Furnizorii de internet, obligați să aibă în contract viteza de acces. Harta vitezelor

viteza net
iStock

Furnizorii de servicii de comunicaţii sunt obligați să includă în contractele cu utilizatării detalii despre vitezele de acces.

Furnizorii de servicii de comunicaţii sunt obligaţi să includă în contractele cu utilizatorii mai multe detalii privind vitezele de acces, precum şi procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a măsura performanţa reală a serviciului la internet, prin menţionarea Netograf, se arată într-un ghid specific elaborat şi publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii 

Conținutul ghidului

 

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, furnizorii de servicii de acces la internet au obligaţia de a preciza în contracte valorile următorilor indicatori tehnici de calitate: în cazul serviciului de acces la internet furnizat prin reţele fixe - viteza minimă de transfer al datelor, viteza de transfer al datelor disponibilă în mod normal, viteza maximă de transfer al datelor şi viteza promovată de transfer al datelor (cea pe care furnizorul o utilizează în informările cu scop comercial).

În cazul serviciului de acces la internet furnizat prin reţele mobile - viteza maximă estimată de transfer al datelor şi viteza promovată de transfer al datelor.

Citește și
cimitir digitale
Țara care a digitalizat cimitirele. Pot fi găsite pe internet sub formă de hartă
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

De asemenea, pentru a asigura posibilitatea de evaluare a calităţii serviciului oferit, informaţiile despre viteze, pe care furnizorii de servicii de acces la internet sunt obligaţi să le includă în contracte, trebuie să fie însoţite de mai multe detalii, printre care şi procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a măsura performanţa reală a serviciului de acces la internet.

Ghidul ANCOM aduce, totodată, clarificări şi exemple de bune practici privind cerinţele legale pe care furnizorii trebuie să le implementeze în ceea ce priveşte includerea în contracte a informaţiilor privind vitezele de acces la internet prin reţele fixe şi mobile, precum modul în care trebuie exprimate valorile vitezelor, factorii care pot influenţa atingerea vitezelor astfel încât utilizatorii să înţeleagă aspectele care pot afecta rezultatele unei măsurători şi condiţiile în care se recomandă a fi efectuate măsurătorile de către utilizatori pentru a putea obţine vitezele de acces la internet din contract, spre exemplu condiţii referitoare la terminalul de pe care se efectuează măsurătorile.

În acelaşi timp, furnizorii trebuie să ţină cont de aspecte ce trebuie cuprinse în procedura de măsurare a vitezelor în vederea constatării unor diferenţe importante, permanente sau care se repetă la intervale regulate, între performanţa reală a serviciului şi cea indicată în contract, spre exemplu câte zile trebuie efectuate măsurătorile, câte măsurători se efectuează pe zi şi la ce intervale de timp, respectiv de modalitatea în care un utilizator poate depune o sesizare privind nerespectarea clauzelor contractuale, pentru a putea beneficia de remedii.

"În contractele încheiate cu utilizatorii, furnizorii trebuie să facă referire la Netograf, platforma informatică cu care utilizatorii pot verifica performanţa reală a serviciului de acces la internet. Platforma informatică Netograf cuprinde o serie de aplicaţii (aplicaţia web, aplicaţii destinate terminalelor fixe pentru Windows şi MAC OS şi aplicaţii destinate terminalelor mobile pentru Android şi iOS) menite să ofere utilizatorilor posibilitatea de a măsura şi evalua parametrii de calitate tehnici pentru serviciul de acces la internet furnizat atât prin reţele fixe, cât şi mobile", se menţionează în comunicat.

ANCOM notează că, în baza măsurătorilor efectuate prin intermediul Netograf, publică anual Raportul privind calitatea serviciului de acces la internet.

Ghid ANCOM  privind implementarea cerințelor
referitoare la includerea în contracte a informațiilor privind vitezele de acces la internet prin rețele fixe și mobile poate fi accesat AICI.

Harta vitezelor la internet

 

ANCOM are netograf, o aplicație pentru testarea și monitorizarea calității serviciului de internet de către abonații români.

Prin intermediul aplicației, utilizatorii pot măsura calitatea serviciilor de internet și pot verifica viteza medie a operatorilor, având acces inclusiv la o hartă a vitezelor de internet din țară, pentru fiecare operator în parte.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Lege controversată intrată în vigoare în Rusia. Putin poate deconecta țara de la internet
Lege controversată intrată în vigoare în Rusia. Putin poate deconecta țara de la internet

Statul rus are posibilitatea să deconecteze țara de la rețelele de Internet mondiale. A intrat în vigoare una dintre cele mai controversate legi, promulgată de președintele Putin încă din luna mai.

Țara care a digitalizat cimitirele. Pot fi găsite pe internet sub formă de hartă
Țara care a digitalizat cimitirele. Pot fi găsite pe internet sub formă de hartă

Dacă tot se vorbeşte de sărbătoarea morţilor şi de Halloween, să spunem că Lituania trece, treptat, la digitalizarea... cimitirelor.

Gestul șocant al unui tânăr de 18 ani din Vâlcea, după ce a întreținut relații sexuale cu o minoră
Gestul șocant al unui tânăr de 18 ani din Vâlcea, după ce a întreținut relații sexuale cu o minoră

Magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui tânăr de 18 ani.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.