Germania a devenit prima țară care interzice Facebook să colecteze date de la utilizatorii WhatsApp
Companiei Facebook Inc. i s-a ordonat să sisteze activitățile de colectare a datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania, informează Bloomberg.
Toate acestea după ce o autoritate de reglementare din această țară a decis că tentativele Facebook de a încerca să forțeze userii să accepte noile reguli de confidențialitate sunt ilegale.
Johannes Caspar, directorul autorității de siguranță a datelor din Hamburg, a emis o interdicție de urgență de 3 luni care interzice Facebook să continue colectarea datelor. Acesta a cerut de asemenea unei comisii de autorități de reglementare din Uniunea Europeană să emită o decizie la nivelul celor 27 de state membre.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Caspar a motivat decizia prin faptul că noile reguli de confidențialitate ale WhatsApp care permit colectarea datelor sunt lipsite de transparență, inconsecvență și prea generale.
„Ordinul vizează securizarea drepturilor și libertăților a milioane de utilizatori care au acceptat termenii la nivelul întregii Germanii”, a declarat acesta într-un comunicat remis joi.
„Trebuie să prevenim daunele și dezavantajele legate de o asemenea procedură de tip black-box (cutie neagră)”, a subliniat Caspar.
Ordinul va da o lovitură puternică modelului de afaceri al Facebook și al strategiei sale de publicitate.
Măsura vine după una similară luată de biroul antitrust al Germaniei care a atacat practica rețelei sociale de a colecta date despre activitatea din online a utilizatorilor săi și legarea acestora de profilurile lor de Facebook.
Informațiile astfel obținute reprezintă o mină de aur pentru Facebook întrucât permit personalizarea reclamelor în funcție de căutările utilizatorilor.
WhatsApp a catalogat drept „eronate” afirmațiile lui Caspar și a anunțat că ordinul nu va împiedica implementarea noilor politici.
Compania a afirmat într-un comunicat că acțiunea autorității de reglementare este „bazată pe o neînțelegere fundamentală” cu privire la scopul și efectele noilor reguli.
Sursa: Bloomberg
Etichete: germania, ue, facebook, decizie, Whatsapp, date personale, utilizatori,
Dată publicare:
11-05-2021 15:54