senzor care o face mai inteligentă. Procesorul biologic, adică creierul, este ajutat de un mic procesor care accelerează gândirea.

Elon Musk: „Neuronii sunt ca o rețea electrică și ai nevoie de ceva electronic ca să rezolvi o problemă electronică. Vrei un dispozitiv pe care ți-l poți pune în cap, dar să arăți și să te simți absolut normal. În același timp, să rezolve probleme importante la creier sau coloană."

Citește și
buletin cu cip
Ministrul Digitalizării: Noile buletine cu cip vor putea stoca "semnătura digitală" și vor fi cât un card bancar
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei


„Scopul nostru este permitem unei persoane cu paralizie să folosească un calculator sau telefon folosind doar activitatea cerebrală" - este obiectivul declarat al cercetării.

Problema e că despre creier știm încă foarte puține.

Ioana Mândruţă: „La mijlocul anilor 80 a apărut implantul, stimularea cerebrală profundă pentru Parkinson și aceasta s-a dezvoltat sistematic și acum tratează o serie de efecte ale bolii Parkinson pe care le ține sub control..."
(...)
„Suntem la început, pentru că abia acum începem să înțelegem circuitele cerebrale, felul în care putem influența activitatea lor. Pe lângă asta, și aparatele fizice pe care am putea să le conectăm la creier sunt un pic cam mari."

Neuralink va funcționa la început ca un fel de transmiţător bluetooth către telefon sau alte dispozitive care pot prelua semnal. Persoanele paralizate pot comunica așa cu mediul înconjurător, pot ajunge să controleze obiectele din jur prin puterea creierului. Trebuie doar să știm cum putem intercepta acele mesaje din creier.

Ioana Mândruţă: „Eventual, la un moment dat să îl injectăm în sistemul sanguin sau să ajungă unde ne dorim, dacă va fi posibil vreodată. Din ce văd în peisajul internațional, tehnologia explodează efectiv iar miniaturizarea a început și problemele acestea legate de intervenția operatorie sunt depășite în mare parte."

Până atunci însă, va mai dura. Dar, chiar și fără aparatură, putem să schimbăm comportamentul creierului.

Costin Dămășaru: „Am făcut o cercetare acum 2 ani de zile cu o echipă de e-gamers sportivi care jucau Counter-Strike. Se enervau, pe românește. Spărgeau tastaturile şi chiar era destul de interesant ce se întâmpla. După aia, i-am antrenat și i-am ajutat să își controleze emoțiile și să fie mult mai ancorați în ceea ce se întâmplă."

E suficient să înțelegem procesele din creier. Să știm ce declanșează anumite stări și emoții. Cei mai buni sportivi din lume folosesc deja o astfel de tehnică, de la piloți de formula 1 până la fotbaliști sau alergători de performanță. Asta ca să facă față celor mai stresante situații și ca să poată performa zi și noapte.


Însă, putem muta tot ce știe creierul nostru într-un dispozitiv extern?

Howard Newton: „Scenariul de înregistrare a datelor neuro-chimice și electro-fiziologice este puțin cam tras de păr în ce privește măsurarea a ceea ce reprezintă sufletul. Sau ce reprezintă conștința în totalitatea ei. Conștiința așa cum o cunoaștem, în care poți simți trăirile personale este mult mai complexă. Noi încă nu am înțeles asta pe deplin."

Mult timp va trece până acolo.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cât plătesc oamenii pentru buletinul cu cip care a început să fie eliberat deja populației
Cât plătesc oamenii pentru buletinul cu cip care a început să fie eliberat deja populației

Cluj-Napoca este primul oraș care introduce cartea de identitate cu cip.

Ministrul Digitalizării: Noile buletine cu cip vor putea stoca
Ministrul Digitalizării: Noile buletine cu cip vor putea stoca "semnătura digitală" și vor fi cât un card bancar

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, susţine că, începând din august, românii vor avea documente de identitate electronice, ale căror dimensiuni vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar.

Ce date vor apărea pe cartea electronică de identitate. Va fi eliberată din august, a anunțat Lucian Bode
Ce date vor apărea pe cartea electronică de identitate. Va fi eliberată din august, a anunțat Lucian Bode

Cartea de identitate electronică va fi disponibilă din luna august pentru cetățeni și va fi mai mică, dar și cu o serie de elemente de securitate, a spus ministrul de interne, Lucian Bode.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.