Reacția Google după ce Comisia Europeană a sancționat compania cu 5 mld de dolari

Ultimul update: Miercuri 18 Iulie 2018 20:04
Data publicarii: Miercuri 18 Iulie 2018 14:25
Categorie: Internaţional
google chrome

Uniunea Europeană a amedat Google cu 5 miliarde de dolari, pentru că și-a promovat, în mod „incorect”, aplicațiile pe telefoanele Android, punând competitorii în dezavantaj.

„Google a folosit Android ca pe o unealtă ca să își promoveze motorul de căutare. Ei le-au refuzat consumatorilor europeni dreptul de a beneficia de o competiție eficientă în sfera telefoniei mobile”, a precizat Comisarul pentru Politică Regională al Comisiei Europene, Margrethe Vestegar, într-un comunicat de presă, conform CNN.

Astfel, Comisia Europeană a stabilit că Google a încălcat legislația cerându-le producătorilor de telefoane mobile să instaleze aplicațiile Chrome drept condiție pentru folosirea magazinului de aplicații.

Totodată, compania este acuzată că a plătit sume mari producătorilor de telefonie mobilă și operatorilor ca să instaleze aplicațiile pe telefoane înainte ca acestea să fie la vânzare, prevenind astfel ca dispozitivele inteligente să aibă alte motoare de căutare pe telefoanele Android.

Investigaţia a început în 2015, ca urmare a unei plângeri aduse de Fairsearch, un grup de comerţ care includea membri ca Microsoft, Nokia şi Oracle.

Printre acuzaţiile aduse companiei se numără şi obligarea producătorilor de gadgeturi de a folosi motorul Google de căutare, dar şi browserul Google Chrome înainte de a primi acces la magazinul de aplicaţii. Aplicaţiile sunt compatibile numai cu sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, care este gratuit pentru producătorii de electronice.

BBC relata, în cursul zilei, că UE ar putea forţa compania să separe atât browserul Chrome, cât şi alte servicii de sistemul Android.

De cealaltă parte, reprezentaţii Google neagă acuzaţiile.

„Abordarea comisiei ar însemna mai puţină inovaţie, mai puţine alegeri, competiţie redusă şi preţuri mai mari”, a declarat şeful afacerilor globale al Google.

Android a creat mai multe opţiuni, nu mai puţine, pentru toată lumea. Un ecosistem dinamic, inovaţie rapidă şi preţuri mai mici sunt caracteristici fundamentale ale unei concurenţe solide. Vom contesta decizia Comisiei", au declarat reprezentanții Google.

Anterior, Comisarul pentru Politică Regională al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a hotărât ca Google să plătească 2,8 miliarde de dolari pentru sistemul online de cumpărături, Însă Google a contestat decizia prin apel.

După decizia de miercuri a Comisiei Europene, Google are la dispoziție 90 de zile să pună capăt acestor practici. În caz contrar, ar putea fi vizată de noi sancțiuni.  

Şeful Google: Android a creat mai mult opţiuni, nu mai puţine

Decizia Comisiei Europene de a amenda Google cu o sumă record omite faptul că sistemul Android oferă nenumărate opţiuni miilor de producători de telefoane şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă, milioanelor de dezvoltatori de aplicaţii din întreaga lume care şi-au clădit afacerile cu ajutorul Android şi miliardelor de consumatori care acum îşi permit şi folosesc smartphone-uri Android de ultimă generaţie, consideră Sundar Pichai, CEO Google.

"Astăzi, Comisia Europeană a adoptat o decizie de iniţiere a procedurii privind practicile anticoncurenţiale împotriva Android şi a modelului său de afaceri. Decizia trece cu vederea faptul că telefoanele prevăzute cu sistemul de operare Android concurează cu telefoanele iOS, un aspect confirmat de 89% dintre participanţii la studiul de piaţă realizat de Comisie. Omite şi faptul că Android oferă nenumărate opţiuni miilor de producători de telefoane şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă care produc şi vând dispozitive Android; milioanelor de dezvoltatori de aplicaţii din întreaga lume care şi-au clădit afacerile cu ajutorul Android şi miliardelor de consumatori care acum îşi permit şi folosesc smartphone-uri Android de ultimă generaţie. Când cumperi un telefon cu Android, alegi una dintre cele mai cunoscute două platforme mobile din lume - una care a contribuit la extinderea gamei de telefoane disponibile la nivel mondial", afirmă sursa citată într-o postare pe blogul personal.

Potrivit acestuia, în prezent, datorită sistemului Android, există mai mult de 24.000 de dispozitive, la preţuri variate, din peste 1.300 de mărci diferite, inclusiv ale unor producători de telefoane finlandezi, francezi, germani, italieni, letoni, olandezi, polonezi, români, spanioli, suedezi şi unguri. Telefoanele produse de aceste companii sunt diferite, dar au în comun capacitatea de a rula aceleaşi aplicaţii. Niciun producător de telefoane nu este obligat să adopte aceste reguli, ei putând folosi sau modifica Android în orice mod doresc, aşa cum a făcut Amazon cu tabletele Fire şi stick-urile TV, subliniază Pichai.

"Dacă vor să aibă succes, platformele de tip open-source trebuie să facă eforturi deosebite pentru a răspunde în mod egal nevoilor fiecărui utilizator. Istoria ne arată că lipsa regulilor privind compatibilitatea de bază duce la fragmentarea platformele open-source, ceea ce afectează utilizatorii, dezvoltatorii şi producătorii de telefoane. Regulile de compatibilitate ale sistemului Android nu permit acest lucru şi îl transformă într-o propunere atractivă pe termen lung pentru fiecare", a menţionat CEO-ul Google.

El a explicat că, datorită sistemului de operare Android, un telefon obişnuit poate avea preinstalate până la 40 de aplicaţii de la mai mulţi dezvoltatori, nu doar de la compania de la care este achiziţionat telefonul. Practic, un utilizator obişnuit de telefon Android va instala el însuşi cam 50 de aplicaţii.

La nivel global, anul trecut au fost descărcate, potrivit sursei citate, peste 94 miliarde de aplicaţii din magazinul de aplicaţii Google Play, browsere precum Opera Mini şi Firefox au fost descărcate de mai bine de 100 milioane de ori, UC Browser de mai bine de 500 milioane de ori.

"Este o diferenţă considerabilă faţă de situaţia din anii 1990 şi de la începutul anilor 2000?în epoca dial-up. Pe atunci, schimbarea aplicaţiilor preinstalate pe calculator sau adăugarea unora noi era greoaie din punct de vedere tehnic şi lua mult timp. Decizia Comisiei privind Android ignoră noua gamă extinsă de opţiuni şi dovada clară a modului în care oamenii îşi folosesc telefoanele", subliniază Sundar Pichai.

Acesta a menţionat că în ultimii 10 ani Google a investit miliarde de dolari pentru a ajunge la versiunea Android actuală astfel încât producătorii de telefoane au opţiunea de preinstalare a unor aplicaţii Google populare (precum Search, Chrome, Play, Maps şi Gmail), dintre care unele generează venituri pentru companie, iar toate garantează punerea în funcţiune a telefonului pe loc, direct din cutie.

"Producătorii de telefoane nu sunt obligaţi să includă serviciile noastre şi au totodată libertatea de a preinstala aplicaţii concurente alături de ale noastre. Ceea ce înseamnă că noi obţinem venituri numai dacă sunt instalate aplicaţiile noastre şi dacă oamenii aleg să le folosească în locul aplicaţiilor concurente", a mai explicat şeful Google.

Sundar Pichai apreciază, totodată, că distribuirea gratuită a platformei Android şi a suitei de aplicaţii Google este eficientă nu doar pentru producătorii de telefoane şi operatori ci şi pentru dezvoltatori şi consumatori.

"Până acum, modelul de afaceri Android a însemnat că nu am fost nevoiţi nici să le cerem producătorilor de telefoane să plătească tehnologia pe care le-am oferit-o, nici să depindem de un model de distribuţie riguros controlat. Întotdeauna am considerat că extinderea aduce cu sine mai multă responsabilitate. Un ecosistem Android sănătos şi prosper este în interesul tuturor şi am demonstrat că suntem dispuşi să facem schimbări. Dar suntem îngrijoraţi că decizia de astăzi (amenda Comisiei Europene, n.r.) va anula echilibrul solid pe care l-am atins cu Android şi că transmite un semnal îngrijorător, ce favorizează sistemele brevetate în detrimentul platformelor deschise", a mai spus directorul general al companiei.

El a anunţat, de asemenea, că Google intenţionează să conteste decizia Comisiei Europene.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

google chrome Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: BBC NEWS CNN

Mișcarea care schimbă comerțul traditional. Anunțul făcut de Carrefour
Mișcarea care schimbă comerțul traditional. Anunțul făcut de Carrefour
România viitorului: ce spun experții internaționali care vin la Bucuresti
România viitorului: ce spun experții internaționali care vin la Bucuresti
iLikeIT. Google a lansat o aplicație de realitate augmentată, distractivă, pentru Android și iOS
iLikeIT. Google a lansat o aplicație de realitate augmentată, distractivă, pentru Android și iOS
iLikeIT. Antreprenorii care deschid porţile către alte lumi
iLikeIT. Antreprenorii care deschid porţile către alte lumi
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Nașcu
Brokerul Andrei Nașcu a avut parte de un ghinion teribil la prima probă. Ce s-a întâmplat după?

00:42
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Alexandru Matei
Alexandru Matei a.k.a "Ginerică" nu s-a lăsa intimidat de primele obstacole Ninja Warrior, însă ceva i-a stat în cale

03:17
Jamal Khashoggi, arabia saudita, asasinat,
Moartea lui Jamal Khashoggi. Trei mari puteri europene îi cer „clarificări” Arabiei Saudite
Inundațiile din Spania. Prima victimă, un pompier în misiune
Miile de migranți care se îndreaptă spre SUA, descriși de Trump ca fiind ”infractori înrăiți”
Sute de oi s-au plimbat prin Madrid
Prințul Harry și Meghan Markle au dat startul Jocurilor Invictus
Nou bilanț al tragediei din Indonezia. Sunt peste 2.100 de morți și 1.300 dați dispăruți
Tren deraiat Taiwan
Accident feroviar cu 17 morți și peste 120 de răniți. Mai multe persoane, prinse în vagoane
Celebru mafiot italian, arestat. Premierul i-a transmis să ”putrezească în pușcărie”
Sute de cazuri de Ebola, în Congo. Peste jumătate dintre bolnavi au murit
600 de milioane de oameni riscă să rămână fără apă în doar doi ani
Cum au reușit 3 români să prejudicieze statul francez cu 1.7 milioane de euro
22 de mineri, captivi în subteran după o explozie. Salvatorii încearcă să ajungă la ei