Guvernul va cumpăra tablete pentru elevi de 100 de milioane euro. Cât va costa o bucată

elevi
StirilePROTV

Achiziția de tablete pentru noul an școlar a fost prevăzută într-o ordonanță de urgență a guvernului, aprobată în ședința de luni. Executivul a prevăzut fonduri pentru dispozitivele necesare procesului de învățare online în contextul pandemiei.

Echipamentul IT mobil prevăzut în OUG 14 este „tableta pentru uz școlar” care poate fi achiziționată și de unitățile de învățământ în parteneriat cu autoritățile locale, în limita sumei de 200 de euro per bucată, sumă care să includă și contravaloarea abonamentului la internet, se arată în OUG.

„Finanțarea achiziției echipamentelor IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar, prevăzute la alin. (1) se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 200 euro/tabletă pentru uz școlar, echivalentul în lei la data efectuării achizițiilor. În valoarea de achiziție a tabletelor pentru uz școlar vor fi incluse și cheltuieli cu abonamentul lunar la internet dacă prin procedura de achiziție publică este prevăzută această condiție” prevede ordonanța de urgență.


Fondurile pentru achiziționarea de tablete pentru uz școlar cu acces la internet „precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line” sunt în limita de 100 de milioane de euro, echivalent în lei la cursul din luna august 2020. Din acești bani, fondurile de la Uniunea Europeană reprezintă 75% iar restul este contribuția Guvernului.

„Echipamentele IT mobile precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line, prevăzute la alin. (1) vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2014-2020 prin Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară 2 - Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acțiunea 2.3.3. Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-sănătate și e-cultură - Secțiunea e-educație.” precizează OUG 14.

Citește și
Cum se stabilesc școlile în elevii vor merge la ore. Autoritățile nu știu când vor da tablete copiilor defavorizați
Cum se stabilesc școlile în care elevii vor merge la ore. Ce se va întâmpla în Bucureşti

Banii ajung pentru 500.000 de tablete

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în anul școlar 209-2020 erau înscriși 2.824.594 elevi în sistemul de învățământ de stat preuniversitar, însumând ciclurile primar și gimnazial.
În condițiile în care achiziția se va face la prețul maxim admis de Guvern, aceasta înseamnă 500.000 de tablete.

Acestea trebuie împărțite, potrivit hotărârii de guvern, numai elevilor de gimnaziu, iar cererile de finanțare vor fi aprobate pe principiul „primul venit, primul servit”.

Potrivit hotărârii de Guvern, tabletele sunt destinate doar „unităților de învățământ preuniversitar de stat din ciclul gimnazial care desfășoară activități didactice pentru elevi” iar achiziția se poate face de acestea dacă au personalitate juridică, sau prin primăria de care aparțin, ori prin parteneriatul autorității locale cu instituția de învățământ.

După ședința de guvern, șeful cancelarului premierului, Ionel Dancă, a precizat că cererile de decontare pentru sumele plătite pe tabletele deja cumpărate de  autoritățile locale se pot depune din luna octombrie. Pot fi decontate tabletele achiziționate de la data de 1 august, a precizat Dancă.

Părinții iau tabletele pe semnătură și răspund financiar dacă se strică

Proiectul de ordonanță cu privire la achiziționarea de tablete prevede și faptul că acestea sunt încredințate elevilor, respectiv, părinților, reprezentanților legali și tutorilor, pe bază de proces-verbal de predare primire. Articolul 7 precizează că deteriorarea echipamentului va fi imputată acestora, fără însă a fi precizată modalitatea concretă în care se va putea recupera suma plătită pe tabletă.

 „Deteriorarea sau sustragerea echipamentelor/dispozitivelor electronice înainte de expirarea duratei normale de utilizare atrage după sine responsabilitatea reprezentanților legali/tutorilor. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat din ciclul gimnazial sau după caz autoritățile publice locale dispun măsuri legale de recuperare a prejudiciilor create.”

Citește și...
Monica Anisie: ”Există în pregătire o ordonanţă de urgenţă care reglementează învăţământul online”
Monica Anisie: ”Există în pregătire o ordonanţă de urgenţă care reglementează învăţământul online”

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat marţi, la şedinţa comisiei pentru învăţământ a Senatului, că este în pregătire o ordonanţă de urgenţă care va reglementa învăţământul online, scrie News.ro. 

Cum se stabilesc școlile în care elevii vor merge la ore. Ce se va întâmpla în Bucureşti
Cum se stabilesc școlile în care elevii vor merge la ore. Ce se va întâmpla în Bucureşti

Cu o lună înainte să înceapă școala, Capitala se apropie la numărul de îmbolnăviri pe ansamblu de scenariul galben, așa că mulți părinți și elevi se întreabă cum se vor desfășura orele.

Ministerul Educației are în derulare o licitație pentru 250 de mii de tablete pentru cursuri online
Ministerul Educației are în derulare o licitație pentru 250 de mii de tablete pentru cursuri online

Oficialii nu au decis deocamdată dacă școala va începe online sau dacă elevii se vor întoarce în clase.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.