Cum functioneaza serviciile de cloud, cel mai simplu mod sa-ti salvezi datele din telefonul personal
Odata cu furtul sau distrugerea telefonului mobil, pierdem contactele, mesajele sau chiar fotografii pretioase.
Dar in zilele noastre intervin zeci de servicii de cloud, gratuite, astfel incat datele utilizatorului sa fie in siguranta, daca smartphone-ul nu mai functioneaza. Cererea pentru stocarea informatiilor in norii virtuali s-a dublat in ultimii doi ani.
Margica cu telefon calcat de masina, lovit de ciocan, scapat pe jos, furat.
Pe cei mai multi utilizatori de smartphone nu-i intereseaza telefonul in sine, chiar daca e scump. Importante sunt evident datele stocate in memoria lui. Indiferent ca vorbim de contacte, mesaje, mailuri sau fotografii, exista acum zeci de servicii de cloud gratuite care se adreseaza posesorilor de telefoane inteligente. Nu conteaza daca telefonul a fost furat, calcat de masina si distrus total. Datele, atat timp cat sunt stocate in nori, sunt descarcate instant pe un nou smartphone. Doar utilizatorul poate sa vada datele salvate de el in nori, pentru ca sunt legate de un cont cu parola.
Apple foloseste serviciul iCloud. Asa ca, spre exemplu, atunci cand facem o fotografie, ea apare instant pe un calculator legat la aceeasi adresa de e-mail. La fel se intampla si la Google sau Microsoft. Iar 4G-ul ii va impinge si mai mult pe utilizatori sa foloseasca stocarea virtuala.
Muzica preferata, filmele si jocurile vor putea fi accesate chiar daca nu sunt salvate pe un card de memorie. In cazul in care ati facut pasul de la un telefon vechi la un smartphone, in centrele specializate se poate face un transfer de date.
La nivel mondial, sunt aproape 500 de milioane de utilizatori de servicii de stocare in cloud. Daca tineti totusi si la telefon, exista servicii de asigurari care costa intre 2 si 5 euro pe luna, in functie de valoarea aparatului.