Fraudele de pe internet s-au înmulțit de sărbători. Pățania unui bărbat din Alba care a crezut într-un câștig rapid
În goana noastră după cumpărături devenim neatenţi, iar hoţii profită. Sunt tot mai dese fraudele comise pe internet, atrag atenţia polițiștii și experții bancari. Numai anul acesta au fost reclamate peste o mie astfel de fapte.
Un singur click greşit poate duce la pierderi de sute, dacă nu de mii, de euro. Un bărbat din Alba s-a lăsat atras de promisiunea unui câştig rapid. O reclamă online îi garanta că vizualizările făcute pe o platformă de socializare îi vor fi plătite, dar după ce a dat click a fost redirecţionat. Un aşa-zis broker care lucra la „o bursă coreeană de criptomonede" i-a promis că dacă investeşte 200 de lei va face un profit de 24.000 de lei în două ore. După prima investiţie a continuat să-i ceară bani, garantând că este licenţiat şi că totul este sigur.
Păgubit: „Mi se cerea 204 roni, pe când trebuia să primeşti banii ţi se cereau alţi bani, o sumă tripla ca la început, în concept de comision de bancă, de tranzacție swift şi într-un final să ajungi să plăteşti peste 1500 de roni, la care nu o să ajungi să vezi niciun ban niciodată."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Omul a făcut reclamaţie la poliţie, dar cel mai probabil nu îşi va recupera banii. De altfel, în primele zece luni ale anului au fost inregistrate peste 750 de fraude online. Au fost sesizate şi peste 1.300 de accesări ilegale ale unui sistem informatic.
Mihai Rotariu, manager comunicare Directoratul Național de Securitate Cibernetică: „În perioada sărbătorilor aceste tipuri de atacuri de tip tentativă de fraudă cresc de obicei de două sau chiar de trei ori. Neavând acest scut al vigilenței online, o rutină de securitate cibernetică, acţionând în grabă nu suntem atenți la linkurile primite din surse necunoscute."
Cele mai comune înșelăciuni
Cristian Ion, avocat: „Cei care săvârșesc astfel de infracțiuni nu se uită și nu îi interesează naționalitatea, ci cuantumul banilor pe care îi dobândesc. Pot să plece de la câteva sute de euro și pot să ajungă la câteva zeci de mii sau sute de mii. Sunt infracțiuni la modă și relativ ușor de realizat".
Hackerii ne pot aborda pe email, sms, prin mesaj privat pe platformele sociale, însă există inclusiv site-uri care clonează pagini consacrate sau imită aplicaţia de online banking.
Aşadar, NU accesaţi linkurile primite din surse nesigure, nu oferiţi datele de pe card, nici pinul, nici datele de logare în online banking. Greşelile de scriere sau elementele grafice neobişnuite arată de obicei că sursa este nesigură.
Cătălin Anghel, specialist IT: „În general atacurile recente vin de la adresa de mail a persoanei cunoscute și capătă solicitări de genul acesta: trebuie să schimbi neapărat pinul sau contul tău a fost hackuit şi deci trebuie să-ţi schimbi parola."
Potrivit specialiștilor în securitate cibernetică, un cont furat de pe rețelele de socializare se vinde cu minimum 45 de euro, dar poate ajunge și la câteva mii în funcție de numărul de urmăritori.