Facebook afirma ca SUA au cerut mii de informatii despre utilizatorii sai in 2012
Facebook a dezvaluit ca a primit din partea autoritatilor americane in al doilea semestru al lui 2012 intre 9.000 si 10.000 de cereri de informatii despre utilizatori, asigurand ca nu s-a conformat sistematic.
Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la disparitia unui copil la presupuse amenintari teroriste, trecand prin delicte minore, relateaza AFP. Numarul de conturi vizate variaza intre 18.000 si 19.000 in aceeasi perioada a ultimelor sase luni ale lui 2012, a precizat Facebook fara a dezvalui de cate ori a raspuns acestor cereri.
Facebook protejeaza "agresiv" datele utilizatorilor sai, asigura un comunicat al lui Ted Ullyot, principalul avocat al firmei.
"Adeseori, respingem imediat astfel de cereri sau ii cerem administratiei sa le reduca substantial numarului sau le dam, de la caz la caz, mai putin informatii decat ne cer. In orice caz, ne conformam strict in ceea ce prevede legea", a adaugat el.
Facebook se confrunta cu o miscare de dezabrobare din partea utilizatorilor sai, dupa dezvaluirile lui Edward Snowden, fostul consultant al atotputernicei agentii de supraveghere electronica americana NSA, potrivit carora reteaua sociala figureaza printre cei noua giganti ai Internetului care au furnizat date personale in cadrul programului sau de spionaj PRISM.
Companiile, printre care figureaza Apple, Google, Microsoft si Yahoo, au dezmintit afirmatiile potrivit carora NSA putea sa aiba acces direct la serverele lor. Potrivit autoritatilor americane, acest program avea ca scop sa ajute la impiedicarea atacurilor teroriste.
La randul sau, Google a cerut in aceasta saptamana FBI si Departamentului american al Justitiei permisiunea de a face public numarul informatiilor despre utilizatorii sai pe care a trebuit sa le ofere autoritatilor in cadrul programelor de supraveghere dezvaluite de Snowden, firma precizand ca "nu are nimic de ascuns".