Doua dintre cel mai bine vandute telefoane mobile - printre cele mai toxice dispozitive
Doua dintre cele mai populare si mai bine vandute telefoane mobile ale momentului, iPhone 5 si Galaxy S III, sunt considerate toxice de cercetatori.
Acestia au afirmat ca substantele din compozitia acestor aparate pot duce la dezvoltarea de malformatii ale fatului sau la alte probleme de sanatate.
Potrivit unui studiu realizat de experti ai site-urilor ifixit.org si healthystuff.org si citat de editia online a publicatiei Daily Mail, unele parti componente ale telefoanelor mobile au in compozitie substante care pot afecta grav starea de sanatate a utilizatorului.
Dupa ce au analizat componentele din 36 de telefoane mobile ale mai multor marci populare si au descoperit ca acestea au in structura substante precum brom, PVC, metale grele - plumb, cositor si crom -, dar si produse de ignifugare, specialistii au intocmit un top in functie de gradul de periculozitate reprezentat de respectivele aparate.
Astfel, pe primul loc si cel mai putin toxic telefon mobil a fost desemnat Motorola Citrus, urmat de iPhone 4S, LG Remarq si Samsung Captivate.
HTC a lansat in aceasta saptamana un smartphone mai tare decat iPhone 5 si Samsung Galaxy S III
Noul iPhone 5 a fost plasat pe locul al cincilea, mai bine decat principalul sau contracandidat Samsung Galaxy S III, care a ocupat locul al noualea. Tot pe pozitia a cincea a fost plasat Samsung Evergreen. La acelasi nivel de toxicitate cu Samsung Galaxy S III se afla iPhone 4 si Samsung Reclaim.
Insa cel mai toxic telefon, potrivit specialistilor celor doua site-uri, este iPhone 2G, considerat atat de nociv pentru mediu incat activistii organizatiei ecologiste Greenpeace au intocmit in acest sens un raport de avertizare la nivel mondial. Din top cinci telefoane toxice mai fac parte si Palm m 125, Motorola MOTO W 233 Renew, Nokia N95, Blackberry Storm 9530 si Palm Treo 750.
Informatiile privind substantele care intra in alcatuirea componentelor telefoanelor mobile sunt tinute in secret de producatori, care nu doresc sa isi puna afacerea in pericol, sustin autorii cercetarii.
Citeste si:
"Nimeni nu mai iese sau intra". Tara care si-a inchis frontierele pentru persoane si vehicule
Lovitura dureroasa a Vestului. O mare putere europeana cere controale la granite pentru romani