Cum poti plati cu un simplu SMS abonamentul pe o zi la RATB, calatoria cu metroul sau rovinieta

Ultima actualizare: 09-06-2013 06:57
sms

Uita de cozile la cartelele de metrou sau la incarcarea cardului RATB. Nu te cauta in buzunar dupa bani ficsi cu care sa-ti platesti rovinieta la benzinarie. Totul se face acum din tastele telefonului tau mobil!

Nu stiu cum se face ca de fiecare data cartela de metrou sau de autobuz se incapataneaza sa se ascunda prin geanta. Pierd minute in sir in fata turnichetilor de la statia Unirii sau Victoriei rascolind prin geanta. Intr-un final, cand o gasesc, vad ca scrie ca mai am disponibile zero calatorii, si asta nu mi s-a intamplat numai o data. Si da si intoarce-te la casa, si stai la coada, si cauta bani ficsi. Cam mult deranj pentru civilizatul an 2013, in care ar trebui sa putem rezolva astfel de lucruri mai elegant si mai finut.

Cu rovigneta am alta poveste. De cand mi-am luat amenda ca am uitat sa o platesc, mi-am pus biletele peste tot: prin masina, la birou, acasa. Insa nu stiu cum se face ca mereu realizez ca a expirat abia dupa ce vad camerele sau mesajul electronic de la iesirea din Bucuresti spre Pitesti. Nu o data mi-am zis ca lucrurile astea ar trebui sa se faca mult mai simplu.

7456 este numarul la care se poate plati abonamentul RATB pentru o zi

Reincarcarea cardului de calatorie RATB sau cumpararea unui abonament pentru o zi inseamna consum suplimentar de timp, "suplimentar" fiind sinonim in acest caz cu celebrul cuvant "coada". Ei bine, coada va fi un stres doar pentru cei care nu stiu ca Orange a pus la dispozitie numarul 7456 si printr-un simplu SMS se poate achita abonamentul RATB pentru o zi.

Un SMS cu textul A trimis la 7456 de pe orice telefon din reteaua Orange asigura cumpararea unui abonament de o zi pe toate liniile RATB. Pretul, prietenos si - cum scriam mai sus - castigator de timp, estede 1,75 euro. Imediat dupa trimiterea mesajului, clientul primeste un cod de confirmare, pastrarea lui in telefon pe toata durata zilei asigurand calatoria in intreaga retea de transport in comun de suprafata din Capitala.

Cartela de metrou se obtine mult mai usor prin numarul scurt 1700

Cel mai rapid mijloc de transport din Capitala are un sistem de plata a calatoriilor la fel de rapid si foarte eficient. Uita de ghiseul de unde se pot achizitiona peticele de carton si pune-ti telefonul sa plateasca. Prin simpla trimitere a unui SMS la numarul 1700 se poate plati o calatorie, iar confirmarea platii se primeste imediat, tot prin SMS.

Cei care doresc 2 sau 10 calatorii folosesc acelasi 1700, mesajele trebuind sa contina textul 2C sau 10C, in functie de numarul de calatorii dorite. O calatorie costa 0.50 euro, doua calatorii - 0,90 euro, in timp ce pentru 10 calatorii pretul este de 3,25 euro.

Trecerea de turnichetii din statia de metrou este la fel de simpla precum achizitionarea calatoriilor: se apeleaza gratuit numarul 1700 si se apropie receptorul telefonului de validatoarele special instalate. Semnalul sonor emis de telefon este interpretat de validator, iar acesta permite accesul pe peron daca in contul clientului exista calatorii valide.

Si daca cerneala de pe cartelele de metrou se sterge cu timpul, "contul de calatorii" prin Orange se poate verifica oricand, gratuit, cu ajutorul unui SMS cu textul INFO trimis la numarul 1700. Clientul va primi imediat un mesaj scris cu informatiile solicitate.

Din aprilie, clientii Orange au o oferta exclusiva: cumpara o calatorie prin SMS si o primesc pe a 2-a gratuit

Din 24 aprilie si pana in 1 septembrie 2013, clienţii Orange primesc gratuit o a doua calatorie la cumpararea, prin SMS, a unei calatorii cu metroul. Astfel, la trimiterea unui SMS cu textul 1c la 1700, vei fi taxat cu 0,50 euro/SMS si vei primi confirmarea prin SMS pentru alocarea a doua calatorii. 

Drum liber in Romania cu rovinieta achizitionata cu un SMS trimis la numarul 7500 

Rovinieta necesara pentru drumurile din Romania nu mai este doar un sticker de pus in parbriz gratie unui parteneriat intre Orange si CNADNR. Drumul se deschide in fata soferilor care aleg sa trimita un SMS la numarul 7500 cu numarul de imactriculare si litera corespunzatoare categoriei rovinietei pentru tipul de vehicul.

De exemplu, posesorul autoturismului cu numarul de inmatriculare B13PRO va trimite textul B13PRO A la numarul 7500, detaliile cererii si tariful pentru emiterea rovinietei fiind primite imediat de client care trebuie sa le confirme cu textul DA prin SMS la acelasi numar, 7500. Dupa trimiterea acestui mesaj, Orange trimite confirmarea emiterii rovinietei cu toate informatiile necesare: seria rovinietei, numarul de inmatriculare, categoria rovinietei, tipul vehiculului, durata de valabilitate si informatii privind modul de verificare a rovinietei pe site-ul www.cnadnr.ro.

Numarul 7500 permite si aflarea informatiilor despre categoriile de roviniete corespunzatoare fiecarui tip de vehicul, precum si solicitarea de roviniete pentru mai multe vehicule de pe acelasi numar de telefon. Fiecare mesaj trimis numarului scurt 7500 are tariful standard de 5 eurocenti/SMS trimis. Dupa achizitionarea rovinietei, utilizatorilor de Orange Prepay li se va retrage din cont suma necesara, in timp ce clientii cu abonament vor regasi suma de plata pe factura de servicii. Pentru abonamentele Orange se adauga TVA.

Serviciul dezvoltat in parteneriat cu CNADNR permite, in prima etapa, cumpararea de roviniete pentru cea mai mica durata de valabiliatate corespunzatoare fiecarei categorii de vehicule de la A la F, dupa cum urmeaza:  7 zile pentru categoriile A sau B si 1 zi pentru categoriile C, D, E sau F. Astfel, tarifele sunt urmatoarele: 2,74 de euro pentru vehiculele din categoria A cu o perioada de valabilitate a rovinietei de 7 zile, 5,4 euro pentru vehiculele din categoria B cu valabilitate de 7 zile, 3,63 de euro pentru vehicule din categoria C cu valabilitate de 1 zi, 6,21 de euro pentru vehicule din categoria D cu valabilitate de 1 zi, 7,82 de euro pentru vehiculele din categoria E cu valabilitate de 1 zi si 9,43 de euro pentru vehiculele din categoria F cu valabilitate de 1 zi.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO