Cum își spionează Google clienții: „Sunt informații foarte periculoase, după care poți fi identificat”
Mare atenţie ce aplicaţii folosiţi, dacă nu vreţi ca Google să ştie pe unde aţi fost. Jurnaliştii Associated Press au descoperit că unele telefoane continuă să ţină evidenţa locurilor pe unde aţi umblat, chiar şi după ce îi cereţi să nu o facă.
Gigantul IT afirmă că este cât se poate de transparent, dar activiştii pentru dreptul la intimitate îl contrazic.
Google Maps este o aplicaţie utilă şoferilor sau celor care încearcă să găsească o adresă la care nu ştiu să ajungă. Dacă îi daţi voie, aplicaţia păstrează un istoric personal al locurilor prin care aţi trecut. Utilizatorul are însă posibilitatea să dezactiveze această opţiune.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Ryan Nakashima, jurnalist AP: „Sună ca şi cum, dacă opreşti setarea asta, Google va înceta să înregistreze unde te afli. Dar noi am descoperit că nu e aşa. Face o mulţime de alte lucruri în surdină, care marchează locul unde te afli cu etichete temporale, în contul tău de Google."
Nu doar Google Maps, ci şi aplicaţiile pentru prognoza meteo incluse în sistemul Android şi chiar căutările efectuate pe Google permit companiei să localizeze cu precizie utilizatorul şi să salveze informaţia în contul personalizat al acestuia. Scopul companiei este o publicitate cât mai eficientă, dar sunt voci care spun că reprezintă o încălcare a dreptului la intimitate.
Ryan Nakashima, jurnalist AP: „Sunt informaţii foarte periculoase, după care poţi fi identificat tu, unde locuieşti, unde lucrezi, unde îţi faci cumpărăturile."
Frederike Kaltheuner, Data Privacy Lead, Privacy Internaţional: „Nu doar de companie trebuie să vă temeţi. Ei pot fi obligaţi să dezvăluie aceste informaţii, cu un mandat, către autorităţi. În plus, sunt multe ţări în lume în care nu există protecţie a datelor sau a intimităţii."
Google afirmă că îşi informează utilizatorii cu privire la aceste aspecte, însă jurnaliştii Associated Press contrazic compania.
Ryan Nakashima, jurnalist AP: „Îngrijorarea noastră e că nu este explicat foarte clar, nu e explicat într-un mod direct şi uşor de găsit."
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!