Digitalizarea a ajuns și în industria salubrității din România. Tomberoane care cântăresc gunoiul și deșeuri sortate automat
Evoluția tehnologiei a schimbat și modul în care se lucrează în salubritate. Utilajele de gunoi au acum brațe robotice, iar activitatea din unele centre de sortare este digitalizată.
În plus, în Cluj, Brașov și Satu Mare vor fi montate tomberoane care măsoară volumul și greutatea sacilor aruncați.
Într-un centru de sortare și tratare a deșeurilor din județul Ilfov ajung în fiecare an peste 200.000 de tone de resturi. Aici, plasticul, cartonul, sticla și gunoiul menajer sunt separate printr-un flux automat. Și asta nu este tot.
Ștefan Ponea, directorul companiei: ”Aici vine balotul. Balotul este pus pe cântar. Acolo este un indicator de greutate. Se aplică un sigiliu pe el. Se fac trei poze, iar pozele și seria sigiliului se încarcă în sistem”.
Un sistem care îi ajută și pe angajați.
”- Spuneți-mi, vă rog, cum procedați înainte, până să folosiți tabletele?
- Îl punea pe cântar, fără sigiliu, nu aveam sigiliu.
- Și era scris totul de mână?
- Da, pe acest centralizator. Este greu până înveți. După ce te obișnuiești, merge foarte bine”.
Și așa arată acum noile mașini de gunoi. Sunt utilaje dotate cu brațe robotice. Prind, ridică și golesc containerele din oraș, iar la final le și curăță. Se întâmplă deja în Slatina, Craiova, Pitești și București.
Tomberoane complet digitalizate, în Cluj
Iulia Ionescu: ”Nu am lucrat niciodată într-o astfel de mașină, cu atât mai mult să încerc s-o manevrez, dar o să facem un experiment”.
Echipa noastră a vrut să vadă cât îi ia unui începător să învețe să manevreze utilajul.
”Atingeți acest buton, acest container din față și confirmați. În situația de față avem o eroare umană. Mașina este blocată. Cu ajutorul camerelor tragem puțin înapoi și acum împingem joystick-ul în față și gata, a prins”.
În Cluj, gunoiul va fi, în curând, aruncat în tomberoane complet digitalizate. Senzorii plasați în interior măsoară volumul și greutatea fiecărui sac de gunoi.
Adrian Cișmigiu, coordonatorul proiectului: ”Funcționează pe bază de card. Fiecare persoană va avea un card și prin intermediul acestui card va avea acces la colectarea separată, care după cum vedeți este împărțită pe tipul de deșeu”.
Proiectul ar trebui să fie implementat treptat la nivel național. În weekend, în București, are loc și un eveniment în care sunt prezentate mai multe inovații din salubritate. Subiectul pe larg sâmbătă, de la ora 10:00, la iLIKE IT.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, brasov, gunoaie, digitalizare, sortare, myimpact,
Dată publicare:
08-04-2024 19:45